Pratite nas

Kronika

Prognanički centar Tasovčići: Privremeno rješenje im je dom već dvadeset godina

Objavljeno

na

Ma, nismo ti mi pravi Indijanci, ali ovo je ovdje u kampu kao neki život u onim indijanskim rezervatima…, nekako preživljavamo, ali sve je ovo jadno i tanko…, u Božjim smo rukama… – ovom ne baš optimističnom upadicom dočekuje nas jedan od prognanika u prognaničkom kampu u Tasovčićima kod Čapljine.

U društvu ostalih susjeda prognanika nekako se, kažu nam, lakše razmotre sve aktualne teme, a posebno sve ono što je vezano za njihovu daljnju sudbinu u kampu Tasovčići, kako se od milja cijelo vrijeme i naziva ovaj prognanički centar.

Zamišljen kako bi primio stotinjak prognaničkih obitelji iz središnje Bosne i područja Konjica, sve dok se oni ne snađu u svom novom životu na području Čapljine i južne Hercegovine, ovaj je kamp otvoren još početkom 1994. godine i predviđen za privremeno rješenje. No, to “privremeno rješenje” traje već punih 20 godina, pa ovaj prognanički kamp ulazi u svoje treće desetljeće postojanja. Naravno, za mnoge prolaznike, a osobito strance jednostavno je neshvatljivo da i nakon toliko godina od završetka rata u BiH i dalje funkcionira jedan prognanički kamp u kojem prognanici žive u limenim i dotrajalim kućicama površine jedva desetak metara četvornih.

U početku je u kampu bilo useljeno više od 50 kućica podijeljenih u dva dijela pa je u njima bilo više od stotinu prognaničkih obitelji iz Kaknja, Kraljeve Sutjeske, Zenice, Konjica, Vareša… Danas je kamp u Tasovčićima u mnogo lošijem stanju jer se više nego prepolovio i po broju prognanika i po broju tih kućica zato što su mnoge od njih i odvezene i sada služe u neke druge svrhe na nekom drugom dijelu čapljinske općine. “Podizanjem tih kućica naravno da je nastao i problem oštećene kanalizacije pa evo već nekoliko godina vodimo bitku s ogromnim pacovima kojih je na svakom koraku pa stalno izlaze iz kanalizacijskih cijevi.

Evo, i dalje moram preko poklopca WC školjke stavljati nešto teško kako pacovi ne bi kroz nju izišli van u prostoriju u kojoj boravim i spavam. I dalje čekamo neko trajno rješenje vezano za ovaj kamp te da nas negdje smjeste u uvjetnije objekte i drugu lokaciju. Naravno, nada u bolje sutra je nešto što nas i drži – žali nam se prognanik Luka Budimir koji je uz sve to osuđen i na život u invalidskim kolicima. Zato mu je i dosta teže obavljati sve potrebne aktivnosti i poslove kako bi preživio kao i preostalih 60-tak prognanika u ovom kampu u Tasovčićima.

– Eh, kako je to, naravno, prije mnogo drugačije izgledalo. Sada je ovo život da te Bog sačuva jer se uvijek javljaju razne špekulacije oko toga što će biti s kampom i s nama u sljedećem razdoblju. Mora se nekako živjeti, ali uvijek ima nešto što nas muči. Nismo ni mi ovdje baš složni, pa ne znam što više i reći… – dobacuje prognanik Pavo Tunjić dok sav sretan dočekuje svoju kćer i unučiće koji su mu došli u posjet u kamp.

Od okupljenih prognanika doznajemo da ih najviše posjećuju strani hodočasnici koji dolaze u Međugorje pa onda svrate i do kampa u Tasovčićima. No, i te pomoći stranaca je mnogo manje u odnosu na neke ranije godine pa su prognanici primorani na daljnje preživljavanje.

U kampu je trenutačno najviše samaca prognanika, ali ima i mlađih obitelji s djecom koja se ovdje i nemaju baš gdje kvalitetno igrati jer je sve u derutnom stanju i nije baš preporučljivo da djeca hodaju po tim ostacima objekata u nekad prepunom kampu u Tasovčićima. Mnogi su se prognanici iselili iz kampa kada su napravili nove kuće na nekoj od lokacija u čapljinskoj ili stolačkoj općini, a sve to većinom od pomoći stranih donatora.   (VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari