Pratite nas

Hrvatska

ProLife.hr i Vigilare predali Saboru više od 168.000 potpisa za zaštitu nerođenih

Objavljeno

na

Foto: Tea Romić

ProLife i Vigilare predali potpise za zaštitu nerođene djece i pomoći trudnicama

Predstavnici građanske inicijative ProLife.hr i Zaklade Vigilare predali su Hrvatskom saboru više od 168.000 potpisa na peticiju za zakonsku zaštitu nerođenog života, te su se na skupu na Trgu sv. Marka usprotivili donošenju Istanbulske konvencije i zatražili ostavku novoizabranog ustavnog suca Gorana Selanca.

Predali su 168.561 potpis građana kojima traže da se zakonski zaštiti nerođeni život u Hrvatskoj i konkretno pomogne ženama koje žele roditi svoje dijete, a događaj je organiziran uoči donošenja novog Zakona o pobačaju.

Inicijativa ProLife.hr potpise je prikupljala putem nacionalne peticije “Imam pravo živjeti” tijekom ožujka i travnja, a u Sabor ih je donijela u 12 dječjih kolica jer se, pojasnili su, procjenjuje da se “abortusom dnevno ubije 12 djece u Hrvatskoj”.

Batarelo: Abortusu u Hrvatskoj više nema mjesta

U ime nekoliko desetaka tisuća hrvatskih obitelji, želimo poručiti da abortusu u Hrvatskoj više nema mjesta, te da se u ime navodnih prava žena ne može oduzeti osnovno ljudsko pravo na život, rekao je na skupu predsjednik Zaklade Vigilare Vice Batarelo.

Na Trgu sv. Marka pred stotinjak okupljenih građana Batarelo je apelirao na saborske zastupnike i premijera Andreja Plenkovića da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju “zbog propagiranja rodne ideologije”, nazvavši ju “zlom ideologijom” koju Hrvatskoj nameću međunarodni krugovi.

Batarelo je i novoizabranog suca Ustavnog suda Gorana Selanca pozvao na ostavku zbog zagovaranja gay brakova, što je suprotno definiciji braka u hrvatskom Ustavu. Dosta nam je gnjusnih laži da ne znamo kada život počinje i da je ovo samo žensko pitanje, kao i ove posljednje – da je dijete osoba tek kada se rodi, rekao je Batarelo aludirajući na izjave Selanca.

Prozvao ga je i zato što život naziva idejom, nečim apstraktnim što bi država samo načelno trebala štititi, te mu poručio da neće mirno gledati kako širi svoju propagandu.

Inzistirat će na ostavci Selanca

Od današnjeg dana inzistirat ćemo na njegovoj ostavci jer je prvoga dana svoga mandata opasno relativizirao život i otvoreno propagirao tzv. gay brakove, iako je hrvatski narod u Ustavu napisao svoju definiciju braka. Ustavnom sucu koji širi protuustavne ideje u toj instituciji ne smije biti mjesta, kaže Batarelo.

U svom obraćanju Batarelo je i dozvolu pobačaja u Hrvatskoj nazvao “zabludom koja se proširila iz komunističke Rusije”, koja je “našu Hrvatsku zarazila 1978. kada je legaliziran abortus”.

Govoreći protiv ratifikacije Istanbulske konvencije ustvrdio je kako je riječ o “zloj rodnoj ideologiji koju se pokušava zamaskirati u borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji”, a Hrvatskoj ju nameću međunarodni krugovi.

“Rodna ideologija mijenja samu bit čovjeka, riječ je o društvenom eksperimentu s nesagledivim negativnim posljedicama”, rekao je i pozvao Plenkovića da zaštiti hrvatsku djecu od tuđih eksperimenata.

Na Trgu sv. Marka okupljenim građanima obratili su se i predsjednica Hrvatskoga pokreta za život i obiteljKatarina Kovačević, predsjednica udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) Kristina Pavlović, voditeljica Odjela za majčinstvo i obitelj u Zakladi Vigilare Ivana Foretić, psihijatar Herman Vukušić i studentski kapelan don Damir Stojić.

U Saboru su ih primili predstavnici vladajuće većine, HDZ-ovi potpredsjednik Sabora Željko Reiner, Davor Ivo Stier, Ante Babić i Ivan Čelić, te Hrvoje Zekanović iz HRAST-a.

Reiner je odgovorio da će proslijediti njihove potpise Ministarstvu zdravstva na daljnje razmatranje, ali i proučiti analizu Istanbulske konvencije.

Batarelo je zahvalio, naglasivši da je primanje u Saboru “festival demokracije”.
Hrvatski sabor je Sabor svih građana, predstavlja svu raznolikost i otvoren je za sve inicijative jer je to uloga Sabora, odvratio je Reiner.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hvar: Za razvoj hrvatskih otoka potpisano 40 ugovora vrijednih 19 milijuna kuna

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u petak na otoku Hvaru s predstavnicima općina, gradova i županija 40 ugovora vrijednih 19 milijuna kuna na temelju Programa razvoja otoka u 2018. godini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja provoditi Program razvoja otoka podupirući male kapitalne projekte kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima te umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Hrvatske.

Program obuhvaća sve naseljene otoke na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, to jest šest obalno-otočnih županija kojima oni teritorijalno i administrativno pripadaju, objavilo je ministarstvo na internetskoj stranici.

Na temelju odobrenih financijskih sredstava iz državnog proračuna to ministarstvo financira projekte vezane uz promet, komunalnu i društvenu infrastrukturu, socijalnu skrb i gospodarstvo, kapitalne donacije neprofitnim organizacijama na otocima, subvencionira otočni javni cestovni prijevoz i opskrbu kućanstava pitkom vodom brodovima vodonoscima i autocisternama te provodi projekt ‘Hrvatski otočni proizvod’ kojim se, istaknula je prigodom potpisivanja ministrica Žalac, iznimno ponose.

Dodala je kako je iznimno veseli da se najviše ugovora ove godine odnosi na poboljšanje društvene infrastrukture, tj. izgradnju i obnovu dječjih vrtića i igrališta te sportskih dvorana.

Ulaganja državnoga i javnog sektora u hrvatske otoke i poluotok Pelješac u prosjeku iznose oko 1,5 milijarda kuna na godinu, a tijekom 2016. godine iznos je bio viši – 1,7 milijarda kuna, od čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem novoosnovane Uprave za otoke sudjelovalo sa 120 milijuna kuna, a prošle godine sa 139 milijuna.

“Neke od novih mjera koje će zakon definirati su: novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti otoka, održivi razvoj po konceptu ‘pametnih otoka’, proširivanje uporabne funkcije otočne iskaznice kroz uspostavu novog informatičkog sustava kao sistemske evidencije otočnih prava i mjera te jačanje uloge regionalnih koordinatora i imenovanje koordinatora za otoke“, rekla je ministrica Žalac u Hvaru na svečanom potpisivanju ugovora.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Mate Rimac: Želim u RH dovesti druge proizvođače automobila, teško se sam boriti

Objavljeno

na

Objavio

Među rijetkim poduzetnicima koji, unatoč nepovoljnom okružju – uspijevaju stvarati novu vrijednost – i to u visokoj tehnologiji – jesu Rimac automobili.

Osnivač i većinski vlasnik tvrtke Mate Rimac na nedavnom sajmu u Ženevi oduševio je sve novim vozilom. Concept Two najbrži je električni automobil u svijetu s 1914 konjskih snaga, a maksimalna mu je brzina 412 km/h.

“C-Two je nama važan kao zaseban biznis, a glavni proizvod naše tvrtke je baterijski sustav za druge proizvođače i tu mi pokazujemo što sve možemo. Ovaj automobil želimo proizvesti u 150 komada i to je značajan posao, obzirom da je proizvedeno osam C_One automobila. Prvi primjerci C-Two bit će isporučeni kupcima 2020.”, kazao je Mate Rimac.

Komentirajući najavljeno ulaganje od 5 milijuna eura u tvornicu baterija u Kini, kazao je kako u taj posao idu s najvećim proizvođačem baterija u Kini, tvrtkom Camel. Dio novca osigurava i kineska vlada – Kina je najveće tržište električnih automobila i autobusa, jer se tamošnja vlada opredijelila za taj put. “Prije sedam godina bio sam sam u garaži, a danas nas je 350 u dvije tvrtke. Imamo ljude iz 25 zemalja, na što sam posebno ponosan. Od početka nam je bio cilj da se to može postići ovdje – da se otvaraju vrhunska radna mjesta. Želimo se širiti, imamo urede u Osijeku i Splitu i tražimo lokacije za novi pogon”, rekao je.

Donedavno Rimac je bio kritičan u smislu potpore hrvatske države u poticanju investicija. Na pitanje što očekuje odgovorio je: “Želim pomoći Hrvatskoj da dovedemo druge proizvođače atomobila tu – da skupa guramo fakultete, da guramo državu u pravom smjeru. Kad si sam teško se boriti. Pitam se što bi bilo da sam otišao van – možda bi bio deset puta veći, a možda me ne bi bilo”, rekao je. Najveći problem smatra visoke porezne razrede za plaće radnika na kvalitetnim radnim mjestima.

 

PRIČA O MATI 1 I MATI 2

 

Rimac gradi tvornicu u Kini vrijednu milijardu kuna

 

MATE RIMAC IDE DALJE, SVE DALJE…!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati