Pratite nas

Politika

Prometni kaos na granicama EU: Neum je već veći problem od očekivanog Prometni kaos na granicama EU: Neum je već veći problem od očekivanog

Objavljeno

na

Zbog komplikacija pri prolaski kroz teritorij Bosne i Hercegovine na graničnim prijlazima oko Neuma kolone dosežu i preko 15 kilometara. Putovanje morem još je “sporije”, a na.Trajekt se čeka i po osam sati!

Hrvatski portal 24sata.hr, piše kako su kolone kamiona oko graničnih prijelaza oko Neuma duge deset do 15 kilometara i ne smanjuju se. Iako carinici svoj posao obavljaju kako treba, problem se još u ponedjeljak stvorio zbog dokumentacije.

Naime, vozači nisu imali manifeste za teret koje prevoze, a njih su im trebale osigurati vlastite tvrtke. Zbog toga je dio kamiona, kako bi zaobišli teritorij BiH, vraćen u Ploče.

U Pločama su se ukrcavali na trajekt za Trpanj. Međutim, broj trajektnih linija nije bio prilagođen novonastaloj situaciji. Na polazak se čekalo nekoliko sati.

Osim dugih čekanja, vozači su nezadovoljni i zbog troškova vožnje trajektom jer se ona po toni plaća 44 kune.

Službenih informacija zbog novanastalog prometnog kaosa prema jugu Hvatske još nema niti s hrvatske niti s bh strane.

 

Na Bajakovu također kritično, ali samo za kamione

Zbog promjena unesenih nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo tijekom noći je pao računalni sustav za špediciju i ostale kamione na hrvatskoj strani pa se stvorio ogromni red za carinsku kontrolu.

Kako javlja B92, problemi sa sustavom u međuvremenu su navodno otklonjeni, no kako kamioni na granicu nisu prestajali dolaziti, kolona kamiona narasla
je na oko deset kilometara.

Prema informacijama Auto-moto saveza Srbije od 13:30 sati, teretna vozila čekaju do 30 sati! U redu čeka oko 1.200 kamiona.

Za razliku od vozača kamiona, građani u osobnim automobilima nemaju razloga za brigu jer se na prijelaz granice čeka maksimalno 20 minuta.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari