Pratite nas

Prolazi još jedna prijelomna godina koju su prelamali jedni onako preko svoga koljena i leđa onih drugih

Objavljeno

na

Na izmaku stare godine treba podvući crtu, izvršiti inventuru, okrenuti novu turu, a nakon inventure dolaze na red novi novogodišnji eventi. Mnogima i nije do nekakvog slavlja. Tako jedan bh. građanin u šali reče:

– Još su samo dva dana do Nove godina, a ja još ne znam koju ću pidžamu obući!

Drugi zove trećega da proslave Novu kod njega:

– Kod mene će doček biti mrak mrakova. Tako su mi barem javili iz Elektroprivrede!

Četvrti građanin pročitao je oglas o novogodišnjem dočeku u nekom ekskluzivnom odredištu za „samo“ 299 KM pa reče:

– Ja za tu lovu mogu dočekati 8. mart!

Dan kad su barem žene barem jedan dan u godini barem malo ravnopravne. Prolazi još jedna prijelomna godina koju su prelamali jedni onako preko svoga koljena i leđa onih drugih. Usput se kunući u demokraciju, pravdu, jednakopravnost. Pa kardinal Vinko Puljić konstatira kako je BiH postala država od koje okreću glavu. I dižu nos oni koji su kreirali ovakvu BiH, a ima i podmetanja nogu vlastitom daytonskom čedu. Naglašava kardinal kako je BiH opet sitniš za potkusurivanje velikih moćnika.

Godina na izmaku pamtit će se po maratonskim sastancima, cesijama, sećijama, okruglim i švedskim stolovima o provedbi presude u predmetu “Sejdić-Finci”, a sve će se nastaviti u godini koja dolazi. Jer je nekima jako stalo da se raspišu izbori prije rješenja toga slučaja, a posebno stoga da se slučajno ne bi dogodilo da bh. Hrvati dođu u poziciju da sami sebi izaberu političke predstavnike. A u najboljem slučaju da u izbornoj 2014. godini izbora i ne bude. Ako baš mora, neka izborna bude – reizborna.

Godina na izmaku bit će upamćena i po popisu stanovništva. Pokazalo se da popis za bh. Hrvate nije značio i otpis. Na popisu stranaka pojavile se nekoliko novih čiji čelnici čvrsto vjeruju da neće biti za staro željezo. BiH je u 2013. godini bila na krivom kolosijeku kad je Europa u pitanju. No, kad se radi o najvažnijoj sporedna stvar na svijetu, tu je BiH na glavnom kolosijeku – plasirala se u svijet. Europa mora puno brže reagirati jer BiH ode u Brazil.

Učiteljica života neke u BiH ništa nije naučila. Igraju ulogu Srba u propaloj Jugoslaviji, a čude se što se Srbi u BiH ponašaju kao Hrvati u Jugi, a bh. Hrvati kao tadašnji Muslimani (kasnije Bošnjaci). Pa im povijest služi kao onoj gospođi kad je pekla blagdanske kolače.

– Dodaj mi knjigu „Povijest BiH“ – obrati se mužu.

– Što će ti sad ta knjiga, ta nećeš je baš sad čitati? – upita je muž.

– Ma, kakvo te je čitanje snašlo, nego da pritisnem ove oblatne – pojasni mu supruga.

Kardinal na božićnom prijmu reče da su ljudska prava Bogom dana, a da građanska prava imaju uporišta u pravednim zakonima koja treba zajednički donositi i provoditi, kako bi svaki čovjek mogao doživjeti svoje dostojanstvo prava. Dodao je da se na isključivosti i mržnji ne može graditi pravedno društvo. No, nekima takve riječi na jedno uho uđu, a na drugo iziđu pa se čude zašto se Europa oglušuje na njihove riječi. Nepopravljivi i profesionalni bh. optimisti očekuju da će godina koja dolazi ipak donijeti taj minimum tolerancije i minimum povjerenja, da će se neki odreći maksimuma pretenzija. Djed Mraz koji je stigao iz Europe dijeli darove samo onima koji su ove godine bili dobri, ali valja ga uvjeriti da će dogodine biti puno bolji te da dadne nešto na veresiju. No, neki će se zacijelo i dalje ponašati po onoj: Kad se dovedem u red, napravit ću kaos! Teško će se odreći svojih ambicija, svojih birača kojima prodaju rog za svijeću umjesto svijetla na kraju bh. tunela, svojih privilegija stečenih utopijom kojom utapaju one koji ih drže kao malo vode na žuljevitom dlanu. Ne mogu oni tek tako lako prijeći na nešto što BiH čini jedinom mogućom, jedino održivom. Postoji opasnost da se na kraju svoje balade počnu ponašati poput jedne dame koja reče:

 – Mogu preći preko svega, ali kad prelazim, dobro izgazim!

Tko ih može osujetiti i kako? Tko god je pokušao, naišao je na tvrd orah, a orah je voćka čudnovata. Puno njih kunu se u prijateljstvo s BiH, ali polažu i neko pravo na BiH. No, neki unutarnji dušobrižnici BiH igraju se Chuck Norrisa koji je i Facebook izbrisao iz prijatelja!

FranoVukoja/vl

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Radnici, osim što su prisiljeni raditi nedjeljom, praktički uopće za to nisu plaćeni

Objavljeno

na

Objavio

Prošlotjednim skupom Hrvatskog saveza za nedjelju ponovno se aktualizirala ideja o nedjelji kao neradnom danu.

Podupire je i udruga U ime obitelji, a njezina predsjednica Željka Markić gostovala je u Studiju 4. Udruga poreznih obveznika Lipa, pak, protiv je bilo kakve regulacije tržišta.

U Splitu je prošli tjedan, u sklopu Dana socijalne zauzetosti, održan skup Hrvatskog saveza za nedjelju.

Riječ je o inicijativi koja smatra da bi nedjelja trebala biti neradna, a ta je ideja okupila 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita.

U Hrvatskoj 35 posto radnika zaposlenih u trgovinama radi nedjeljom, dok je u EU-u prosjek 23 posto, rekla je Željka MarkićRadnici, osim što su prisiljeni raditi nedjeljom, praktički uopće za to nisu plaćeni. Oni rade 6 dana u tjednu. Poslodavac ih može obvezati da rade i nedjeljom i dati im u zamjenu jedan dan u tjednu slobodno. Oni ne mogu biti nedjeljom zajedno sa svojom obitelji, a istovremeno im tu nedjelju ne plaćaju, istaknula je Markić te dodala kako, prema istraživanju eurozastupnice Marijane Petir, najveći dio njih dobiva za tu jednu nedjelju plaćenu samo jednu kunu više.

Nedjeljom rade liječnici, medicinske sestre, novinari, policajci, piloti, vozači, vatrogasci, carinici, hotelski radnici, ugostitelji, glumci…, uzvratio je Loew i pitao što s njima. Željka Markić odgovara kako je riječ o zanimanjima koja moraju raditi nedjeljom, za razliku od trgovina koje ne moraju. Liječnici su, nastavlja,  za rad nedjeljom adekvatno plaćeni.

Većina tih struka je u državnom sektoru (izuzev hotelskih radika i ugostitelja i još nekih) i poslodavac im je država koja nije na tržištu. Vi govorite o poslodavcima koji su na tržištu i to je druga priča, rekao je Loew.

Željka Markić nije se složila s njim i dodala je kako je država obvezna osigurati Zakon o radu koji će štititi radnike i istovremeno osigurati poslodavcima pošten odnos. Ali država omogućuje da se u Hrvatskoj radi 180 sati tjedno, a u Austriji se radi 72. Ako austrijska država kaže da se mora plaćati dvostruka cijena rada za nedjelju, a Hrvatska kaže da je dovoljno platiti jednu kunu više, onda Hrvatska pogoduje jednoj strani, a to su veliki trgovački lanci, rekla je Markić.

Na pitanje kako bi oni regulirali rad nedjeljom, Loew odgovara da su oni protiv bilo kakve regulacije i da regulacije u tržišnoj ekonomiji nisu dobre. Kupci, ističe, svojim preferencijama odlučuju kada trgovine trebaju raditi, a radnici mogu birati žele li ili ne i nitko ih ne prisiljava da rade.

Vi ste protiv toga da se postavi obveza da se radniku koji radi nedjeljom mora platiti više?, pitala je Markić. Nisam protiv toga. Ali to se mora odlučiti odnosom poslodavac i zaposlenik, odnosno ugovorom o radu, odgovara Loew. Vi uopće niste za to da se u Hrvatskoj regulira to da poslodavci radnicima uvjetuju da moraju raditi nedjeljom, svima njima koji imaju obvezu raditi jer je to za život važno – država prema tome ne treba zauzeti poziciju?, nastavila je Markić. Po našem mišljenju, ne treba. U ovom vašem konkretnom prijedlogu radi se o povećanju nedjeljne nadnice za 50 posto. Dio radnika bi mogao odbiti rad nedjeljom. Poslodavci bi morali tražiti nove radnike koji to žele i imali bi znatno povećanje troškova, odgovorio je Loew.

Markić je, pak, rekla kako istraživanja pokazuju da poslodavci rade nedjeljom baš zato što ih taj dodatni rad ne stoji ništa dodatno. Ja smatram da je nedopustivo da je u Hrvtskoj rad nedjeljom besplatan za poslodavce. Te privatne firme moraju uračunati cijenu rada tog radnika koji je svoju nedjelju ostavio na blagajni umjesto da ga ja proveo u obitelji, objasnila je Markić i dodala kako istraživanja u brojnim europskih zemljama pokazuje da većina radnika ne smatra slobodan dan u tjednu adekvatnom zamjenom za slobodnu nedjelju. Država je Zakonom o radu, smatra, radnike u trgovinama učinila ranjivijima. Ponovila je kako udruga U ime obitelji zajedno sa sindikatima i drugim udrugama traži slobodne nedjelje, a ako one i budu radne, trebaju biti adekvatno plaćene.

Loew je još jednom ponovio kako se ne slaže s tim i kako bi se u tom slučaju radilo o zakonu neželjenih posljedica. Dajte mi recite na kojem to liberalnom tržištu funkcioniraju stvari kao u Hrvatskoj. Baš me zanima?, pitala je Markić. U pola istočnoeuropskih država, odgovorio je Loew. Željka Markić ga je pozvala da argumentira svoje stajalište, a on je upitao može li doći do riječi. Niste mi dali priliku da elaboriram. Vi govorite isto kao Vilim Ribić, rekao je Loew. Nakon što se ispričao zbog komentara “koji nije bio na mjestu”, Loew je nastavio: Povećanje minimalnih plaća, kao i povećanje troškova rada nedjeljom dovode da toga da su poslodavci prisljeni raditi nedjeljom iz dva radzloga: prvi je to što će konkurencija raditi, a on će imati gubitke. Drugi je impulzivno kupovanje. Istraživanja su pokazala da ona čine više od 30 posto. A za takvo kupovanje potrebna je određena atmosfera i ambijent. A to je upravo nedjelja kada mogu uživati u kupovanju i takvo impulzivno kupovanje povećava potrošnju. Ako im to uskratite, dio te prodaje se neće preseliti na radne dane. Upravo suprotno, past će im prihod i dobit i zbog toga će se smanjiti i broj zaposlenih, ali i plaće, objasnio je Loew.

Markić je odgovorila kako istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da trgovine koje rade nedjeljom nemaju povećanje dobiti nedjeljom i da bi se navike građana promijenile tako da kupuju šest dana u tjednu. Navela sam već primjer Austrije u kojoj 90 posto radnika izražava zadovoljstvo svojim poslom. Stavite se u poziciju radnice koja radi 6 dana u tjednu i mora raditi 3 nedjelje i ima istu plaću. Ja ne znam kome to može biti svejedno. To se tumači impulzivnom kupovinom. Meni prvoj odgovara da radi trgovina u mojoj blizini, ali to ne želim jer to nije pravedno, rekla je Markić. Loew je ponovio da potrošači pokazuju da žele rad nedjeljom i da su dokaz trgovački centri koji su prepuni upravo tim danom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari