Pratite nas

Događaji

Prof. Zdravko Tomac svjedočio na suđenju Udbi u Munchenu, evo što je otkrio

Objavljeno

na

Paradoks je da sam ja opet disident u Hrvatskoj, jer su još uvijek jake snage koje brane bivši sistem. Najbolji primjer je za to je, kada je sadašnji Premijer izmjenom zakona pokušao spriječiti izručenje Perkovića i Mustača ovom sudu

[ad id=”68099″]

Na današnjem ročištu suđenja dvojici udbaša Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića svjedočio je prof. dr. Zdravko Tomac.

Danas je trebao svjedočiti i Mario Eterović, koji se ipak po drugi put sudu ispričao da je spriječen doći. Sudac Manfred Dauster je potom Eterovića isključio s liste svjedoka i neće više biti pozivan.

Sudsko vijeće je zanimalo je li Bože Vukušić, koji je više puta svjedočio na sudu protiv Perkovića i Mustača, neke svoje spoznaje o načinu rada bivšeg sistema ima iz razgovora s prof. dr. Tomcem.

Jeste li Vi nekada vodili razgovore s Vukušićem o tome, pitao je sudac Dauster.

Puno puta sam razgovarao s Božom Vukušićem i često smo zajedno bili gosti televizijskih emisija, rekao je Tomac i potom govorio o svom političkom i radnom putu, ističući svoje zablude o komunizmu, koje je imao kao mlad čovjek. Svjestan da je komunizam jedna velika zabluda postao je nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971.

Osobno sam nakon tih događaja bio progonjen, istaknuo je profesor.

perkovic_mustac_ARD

Nakon II. svjetskog rata su komunisti počinili genocid nad hrvatskim narodom. Likvidacije Hrvata su nastavljene i poslije. Za vrijeme dok je Tito bio živ, te likvidacije bez njegovog odobrenja nisu bile moguće. Poslije njegove smrti odobrenje za likvidacije su donosile vodeće osobe Centralnog Komiteta KP. Likvidacije su podijeljene na dvije razine odgovornosti, političku koja je ujedno i najveća odgovornost i na izvršitelje te odluke – a to je Udba koja je sve planirala kako bi njeni izvršitelji tu odluku sproveli u djelo, govorio je danas prof. dr.Tomac.

Na pitanje suca Daustera odkud ima ta saznanja, prof.dr.Tomac odgovara da je kao znanstveni radnik proučavao dokumente iz kojih je vidljiv način rada Udbe a također iz neformalnih razgovora, dok je još bio politički aktivan u bivšem sistemu.

Prof.dr.Tomac naglašava kako je prijeko potrebno da se osudi cijeli komunistički sistem.

Kao član Hrvatskog etičkog sudišta, prije nekoliko dana, vrlo argumentirano, osudili smo Tita i komunističku partiju. Paradoks je da sam ja opet disident u Hrvatskoj, jer su još uvijek jake snage koje brane bivši sistem. Najbolji primjer je za to je, kada je sadašnji Premijer izmjenom zakona pokušao spriječiti izručenje Perkovića i Mustača ovom sudu, ocijenio je Tomac.

Dr. Tuđman mi je objasnio zašto je smatrao nužnim da pozove ključne ljude iz bivšeg sistema da se priključe obrani Hrvatske. Smatrao je da se bez njih nećemo moći obraniti. Jedan dio njih se iskreno promijenio ali, na žalost, drugi su to radili samo kako bi spasili sebe i da se ubace u sistem, zaključuje prof.dr.Tomac.

Suđenje se nastavlja 19.studenog.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Konferencija ‘Mi ostajemo u Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Upravo je u tijeku konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Ova konferencija je peta po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Dosad održani događaji:

Prvi dan konferencije 20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici, entuzijasti i studenti događajem Suprotiva Govori. Tako nam je, primjerice, dr.sc. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti s doktoratom pariške Sorbonne, objasnila zašto je ipak parišku svakodnevicu odlučila zamijeniti Zagrebom, a Nediljko Marković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, objasnio da mu sto života ne bi bilo dovoljno da se nagleda ljepota Hrvatske i da mu to ne dopušta da se prestane boriti za nju i izgrađivati je na bolje.

Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Jučer, drugog dana konferencije, u utorak 21.11., održan je okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak.

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili  su rezultate istraživanja o potrebama mladih koja su proveli u sklopu projekta Suprotiva i prijedložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. “Važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi su sposobni sami si stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. Ohrabrila je organizatore najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Događaji koji slijede u narednim danima:

Treći dan konferencije, u srijedu 23.11., održat će se tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske. Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati.

SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je i što radi i kako im u njihovim prvim poduzetničkim koracima može pomoći Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

“Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.” – poručuju iz SSMH. (narod.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari