Connect with us

Hrvatska

Prof. Seršić objasnila što će se dogoditi ako Sabor odluči odstupiti iz arbitraže

Objavljeno

on

Izjave slovenskog premijera Mire Cerara da Hrvatska ne može izaći iz arbitraže, ali i konsenzus hrvatskih stranaka, za direktno.hr prokomentirala je profesorica međunarodnog prava Maja Seršić, hrvatska zastupnica pred Arbitražnim sudom.

[ad id=”68099″]

“Koraci koji su poduzeti do sada: Ministrica vanjskih poslova obavijestila je sud o najnovijim događajima (izlaženju transkripata i audio snimki u regionalnom i nacionalnom tisku, koje su prevedene poslane arbitražnom sudu), izrazila je mišljenje vlade o bitnoj povredi arbitražnog postupka te tražila obustavu svih aktivnosti u okviru arbitražnog postupka”, poručila nam je prof. Seršić.

Dodaje da sljedeći koraci ovise o odluci Hrvatskog sabora koji se izvanredno sastaje u srijedu.

Maja Seršić“Ako Sabor odluči samo odstupiti iz arbitraže, logično je da odstupi i naš arbitar. No, tada bi ostao na snazi Arbitražni sporazum i birali bi se novi arbitri. Ako Sabor odluči pozvati se na prestanak Arbitražnog sporazuma zbog bitne povrede njegovih odredbi (čl.60, st.1 Arbitražnog sporazuma), o tome će Sloveniji poslati priopćenje. Kao što je bilo svih ovih godina, međunarodno pravo ima rješenje – granica ostaje privremeno takva kakva je momentalno, do konačnog rješenja”, zaključila je prof. Seršić.

Podsjetimo, Cerar je u ponedjeljak rekao da hrvatska strana ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom. Dodao je da je to prošlog tjedna zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog suca u arbitraži nakon što je odstupio raniji sudac Jernej Sekolec, te da su iz Haaga naveli da će se arbitraža nastaviti.

U ponedjeljak popodne pisao je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i pozvao ga na tolerantno rješavanje zapleta s arbitražnim sporazumom, objavljeno je iz Cerarova ureda. Slovenski premijer odlučio se hrvatskome kolegi pisati jer zadnjih dana s njime nije mogao doći u kontakt na drugi način, objavila je Slovenska televizija. U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Unatoč Milanovićem izjavama da je Hrvatska odlučila izaći iz arbitraže, pitanje je misli li ozbiljno jer hrvatski sudac u arbitraži Budimir Vukas nije podnio ostavku te i dalje sudjeluje u arbitražnom procesu, navodi Slovenska televizija.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je potvrdilo da je od tajništva Stalnog arbitražnog tribunala dobilo upit u kojemu se traže dodatna objašnjenja u vezi navoda koje je tom sudu poslala hrvatska vlada i da se o tome očitovalo. Slovenska agentica pri tribunalu Mirjam Škrk rekla je da se ne slaže s navodima hrvatske vlade nego da Slovenija zahtijeva nastavak procesa arbitraže i donošenje konačne odluke o granici na osnovu argumenata koje su sudu dvije stranke u postupku već iznijele.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari