Connect with us

Vijesti

Profesor policiji prijavio autore stranice na Fejsu

Published

on

Anonimni autori pišu da je svrha stranice zabava, a nastavnici su šokirani. Stranica je u srijedu navečer zatvorena.Uuuu, dobra je odzada. Kakva pozadina! Kakva dobra mačka! S ovom bi bilo dobro… Naša profa, nadimak joj je Masna… To su komentari ispod fotografija na Facebook-stranici “Uživo iz srednjih škola”, koja je u nekoliko dana postojanja skupila više od 30.000 lajkova.

Upaljačem na sprej

Komentari se uglavnom odnose na nastavnike koje učenici krišom snimaju tijekom sata i potom fotografije, popraćene vulgarnim opaskama, objavljuju na internetu. Fotografije prikazuju simulacije oralnog seksa, prljave zahodske školjke nakon velike nužde, učenike u opasnim situacijama poput sjedenja na visokom ormaru ili hodanja po zidu u zahodu. Jedna je učenica iz Osijeka upaljačem palila limenku sa sprejem!

– Istražili smo tko je ta učenica i pokrenuli postupak. Kad sam jutros otvorila tu stranicu, zgrozila sam se! Spadam u stariju generaciju prosvjetnih djelatnika, no vjerujem da i mlađi kolege ne mogu vjerovati da učenici imaju potrebu za objavljivanjem takvih fotografija – kaže Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka. Uvjerena je da je takvo ponašanje posljedica nedostatka kućnog odgoja.

– Ako je roditeljima svejedno, mi možemo samo pisati rješenja, ali pomaka nema. Trebalo bi se time pozabaviti ministarstvo. Ovo je prevršilo svaku mjeru – smatra. Postupci su pokrenuti u više srednjih škola diljem Hrvatske koje su upozorene na neprimjerene sadržaje na Facebooku. Od 15. ožujka, kad je stranica otvorena, skupljeno je više stotina fotografija iz škola u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Vukovaru, Đakovu…

Za ukore ne odgovaraju

– Zabrinjavajuća je tendencija internetskog objavljivanja neprimjerenih i vulgarnih ponašanja naših školaraca. Društvene mreže samo pojačavaju društveni pritisak na pojedinca da se ponaša poput ostalih, makar to značilo kršenje školskog reda. Problemi u obrazovanju su duboki, a nesustavno provođenje reformi i štednja ih samo pogoršavaju – ističe prof. Miljenko Hajdarović iz udruge Nastavnici.org koja upozorava da odgojno-obrazovni sustav nije u skladu s vremenom.

– Lani smo prikupili više od 8000 potpisa nastavnika i roditelja tražeći učinkovitije pedagoške mjere poput mogućnosti suspenzije učenika – napominje Hajdarović.

Autori stranice, anonimni, napisali su u uvodu da je svrha stranice zabava i smijeh!

– Administratori stranice nisu odgovorni za objavljen sadržaj niti su njegovi vlasnici. Ako objavljeni sadržaj nekoga vrijeđa ili netko smatra da mu nije mjesto na stranici, javite nam se i brišemo! Za moguće ukore ne odgovaramo! – poručuju. Nepoznate autore stranice, koja ja u srijedu navečer zatvorena, profesor Hajdarović prije dva dana prijavio je policiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari