Connect with us

Komentar

Prof. Krkač: Luka Modrić – aspekt stvari izvan atmosfere, zatečenost

Objavljeno

on

Piše L. Wittgenstein da je „atmosfera neodjeljiva od stvari, pa dakle uopće nije atmosfera” (RPPI:337). No ona nije samo neodjeljiva od stvari, nego je bitno manifestirana samom stvari.

[ad id=”93788″]

Zbog toga su nam stvari izvan atmosfere čudne, čudesne ili čudovišne. Najvažniji aspekt stvari izvan njihove atmosfere je to da uzrokuju zatečenost.

Zgoditak L. Modrića u 41. minuti susreta Turska–Hrvatska 2016. godine na Europskom prvenstvu u nogometu. Hrvatska u fazi napada. Loše izveden centaršut.

Napadač pogađa braniča i lopta se odbija. Drugi igrač izbacuje odbijenu loptu iz svog kaznenog prostora. Štoviše svijeću. Igrači Turske počinju odlaziti u napad dok se igrači Hrvatske još nisu postavili u obranu, a igrači Hrvatske počinju se vraćati u obranu prije nego što igrači Turske krenu u napad. Svijeća napokon pada na 20-25 od gola Turske. Jedini koji se na nju zalijeće je Modrić. Razumno je pretpostaviti kako se zalijeće da bi ju izbio i spriječio protunapad.

No on izvodi prednji volej iz zraka u kretanju što je tehnički teško za izvesti, a za to vrijeme turski igrač ispred njega popravlja si frizuru. Volej je izveden tehnički besprijekorno, dovoljno snažno i precizno. Poseban detalj je što je lopta odskočila točno pred turskim vratarom kao da nije bilo dovoljno da putuje uz samu vratnicu. Rezultat je zgoditak za antologiju europskih prvenstava. Nezainteresiranost turskog igrača simbol je situacije. Nitko nije očekivao udarac na gol, a još manje zgoditak „iz vedra neba”.

Zatečeni su bili svi. Gledatelji pred malim ekranima, pa čak i oni na tribinama. Zatečeni su bili dakako igrači Turske, ali i igrači Hrvatske. Zatečen je na koncu bio i sam Modrić. Sekunda njegove nevjerice nakon zgoditka najbolje svjedoči o tome. Pitam se ima li ikoga tko tih par sekundi nije bio zatečen? Tko nije bio iznenađen? Tko je bio spreman na to? Tko je u trenutku dok je turski branič ispucavao svijeću ili dok se Modrić zatrčavao na nju očekivao zgoditak?

Možda je taj zgoditak solidan primjer čudnovatosti, kontinuiteta i nepredvidljivosti igre. Meni se nekako čini da je on primjer dvije stvari. Prva je ljepota nogometa. Zgoditak je bio lijep u tehničkom, taktičkom i strateškom kontekstu. Druga je začudnost zatečenosti. Ne radi se samo o tome da su mnogi bili iznenađeni, nespremni i sl. Ako bih djetetu koje razumije osnove nogometa trebao pojasniti značenje riječi „zatečen”, i iskustva „zatečenosti” pokazao bih mu snimku tog događaja i zgoditka. On nema atmosferu. Izveden je u vakuumu. Svemirski.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari