Connect with us

Pregled

Prof. Mladen Ančić: Tuđman je zadnji moderni državnik!

Objavljeno

on

S jednim od najuglednijih hrvatskih povjesničara prof. dr. sc. Mladenom Ančićem, u večerašnjoj Budnici, Marko Ljubić razmotrio je nekoliko bitnih društvenih i političkih pitanja, koja razdiru Hrvatsku.

Zašto je Hrvatska, posebno jedan dio tzv. nacionalnih i kolokvijalno rečeno desnih snaga toliko fokusiran na Srbiju, koji su razlozi takve fascinacije, te koliko takva fascinacija šteti Hrvatskoj?

Je li jedan dio hrvatske javnosti nasjeo na srbijansku obavještajnu podvalu s famoznim memorandumom 2 SANU i što u racionalnom smislu inače predstavljaju ti memorandumi?

Može li se tzv. antifašizam, koga promiču Goldstein, Habulin, Mesić, Kraus i Pupovac integrirati sa suverenističkom Hrvatskom u zdrav temelj razvoja, ili je postojanje takvih suprotnosti koje su se zorno očitovale u Brezovici na spomen bl. Alojzija Stepinca razorni tumor u hrvatskom društvu?

Je li odlukom o Brezovici Tuđman htio desrbizirati politički pojam “antifašizam” i je li vrijeme da se taj pojam – dekomunizira?
Je li utemeljena javna percepcija da u Hrvatskoj na institutima i sveučilištima dominira aktivistička neojugoslavenska i neokomunustička grupacija povjesničara, zašto imamo takvu percepciju?

Zašto Hrvatska nije provela lustraciju na sveučilištima i u visokom obrazovanju kao primjerice SR Njemačka s bivšim DDR-om?
Zašto je Porfirije lagao o postojanju kompromitirajućih Stepinčevih pisama Papi?

O tim i drugim pitanjima pogledajte i poslušajte razgovor s prof. Mladenom Ančićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari