TRIBINA: ‘Medijsko nasilje i politička kultura u Hrvatskoj’

1

Projekt Velebit u suradnji s Maticom hrvatskom sutra u srijedu 9-og studenog u 20 satu u Velikoj dvorani Matice hrvatske na Strossmayerovom trgu 4 u Zagrebu, organizira veliku tribinu o prijetnjama i zveckanju oružjem koje se sve češće čuju u hrvatskom javnom prostoru: ‘Medijsko nasilje i politička kultura u Hrvatskoj’.

Kako se uopće ne radi o bezopasnim, tobože satiričnim ili ciničnim, odnosno slobodnim izričajima pjesnički nadahnutih političara, javnih djelatnika ili novinara, kako se to pokušava prikazati, nego o drskom pokušaju zastrašivanja i demonstriranja sile s tko zna kakvim krajnjim ciljevima i planovima, nameće se potreba o tome javno progovoriti, javno postaviti neka pitanja, ali i odgovore. S obzirom na vrlo bolno povijesno iskustva ovaj si narod ne može dozvoliti benevolentno promatranje ili destruktivni pacifistički stav. Osobito današnji naraštaj koji se nalazi pred odgovornošću očuvanja projekta države u čije je ostvarenje uložen napor, žrtve i krv stotina prethodnih naraštaja, sve do nedavnih ratnih zbivanja devedesetih godina. Također, odgovornost je veća jer je pobjeda u zadnjem ratu pokazala sposobnost i snagu naroda da se organizira, odgovori na agresivne ugroze i svoje neprijatelje u izravnom sukobu pobijedi.

plakatnajavaNažalost, posljednjih je petnaestak godina u Hrvatskoj dominantan svjetonazor rezignacije, svađalaštva, cinkarenja, bježanja od odgovornosti s puno gorčine i frustracija, koje svakim danom postaju sve veće. Jedna beskrajna dijagnostika problema postala je, izgleda, jedini obrambeni mehanizam. Drugim riječima, svi pričaju što bi trebalo učiniti, a nitko ništa ne poduzima. Sve rasprave u Hrvatskoj na tu temu, bez obzira bile javne ili interne, svode se na beskonačno ponavljanje i prepričavanje raznih političkih apsurda, suludih situacija, čuđenje kako je to moguće, a na osobnoj razini iščekivanje da netko treći ili peti to promijeni i konačno započne proces popravka svih ludosti ove naše hrvatske stvarnosti.

Projekt Velebit koji je osmišljen upravo kao posljedica ovakve nacionalne potrebe, kao ideja koja će ponuditi odgovore, poziva sve zainteresirane da dođu sutra u srijedu, na tribinu u Maticu hrvatsku u 20 sati. Biti će govora o sveukupnom unutarnjem i vanjskom kontekstu ovog problema, ali prije svega o prirodnom pravu hrvatskog naroda na samoorganiziranje. (Marko Jurič)

facebook komentari

  • kostresh

    svaka cast! zvuci obecavajuce!