Pratite nas

Politika

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Federaciji BiH

Objavljeno

na

Velike poplave u BiH i susjednoj Srbiji odnose ljudske žrtve i stvaraju znatnu materijalnu štetu.

Već dva dana stanovnici se bore s elementarnom nepogodom. U velikom dijelu BiH proglašeno je izvanredno stanje.
Nabujale rijeke uzrokovale su velike probleme.

U brojnim gradovima i naseljima proglašeno je izvanredno stanje. Visoki vodostaji rijeka prijete i pojedinim gradskim središtima. Najteža situacija je na širem području Sarajeva i Tuzle, a od jutros su ugroženi i Zenica i Doboj. Kao i u Srbiji, predsjedništvo BiH zbog poplava odobrilo je angažiranje vojske.

Maglaj je odsječen od svijeta, a na terenu su i pripadnici Oružanih snaga BiH, a angažirani su i helikopteri.
srbija-zbog-poplava-evakuisano-6175-ljudi-povrijedjeno

Kako prenose mediji, u Srbiji je trenutačno najgora situacija u gradu Valjevo. Grad je odsječen od ostatka zemlje, svi mostovi su zatvoreni nakon izlijevanja rijeke Kolubare.

poplave

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Neće uspjeti oni koji žele fragmentirati i destabilizirati HDZ

Objavljeno

na

Objavio

HDZ je obilježio 29. obljetnicu utemeljenja. Svečanost je održana na Jarunu, gdje je bila i osnivačka skupština – 17. lipnja 1989.

Skupština je bila dogovorena u hotelu Panorama, ali je zbog zabrane održana u barakama NK Borac na Jarunu.

U registar političkih stranaka HDZ je upisan 5. veljače 1990. 48 članova osnivača za predsjednika je izabralo dr. Franju Tuđmana, poslije prvog hrvatskog predsjednika.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je da HDZ vodi Hrvatsku u smjeru desnog centra, što je želio i prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franjo Tuđman, poručivši kako neće uspjeti oni koji žele fragmentirati i destabilizirati stranku.

Smjer kojim vodimo Hrvatsku, vodimo ga u smislu političkog spektra, baš tamo gdje ga je želio predsjednik Franjo Tuđman. Želio ga je na desnom centru, na širokoj narodnjačkoj platformi koja ima i svoju demokršćansku dimenziju i nema nikakvih odstupanja od toga, istaknuo je Plenković na svečanosti u prostorijama NK Jarun, u Zagrebu.

Stranačkim čelnicima, članovima i simpatizerima poručio je kako je tu važno da prepoznaju pokušaj onih koji bi htjeli doći na mjesto HDZ-a, te da stranku fragmentiraju i malo destabiliziraju. Ali u tome neće uspjeti, poručio je  Plenković.

Istaknuo je i da je HDZ velika stranka u kojoj ljudi imaju svoje stavove i svoja mišljenja, stranka koja se može nositi s određenim različitostima te voditi politiku koja je u interesu Hrvatske.

Podsjetivši na važne povijesne događaje od osnutka HDZ-a, Plenković je naglasio kako je prvi hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman znao prepoznati i predvidjeti sve političke silnice te je u kratkom vremenu uspio stvoriti preduvjete za međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Istaknuo je kako danas mnogi zaboravljaju i da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina bio jedan od preduvjeta za međunarodno priznanje naše države.

Idući tjedan na Vladi tri zakona koji će pomoći blokiranima te paket zakona o demografskoj revitalizaciji

Podsjetivši na uspjehe u posljednje dvije godine, Plenković je rekao kako Hrvatska danas više zarađuje nego troši, imamo dobre makroekonomske trendove što je poticaj za daljnju konsolidaciju javnih financija i daljnje poduzimanje strukturnih reformi.

Početkom rujna najavio je reformu mirovinskog sustava, poreznu reformu te daljnje reforme kako bi se olakšalo poslovanje svih poslovnih subjekata.

Premijer Plenković naglasio je i da će nastaviti s reformama u pravosuđu te je najavio da će idući tjedan na sjednici Vlade biti i tri zakona koji će pomoći blokiranim sugrađanima te paket zakona koji se odnose na demografsku revitalizaciju.

Hrvatska za demografsku i natalitetnu politiku daje 1,9 milijardi kuna

Trenutno Hrvatska daje za demografsku i natalitetnu politiku 1,9 milijardi kuna. Više nego godišnje cijelom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu turizma i Ministarstvu graditeljstva zajedno, naglasio je.

Povijesna uloga HDZ-a u stvaranju hrvatske države

Podsjetivši na vrijeme osnivanja HDZ-a, predsjednik Zajednice utemeljitelja “Dr. Franjo Tuđman” Mario Kapulica rekao je kako nitko ne može osporiti povijesnu ulogu HDZ-a. Kada to ne mogu, upozorio je, pokušavaju ih osporiti s tezama kako ovo više “nije taj HDZ” te da “ovo nije onaj HDZ koji je stvorio hrvatsku državu i koji je postigao najveće povijesne uspjehe za hrvatsku državu i hrvatski narod”.

Kažu da smo toliko široki da nemamo ideologije. Razmeću se svojim ocjenama o našoj vjerodostojnosti i našoj dosljednosti. Takvi moraju znati slijedeće. Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a, dotaknuo si sve pozitivne sastavnice hrvatskog nacionalnog bića u koji danas ne spadaju samo Ante Starčević, Stjepan Radić i suverenistički dio hrvatske ljevice nego i Tuđman i Šušak i Bobetko – i čitava plejada hrvatskih velikana, znanih i neznanih, koji su zaslužni da imamo hrvatsku državu, rekao je Kapulica.

Vladimir Šeks, jedan od osnivača HDZ-a, zahvalio je i čestitao svim “hrabrim i odlučnim ljudima i kojima su se ubrzo priključile i tisuće drugih, kojima, podsjetio je, pripada zasluga i čast da su bili dio hrvatskog državotvornog i nacionalnog pokreta, koji je u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti uspio stvoriti demokratsku i nezavisnu hrvatsku državu –  Republiku Hrvatsku.

Istaknuo je kako je danas na sadašnjem vodstvu i članstvu HDZ-a nastaviti na oživotvorenju drugog djela sna – sna o pravednoj, uključivoj hrvatskoj državi na načelima solidarnosti, državi u kojoj će biti lijepo živjeti i za koju su se borili i ginuli njeni najbolji sinovi i kćeri.

Nakon svečanog dijela premijer je odgovarao na novinarska pitanja te prokomentirao još neke teme, između ostalih, odnos s predsjednicom te pitanje Agrokora. Premijer je rekao kako se s predsjednicom vidio u četvrtak te kako će se čuti idući tjedan.

Govoreći o Agrokoru rekao je kako je izvanredna uprava sa svim ostalim dionicima učinila napore da donesu odluku o nagodbi. Nakon toga očekujem sazivanje ročišta od strane trgovačkog suda, izglasavanje nagodbe i potom normalno funkcioniranje kompanije, očuvanje radnih mjesta i budućnost hrvatskih kompanija u suradnji s Agrokorom, istaknuo je premijer. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Župan Kožić izašao iz HSS-a i osnovao stranku ‘Stjepan Kožić nezavisna lista’

Objavljeno

na

Objavio

“Stjepan Kožić nezavisna lista”, nova je politička stanka koja je u subotu navečer osnovana u Rakovcu, a za predsjednika je izabran Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, koji je istupio iz Hrvatske seljačke stranke (HSS).

Kožić je iz HSS-a izašao zbog neslaganja s politikom predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

“Izašao sam iz HSS-a, jer je ta stranka izgubila svoju vjerodostojnost otkako je na čelu Krešimir Beljak. Ukrali su nam HSS i stoga smo osnovali novu stranku. Osvojio sam pet mandata kao župan Zagrebačke županije i osjećam odgovornost prema biračima. Novom strankom stvaramo temelje nove političke orijentacija ne samo za Zagrebačku županiju nego i za čitavu Hrvatsku”, izjavio je Kožić.

Dodao je kako je za njegova mandata Zagrebačka županije u samom vrhu Hrvatske po mnogim rezultatima.

“Iza mene stoje djela , a ne riječi”, istaknuo je župan Kožić.

Osnivačka skupština stranke “Stjepan Kožić nezavisna lista”, kojoj je bilo nazočno 283 članova osnivača, za potpredsjednike je izabrala Anđelu Cirkveni, Vladu Horinu, Borisa Klemenića i Ivana Remenar, a tajnik je Branko Herček.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori