Pratite nas

Proglas od 5 prosinca 1914.

Objavljeno

na

Priloženi Proglas je upućen stanovnicima grada Zagreba i svim Hrvatima kao jedan očiti znak oduševljenja hrvatskih vojnika u službi austrougarske carske vojske koja je 2 prosinca pobjedonosno ušla u Beograd. Koliko god ovaj Proglas odsjevao vjernošću “premilostivom” caru i kralju Franji Josipu I i sa poklikom “Živila naša hrabra vojska!, očito misleći na carsku austrohugarsku monarhističku vojsku, ipak je u ovom proglasu nešto značajno za nas Hrvate, a to je da Proglas poziva sve Hrvate da za 8 dana u znak slave okite svoje kuće hrvatskim zastavama; za razliku Titovih partizana kada su “pobjedonosno” ušli u Zagreb 8 svibnja 1945., nagonili stanovnike grada Zagreba i sve Hrvate da izvise jugoslavenske zastave.

proglas

Sada se postavlja pitanje, 99 godina poslije ovog Proglasa, koji su Hrvati bili više državotvorni Hrvati, ovi koji su ovaj Proglas pisali 1914. i molili Hrvate da izvise hrvatske zastave, ili oni Hrvati koji su 1945. pozivali Hrvate da okite svoje kuće i okite ulice jugoslavenskim zastavama. Ni jednih ni drugih nema više među nama živima (možda mali broj starica i staraca koji su tada bili djevojke i dječaci, te nisu mogli donositi nikakovih odluka, osim što su bili svjedoci ulazka partizana u Zagreb) ali će zato povijest, na koncu, reći svoje i dati pravorijek svima.
 
Na svu žalost da su Hrvati podijeljeni na tri skupine: Prva hrvatsko/državotvorno/nacionalistička skupina oko DESETOG TRAVNJA ili ZA DOM SPREMNI, dok su druge dvije skupine uzajmno slijedile, rame uz rame, političko/ideološko uvjerenje oko AVNOJ-a i ZAVNOH-a, primjerice, boreći se protiv spomenutih DESETOG TRAVNJA ili ZA DOM SPREMNI. Da su kojim slučajem i hrvatskim nacionalnim zanosom hrvatski partizani, koji su sami sebe prozvali “antifašistima”, isticali stari i povijestni hrvatski borbeni poklič ZA DOM SPREMNI u svojim odredima i borbama u NOB, NOV itd., uvjerenja smo danas svi da bi se mnogi hrvatski životi spasili, jer bi imali isti “hrvatski jurišni borbeni poklič”.
Mi današnji Hrvati ne moramo čekati da prođe pored ovih činjenica tri/četiri hrvatska naraštaje eda bi se moglo mirno, staloženo raspravljati o dvije borbene hrvatske struje drugog svjetskog rata, obe zadojene velikim borbenim idealizmima. Mi to možemo sami učiniti, i to danas, ne uklanjajući imena ulica i zabranjivajući isticanje imena onih koji su svojim radom, požrtvovanošću i svojim životima branili ime i čast svojeg naroda, svoje zemlje i svoje države Hrvatske; jednostavno tako da se svim onima koji su svoje živote dali u borbi za obranu svoje zemlje, bez obzira dali je bio u hrvatskim postrojbama ili jugoslavenskim odredima, bez obzira kakovu je odoru nosio, ustašku ili partizansku, DA IM SE DIGNE JEDAN ZAJEDNIČKI SPOMENIK, gdje će s jedne strane pisati: OVI HRVATSKI PARTIZANI SU SE BORILI ZA OVU ZEMLJU HRVATSKU S ZNAKOM PETOKRAKE, a na drugoj strani: OVI HRVATSKE USTAŠE SU SE BORILI ZA SVOJU NEZAVISNU DRŽAVU HRVATSKU S ZNAKOM “U” I ZA DOM SPREMNI. Dok se ovo ne ostvari, žao mi je reći, biti će uvijek zlih duhova i nacionalnih provokatora. Tada bi se obistinila ona generala Drinjanina kada je on u svojem povijestnom govoru za Deseti Travnja 1968., Hrvatima rekao:
 
“SVI ONI KOJI ZAGOVARAJU USTAŠKO-PARTIZANSKI RAT MEĐU HRVATIMA, SU IZDAJNICI HRVATSKE STVARI!”. 
Otporaš/kamenjar.com

facebook komentari

Pregled

Stjepan Šterc: Problem iseljavanja Hrvata iz Hrvatske i iz BiH postaje pitanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Problem raseljavanja stanovništva iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine poprimio je dramatične razmjere i postao pitanjem nacionalne sigurnosti, upozorio je u utorak hrvatski demograf Stjepan Šterc istaknuvši kako je posebice ugrožen opstanak Hrvata koji žive u BiH jer bi se njihov broj u toj zemlji u idućih deset godina mogao smanjiti čak za trećinu.

Šterc, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF), kazao je u intervjuu za bosanskohercegovački portal Slobodna Bosna kako demografska politika postaje ključno pitanje budućnosti i razvitka obje države.

“Način upravljanja u ovim prostorima i državama je i najveći krivac pojave suvremenog egzodusa, potpuno zanemarujući u provođenju izvršne vlasti funkcionalnost demografskog i gospodarskog razvitka. Mogli bi takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti”, kazao je Šterc dodajući kako je jasno da političari svojim odlukama i postupcima izravno utječu na odlazak ljudi.

Iako je Štercov plan izlaska iz demografske krize, koji je nastao kao dio izbornog programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, usvojen u hrvatskim tijelima vlasti, on drži kako to ipak nije učinjeno sukladno njegovim programskim načelima i koncepcijama.

Demografska problematika, kazao je Šterc, nije shvaćena kao strateško razvojno pitanje pa su posljedice nastavak svih negativnih trendova i pokazatelja do razine na kojoj se već ugrožavaju osnovni sustavi u zemlji.

“Razlog? Politička sebičnost, interesna povezivanja, financijsko-gospodarski pristup bez vrednovanja ljudskog potencijala i još puno toga. Moj je prijedlog bio vladin ured na čijem bi čelu bio podpredsjednik vlade kako bi izravno mogao politički usmjeravati stratešku revitalizacijsku politiku, jasna procjena što je u proračunu manje bitno od demografskog opstanka, apsolutna zaštita žena u trudnoći i na porodiljskom (radno pravo, ekonomska i financijska sigurnost i sl.), povezivanje s iseljeništvom. Sadašnji su postupci samo dio socijalne politike i ništa više”, konstatirao je Šterc.

Demografska kretanja osobito pogubna po Hrvate u BiH

Komentirajući demografske probleme u BiH Šterc je upozorio kako ta zemlja iz godine u godinu bilježi sve veći pad prirodnog prirasta staovništva. Razlika između broja rođenih i umrlih u 2015. godini tako je bila oko pet i pol tisuća, a u 2016. godini ta brojka je već između devet i deset tisuća.

Procjena je kako bi prirodni gubitak hrvatske populacije u BiH u narednih deset godina mogao iznositi oko 40 tisuća osoba.

Uz prirodni pad od oko dvije i pol tisuće stanovnika hrvatske nacionalnosti, na godišnjoj razini treba uračunati oko deset tisuća onih koji će svake godine trajno napustiti tu zemlju.

To bi značilo kako bi broj Hrvata u BiH, kojih je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. bilo 544 tisuće, odnosno 15,4 posto ukupnog stanovništva te zemlje, za deset godina mogao biti smanjen za 125 tisuća.

To je dramatičnih 31.3 posto sadašnje populacije, analize su na koje ukazuje Šterc.

Sve to izravno će ugroziti sustav radne snage, mirovinski, zdravstveni te obrazovni sustav.

“Problem zaista postaje pitanje nacionalne ili državne sigurnosti, odnosno jednostavnije rečeno opstanka. Tko to na vrijeme shvati sva će svoja politička djelovanja usmjeriti nacionalnim interesima i očuvanju najvećeg potencijala u svim društvima i prostorima.”, zaključio je Šterc. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pero Kovačević: Presuda Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu presuda Ratku Mladiću

Ratko MladićRaspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu će u srijedu (22. studenoga 2017.) izreći prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću.

Podsjetimo se, Ratko Mladić je bio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenoga 1996. godine.

Tužiteljstvo u optužnici Ratka Mladića tereti u dvije točke za genocid; u pet točaka za zločine protiv čovječnosti; u četiri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Haaška optužnica protiv Mladića ne obuhvaća zločin u Škabrnji.
Zločini koji se navode u optužnici Mladiću uključuju, između ostalih:

• Ubijanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, uključujući vodeće pripadnike tih grupa; npr. ubojstvo 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubojstvo više od 200 zatočenika u KP domu Foča, ubojstvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm, pored Prijedora, i ubojstvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice.

• Zatočenje tisuća bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u životnim uvjetima smišljenim tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Navedeni objekti uključuju logor Manjača (pored Banja Luke), logore Omarska, Keraterm i Trnopolje (pored Prijedora), KP dom u Foči i logor Batković, pored Bijeljine.

• Ubijanje više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz Srebrenice putem organiziranih i situacijskih pogubljenja, uključujući ubojstvo više od 1000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1000 muškaraca bosanskih Muslimana pored škole u Orahovcu.

• Bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom zemlje.

• Djela ubojstava koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine, uključuju granatiranje tržnice “Markale” 5. veljače 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi suđenja zatražilo da Ratko Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pero Kovačević / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari