Pratite nas

Naši u svijetu

Profit od hrvatskog turizma pokupit će Srbija

Objavljeno

na

Nije više ‘pet minuta do 12’, već pet sekundi do 12.

[ad id=”93788″]

Prije šest godina ustanovljena mi je dijagnoza Parkinsona. Kako bih usporio razvoj bolesti bavim se čim više plesom, boksanjem i ping pongom. Stolni tenis igram s dragim prijateljem Bobom, Amerikancem, uspješnim poslovnim čovjekom i žestokim protivnikom u ovoj meni prekrasnoj igri.

Govori mi Bob neki dan da je tradicija u njihovoj obitelji jednom godišnje sa širom obitelji zajedno otputovati na odmor (ima ih 18!). Čuvši to, ja kao iz topa ispalim “pa morate u Hrvatsku ovaj put”, a on meni kao iz topa nazad “da, razmišljali smo o tome, ali nemate direktne letove iz New Yorka, a moja majka ima preko 80 godina”.

I tad mi se odvrti film koji mi je pucao previše puta. Sa čak tri hrvatska premijera, pa tako i aktualnim na odlasku Milanovićem, razgovarao sam i uvjeravao o nužnosti direktne zračne povezanosti s najvećom ekonomijom svijeta. Potonji mi je na to odgovorio: “Desiti će se samo od sebe“.

Ne samo da se nije desilo „samo od sebe“, već upravo suprotno.

Naši susjedi pokreću direktne letove Beograd-New York u lipnju, a mi se pravimo kao da ne vidimo da nam ispred nosa odnose zaradu koja je sve ove godine bila previđena upravo za hrvatski džep! Čitav turistički svijet bori se za američkog turista. Kažu da jedan Amerikanac potroši više nego čak SEDAM prosječnih gostiju koji tradicionalno posjećuju našu zemlju…

Godišnje iz SAD-a Hrvatsku posjeti oko 300.000 ljudi, što je na ukupni broj od 14 milijuna posjeta u turizmu relativno mali broj. No, glavni razlog zašto ta brojka nije barem milijun upravo je problem s kojim se suočila i

Bobova obitelji. Nema direktnih non stop letova. A, nije da ih nije bilo prije trideset godina. JAT je u sezoni za SAD letio i do 25 puta na tjedan!

To što nismo letili od kraja Domovinskog rata izgubili smo red veličine 100 milijardi kuna, a da nitko odgovoran nije za to. Ovo je veći red veličina nego što su INA, Pliva i sve banke zajedno.

1. Sine Qua Non (u Ćirinom prijevodu “Nemo’š sine bez toga”). Bilo koji strateg hrvatskog turizma koji ima dvije u glavi zna da je preduvjet za uspjeh jedne turističke zemlje – zračni most. Što tu treba više dokazivati?

2. Svi se bore za američkog turista, a mi imamo jednu jedinu osobu koja nam pokriva čitavu Sjevernu Ameriku, govorimo o cca 350 milijuna ljudi! Pa da je i sedmoglavi zmaj ne bi uspjela odgovoriti na sve pozive, što je i provjereno.

3. Izgubili smo geostrateški položaj Jugoistočne Europe kao „hub“ za sve ostale destinacije. Dakle, Slovenci, Mađari, Srbi, Albanci, Makedonci… Svi bi mogli iz SAD-a letiti preko Zagreba. Croatia Airlines je mogla sve

to razvoziti.

4. Poslovi i tvrtke koje se nisu otvorile zbog tog nedostatka te broj neostvarenih novih radnih mjesta neprocijenjiv je u kontekstu zdravog života nacije, kako demografski tako i poslovno.

5. Ulaganje u ovakav projekt državu bi maksimalno stajalo između 5 i 15 milijuna američkih dolara. S ekonomskim multiplikatorom – danas gubimo nekoliko STOTINA MILIJUNA na godišnjoj razini.

6. Sa svojim vlastitim avionima imamo tzv. „Captive Audience“ te je svaki let ujedno i prilika za upoznavanje gosta s našom zemljom, ljudima, povijesnim osloncima…kulturom.

7. Iskoristimo brend Dalmatinera – hrvatskih autohtonih pasa koji su zahvaljujući Disneyu postali svjetski prepoznatljivi i obojimo avione s packama u obliku hrvatskih otoka, a isti dizajn implementirajmo i za uniforme stjuardesa i pilota. To bi bila svjetska atrakcija!

8. Ovaj projekt je ostvariv za 3-4 mjeseca.

9. Evo jednog recentnog primjera. Zagrebačka filharmonija slavi 145 godina postojanja i početkom veljače nastupa u New Yorku (bit će to prvi nastup u povijesti Zagrebačke filharmonije u prestižnoj dvorani Carnegie Hall). Čitav orkestar i sva prateća podrška letit će više od 18 sati, umjesto osam koliko je realno potrebno za to putovanje. Koliko će to samo više koštati i biti napornije nego je odista nužno, sa presjedanjima i vremenu provedenom u čekaonicama… (tko zna, možda bi uz direktne letove naš najbolji orkestar u Carnegieu nastupao i češće od jedanput u 145 godina…?!)

Ovo je moj zadnji vapaj budući hrvatski premijeru, aktualni mandataru, gospodine Oreškoviću (za mene ste već četvrti otkad guram ovu incijativu). Dolazite iz dijaspore, poput mene, pa mi ulijevate nadu da ćete stvari jasnije znati sagledati i donjeti ispravnije odluke za Hrvatsku. 20+ godina bezuspješnog lobiranja protiv korupcije i nesposobnosti, ne mogu više., piše / PoslovniDnevnik

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Milijan Brkić: Vrijeme je da Hrvatska otvori vrata iseljenim Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić rekao je u subotu u Bad Homburgu kako je hrvatsko iseljeništvo dalo golem doprinos stvaranju neovisne Hrvatske te kako je obveza domovine omogućiti iseljenicima ulaganja i povratak u Hrvatsku.

Brkić je nazočio svečanoj dodjeli 13. po redu nagrade najpopularnijih hrvatskih iseljenika “Večernjakova domovnica 2019″ u njemačkom gradu Bad Homburgu.

U kratkom obraćanju Brkić je istaknuo kako se na Večernjakovoj domovnici uvijek osjeća posebna emocija naših iseljenika prema svojoj domovini te da ona predstavlja poveznicu između iseljene i domovinske Hrvatske, kao i da se njome želi istaknuti važnost i uloga iseljeništva za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

„Nikada ne smijemo zaboraviti neizmjeran doprinos iseljene Hrvatske ’90-ih godina u stvaranju i oslobađanju naše Domovine. Stoga, je naša obveza učiniti sve i stvoriti uvjete našim iseljenicima za ulaganja i njihov povratak u Hrvatsku. Vrijeme je da Hrvatska otvori svoja vrata iseljenicima”, rekao je Brkić, kako je priopćeno iz njegova ureda.

Naše iseljeništvo je ogroman potencijal i od neprocjenjive vrijednosti za Hrvatsku. Samo zajedno možemo pridonijeti boljitku naše Hrvatske“, dodao je.

Posebno se zahvalio domaćinu, gradonačelniku Bad Homburga, Alexandru Hetjesu i njemačkim prijateljima na gostoljubivosti i podsjetio na ulogu koju je Njemačka imala u potpori Hrvatskoj u osamostaljenju početkom ’90-ih i u njezinom međunarodnom priznanju. Dodao je kako bi danas istaknuo važnost intenziviranja gospodarske suradnje i osnaživanja partnerskih i bilateralnih odnosa između Hrvatske i Njemačke.

Brkić je čestitao svima nagrađenima i nominiranima za „Večernjakovu domovnicu 2019“, među kojima su brojni sportaši, glazbenici, glumci, koji su svojim uspjesima i rezultatima diljem svijeta najveći promotori Hrvatske.

Posebnu zahvalu uputio je našim iseljenicima, koji svojim predanim radom i uspjesima pridonose jačanju ugleda Hrvatske.

„Među vama ima i puno Hrvata iz BiH, koji su jednako raseljeni diljem svijeta i pozivam vas sve da vjerujete u sebe i svoj narod te da ne gubite samopoštovanje i vjeru u ostvarenje svojih snova. Nikada nemojte zaboraviti da smo mi jedan narod s dvije domovine i da naše srce jednako kuca za obje – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je Brkić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Crna Gora: Hrvat u Beranima pretučen nakon višemjesečnog maltretiranja

Objavljeno

na

Objavio

Hrvat koji živi u Beranama, gradu na sjeveru Crne Gore, Igor Tomkić pretučen je ponedjeljak poslijepodne u tom gradu, a na njega su, kako je priopćila crnogorska policija, nasrnula dvojica sugrađana koji su dio skupine koja ga već duže vrijeme maltretira i prijeti mu samo zato što je Hrvat, piše u utorak podgorički dnevni list “Pobjeda”.

Napadu je prethodila Tomkićeva izjava portalu Antena M ranije tijekom dana, u kojoj je ispričao da on i supruga žive u strahu od skupine sugrađana te da, iako je sve prijavio policiji i lokalnim vlastima, prijetnje i nasrtaji na njegovu imovinu ne jenjavaju.

Igor Tomkić, Hrvat rođen u Beranama, ispričao je tom portalu kako duže vrijeme doživljava maltretiranje i teror skupine huligana koji mu zagorčavaju život uz poruku “Šta će jedan Hrvat ovdje?”, smatrajući da mu nije mjesto u tom gradu. Naveo je da maltretiranje traje već skoro godinu i pol, počevši od provokacija na nacionalnoj osnovi, traženja reketa, provala, krađa do demoliranja trgovine, prijetnji i poruka da se iseli.

Tomkić je naglasio da se boji za sigurnost svoje obitelji te je pozvao nadležne da reagiraju.

Policija je ubrzo nakon napada uhitila N. P. (19) i M. R. (24) iz Berana, zbog sumnje da su, na štetu Tomkića, “počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja zajedno s kaznenim djelom nanošenja teške tjelesne ozljede”.

Komentirajući napad na Tomkića, zastupnik političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative, Adrian Vuksanović rekao je za Hinu da je “zgrožen” jučerašnjim događajem te da zahtijeva od svih nadležnih institucija zaštitu obitelj Igora Tomkića od nasrtaja koji, prema njegovim riječima, “neodoljivo podsjećaju na ono što smo mislili da smo davno prošli, na onaj sadržaj koji smo imali devedesetih godina”. On je u ime HGI zatražio da se Tomkiću omogući normalan život obećavši mu svaku drugu pomoć.

“Pobjeda” je, pozivajući se na izvore iz vrha crnogorske policije, objavila da je direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović prije desetak dana razgovarao s Tomkićem te da je tada je naložio svojim službenicima u Beranama “da se slučaj istraži do kraja”.

Predsjednik općine Berane Dragoslav Šćekić izjavio je da najoštrije osuđuje napad na Igora Tomkića te da traži od svih nadležnih službi da se krivci kazne.

Riječ je o incidentu na nacionalnoj osnovi koji u Crnoj Gori nije zabilježen posljednjih desetak i više godina. Hrvatska nacionalna manjina, koja čini 0,91 posto stanovništva Crne Gore, ima cenzus u crnogorskom parlamentu i svog političkog predstavnika u parlamentu i vladi.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari