Connect with us

Magazin

Profesorica Kaliterna Lipovčan u Budnici: Ne možete u Saboru reći – čini mi se, morate znati!

Objavljeno

-

“Velikom dijelu hrvatske populacije su društvene promjene devedesetih, ako čak izuzmemo strašan rat, bile vrlo stresne. Do tada se sve očekivalo od države, država je praktično sve rješavala. Novi društveni poredak je zahtjevao više inicijativnosti od samoga čovjeka, starije generacije su se u tom teže snalazile. Mlađe lakše, bilo im je to prirodnije” rekla je prof. Ljiljana Kaliterna Lipovčan s instituta Ivo Pilar u večerašnjoj Budnici, odgovarajući na pitanje Marka Ljubića o amplitudama masovnog raspoloženja u Hrvatskoj.

” Očekivanja od svoje države, od nacionalne slobode i samostalnosti su bila, prirodno, vrlo visoka, a suočavanje s realnošću bolno, pa je to svakako utjecalo na opće psiho-socijalno stanje u društvu. Sličan skok zadovoljstva nacije je bio i uoči ulaska u EU, pa je nakon toga bio prirodan pad javnog raspoloženja” rekla je profesorica Kaliterna Lipovčan.

“Na osjećaj sreće pojedinaca, uz osobne, obiteljske i mikrosocijalne elemente, najviše utječe osjećaj društvene pravde ili nepravde. Skandinavska su društva uređena, vrlo su ujednačeni i primjenjivi standardi ponašanja, gdje se vrlo strogi kriteriji primjenjuju i na najviše državne funkcionere, pa je to najvažniji razlog zašto se Skandinavci u svim relevantnim istraživanjima osjećaju sretnijim od ostalih europskih naroda. Nisu oni drugačiji ljudi od nas, ni bolji, ni lošiji. I oni muljaju kao i ostali, ali kod njih to ne dominira kao pravilo, to je nepoželjno društveno ponašanje. A kod nas je javni dojam da nije i to je problem”!

Na Ljubićevo pitanje, koliko na društvene standarde i opću klimu u društvu utječe naslijeđena kultura bespomoćnosti pojedinca i nebitnosti u društvenim procesima, prof. Kaliterna Lipovčan je istaknula da to svakako jako utječe na ponašanje ljudi, te da demokratska tradicija zapadnih zemalja svakako doprinosi višem stupnju aktivizma, civilnog i političkog, dok smo mi kao narod tek na početcima stvaranja demokratskih standarda i navika.

U nastavku razgovora profesorica se osvrnula na razinu rasprava u Saboru, na vrlo lošu suradnju političara, pogotovo u Saboru, sa znanstvenicima.
“Ne možete raspravljati o važnom nacionalnom pitanju i reći – čini mi se, ili, ja mislim! Nema vam se na toj razini odgovornosti što činiti, morate znati, a znanja u našim institcijama ima sasvim dovoljno!” bila je kategorična profesorica Kaliterna Lipovčan.

” Kako možete očekivati dobre i uspješne političke ili državne odluke ako niste pošli u pripremi odluke od znanstvenih istraživanja stanja društva i nacije!? Mi smo na Institutu radili takva istraživanja, no, vrlo su skupa, pa smo zbog nedostatka novaca morali odustati od toga”.

U emisiji se razgovaralo o utjecaju pandemije na svakodnevne navike i rituale, o opasnosti navikavanja na bezličnost pod maskama, a Ljubić je istaknuo zapažanje novinara kultne emisije ” Utakmica po utakmicu” HNTV o proglašenju olimpijskih pobjednika pod maskama u trenutcima za vječnost, zatim prestanak rukovanja uopće, pa i prilikom predavanja mira na katoličkim misama, odustajanje od blagoslovljene vode pri ulasku u crkve i niz drugih detalja koji mjenjaju naš identitet, što je profesorica Kaliterna Lipovčan komentirala.

Vrijedi pogledati i poslušati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari