PROJEKT VELEBIT organizirao prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve

14

PROJEKT VELEBIT i Hrvatska pravoslavna crkva organizirali su u petak na zagrebačkom Cvjetnome trgu javni obred “posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja”.

To je bio prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u Zagrebu nakon 72 godine, koja u Hrvatskoj još uvijek nije registrirana kao vjerska zajednica,

Posvećivanje vode je pred oko 50-ak okupljenih predvodio arhiepiskop hrvatski i cijele Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar, koji je nakon molitve i posvećenja rekao da je Hrvatska pravoslavna crkva “oduvijek postojala, postoji i postojat će u Hrvatskoj“.

“Hrvatska pravoslavna crkva uvijek je tražila okupljanje hrvatskog naroda, nikakvo razdvajanje“, kazao je arhiepiskop Aleksandar.

Blagoslov vode održan je na Cvjetnome trgu ispred Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg, katedrale Srpske Pravoslavne Crkve, a među 50-ak okupljenih viđeni su i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, Zorica Gregurić iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i više branitelja poznatih iz prosvjeda u Savskoj ispred Ministarstva branitelja te akademik Josip Pečarić.

Blagoslov vode u ime “Projekta Velebit” najavio je Marko Jurič, kazavši kako je riječ o molitvi u duhu tradicije hrvatskog pravoslavlja koje su, dodao je, prije 72 godine komunistički kriminalci izbacili iz njihove kuće i u tu kuću uselili “nekakve uljeze”.

“Sramota je za hrvatsku državu da je Hrvatska pravoslavna crkva beskućnik i da svoje liturgijske obrede mora održavati na ulici”, rekao je te od hrvatske države zatražio da registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da joj nađe prostor za održavanje liturgijskih obreda. Naveo je i da se na posljednjem popisu stanovništva 16.700 osoba izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti te upitao zašto ih se Hrvatska srami.

“Možda zato što oni ne pjevaju četničke pjesme. Možda zato što u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi nisu dobrodošle političke barabe, predstavnici šefa srpske vlade koji dođu usred Zagreba prijetiti Hrvatskoj i hrvatskom narodu. I to pred kompletnim hrvatskim državnim vrhom koji nije smogao hrabrosti da toj političkoj barabi kaže – gubi se tamo u svoj četnički brlog odakle si i došao”, rekao je Jurič uz pljesak okupljenih, osvrćući se na jučerašnji govor Vladimira Božovića kao izaslanika srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, a u kojem je zaprijetio Hrvatskoj kazavši da će Srbija braniti Srbe u Hrvatskoj svim raspoloživim sredstvima.

Ustvrdio je i da Hrvatska jest država, ali nije suverena što se, naglasio je, mora promijeniti.

“Moramo stvoriti novog hrvatskog čovjeka, koji će biti slobodan i neće biti zaražen genom podaništva”, poručio je te dodao da je cilj Projekta Velebit “reći dosta podaništvu, saginjanju, klanjanju i toga da se stalno nekome moramo objašnjavati ili pravdati jesmo li ustaše“. “Nećemo se više povlačiti! I zadnja poruka je – krećemo u napad!“, zaključio je svoje obraćanje Jurič (video by Tomislav Radnić)

Ideja Hrvatske pravoslavne crkve datira iz 19 stoljeća, a osnovana je 1942. godine u vrijeme NDH te ukinuta 1945. godine kada su ubijeni njezini svećenici, zajedno s poglavarom, mitropolitom Germogenom. (Izvor: maxportal.hr )

facebook komentari

 • Saga

  Podržavam registriranje HPC i Projekt Velebit.
  Kazao je Marko Jurič danas kako “nas je svakim danom sve više”…
  I bit će vas (nas) više!

 • Agromentum

  Nepravda je i diskriminacija ne dozvoliti registraciju. U evidenciji se čak vodi i “Scijentološka crkva” za koju se općenito zna da je obična sekta. >> http://www.appluprava.hr/RegistarVjerskihZajednica/login

 • Saga

  Ranija isprika za neregistriranje je bio arsenije koji je to blokirao.
  Tko ga je sad uredno zamijenio i nastavlja istim stazama?

 • Malleus_Haereticorum

  Tzv. scijentoložka crkva je, ako me sjećanje dobro služi, posebno bila „na zubu“ njemačkim vlastima, tako da su pripadnike te crkve otvoreno proganjali, što im ja, razumije se, ne zamjeram. No, ne znam je li u posljednjih desetak godina što promijenilo glede toga.
  Ostaje pitanje što će biti s registracijom sotonističke crkve, kada to dođe na red, a sigurno hoće, jednostavno zato što ta crkva djeluje u SAD-u.

 • Sivooki

  Sago, oko toga se lome koplja, HPC je nešto što je otrov za “SPC” u Hrvatskoj, a ti znaš s kim su oni uvezani… već sad su prijepori oko toga koliko ih ima….udba radi preventivno.

 • kršni

  Kao autokefalnoj pravoslavnoj crkvi u samostalnoj državi Hrvatskoj trebalo bi joj omogućiti registraciju.

 • Paulaner Paulaner

  Mene ovo podsjeca na ono, da svaki Hrvat ima svog prijatelja srbina. “Jee srbin, ali je dobar covik, kao da bi se ja druzi sa njim, da nije”:-)

 • miro

  Sada ga je zamjenio Kovačić iz Omiša,što se zaklinje na pravdu.sve šta on kaže može se mački pod rep bacit.Budala zamjeni budalu,sjaši kurta da uzjaši murta.

 • Saga

  Čula sam i da nije baš dobar ni kao zubar. 🙂

 • sjena

  I mnoge druge sekte i crkve ,s razlogom !!! , kako bi se otupila “oštrica katoličanstva ” i sve su registrirane dok se kaže keks i to godinama .
  P.S:Već tamo 1993.god. na okruglim stolovima HTV-a raspravljalo se o tome ,znam slušao sam ga preko ekrana ( pokojni urednik Glasa Koncila ). No svi ostali su bili kao zblenuti ( “istočni hrvatski grijeh ” ndh ) je bio u pitanju, jasno bez veze !!!

 • prepri43

  Evo što u povodu tog događaja javlja tanjug!
  Kliknuti da se bolje vidi!
  https://uploads.disquscdn.com/images/3ff9765ff8d3309535f076a473320e6f37f3a2bd75d6629e74fc230b76a8a30c.png

 • Fran Cetic

  Sago ako imas facebook pogledaj profil Marko Juric – postavku Marko Jurič
  6. Januar um 15:44 ·
  Dakle, riješeno..!
  ———————
  Imas preko 500 komentara , pogledaj pa procjeni https://www.facebookMarko Jurič

 • Saga

  Pogledala. Već sam ovo postavila, ali možda bi i vas moglo zanimati…
  http://projektvelebit.com/programska-nacela/

 • Fran Cetic

  Sago pratim ja to od prvog dana