Pratite nas

Iz Svijeta

Promijenite životni stil i zaustavite starenje

Objavljeno

na

Kod ispitanika koji su uveli promjene u životni stil došlo je do povećanja duljine telomera za 10 posto, dok je kod muškaraca koji nisu mijenjali svoje navike došlo do smanjenja za 3 posto.

Pozitivne promjene u životnim stilovima, poput pridržavanja zdrave prehrane i umjerene tjelovježbe, mogu usporiti proces starenja, zaključak je studije objavljene u časopisu The Lancet Oncology. Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu (University of California, San Francisco) otkrili su da pojedine promjene u stilu života mogu povećati duljinu telomera. Telomere su smještene na krajevima kromosoma, štite ih od oštećenja i kontroliraju proces starenja. Ako su telomere skraćene ili oštećene, stanice brže stare i odumiru, pokrećući proces starenja.

Istraživači tvrde da se biološka životna dob može predvidjeti prema duljini naših telomera. Kraće telomere su povezane s većim rizikom od prerane smrti i bolesti povezanih sa životnom dobi, uključujući brojne tumore (rak dojke, prostate, debelog crijeva i pluća), srčane bolesti, vaskularnu demenciju i pretilost. Za potrebe istraživanja, autori studije analizirali su dvije skupine muškaraca kojima je dijagnosticiran nizak rizik od raka prostate. Ni u jednoj skupini nije bilo konvencionalnih tretmana raka, poput operacije ili zračenja.

Od ispitanika u prvoj skupini zahtijevalo se da promijene svoje životne stilove tako što su u prehranu uveli cjelovite žitarice, voće i povrće, umjereno vježbali, upravljali stresnim situacijama putem posebnih tehnika, kao što su meditacija i joga, te bili intimniji i više se družili s drugim ljudima. Ispitanici druge skupine nisu uvodili ikakve promjene.

Istraživači su mjerili duljinu telomera na početku istraživanja i ponovno na kraju, nakon pet godina. Pozitivne promjene u životnom stilu povećale su duljinu telomera Istraživanje je pokazalo da je u skupini koja je uvela promjene u životni stil došlo do povećanja duljine telomera za 10 posto, dok je kod muškaraca koji nisu mijenjali svoje navike došlo do smanjenja za 3 posto. Što su više pozitivnih promjena ispitanici uveli u svoj životni stil, produljenje telomera bilo je veće.

Autori istraživanja su istaknuli: „Nakon pet godina, relativna duljina telomera povećala se u skupini  koja je uvela promjene u životnom stilu i smanjila u drugoj, kontrolnoj skupini; razlika između dviju skupina bila je značajna. Otkrili smo i povezanost između stupnja pridržavanja određenim promjenama i povećanja duljine telomera.“

Istraživači su istaknuli da, iako studija nije bila provedena kako bi se otkrio utjecaj promjena u životnim stilovima na razvoj raka prostate, prijašnja istraživanja pokazala su da pozitivne promjene stila života mogu odgoditi razvoj tumora u ranim fazama. „Zaključci ovog relativno malog pilot- istraživanja mogu se primijeniti i na slučajeve drugih bolesti, ne samo raka prostate“, izjavio je prof. Dean Ornish s Instituta za preventivna medicinska istraživanja na Sveučilištu u Kaliforniji u San Franciscu (Preventive Medicine Research Institute, University of California, San Francisco).

„Kad bi  se potvrdile randomiziranim kontroliranim pokusima, ove bi sveobuhvatne promjene u životnim stilovima mogle značajno smanjiti rizik od brojnih bolesti i prerane smrti. Naši geni i naše telomere pokazuju naše sklonosti i predispozicije, no ne moraju nužno predstavljati našu sudbinu.“ Istraživači tvrde da bi dodatna istraživanja, koja bi uključila veći broj različitih ispitanika, bila korisna u budućim otkrićima utjecaja životnih stilova na duljinu telomera.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari