Connect with us

Najave

Promocija nove knjige Tihomira Dujmovića: “Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.”

Objavljeno

on

Nakon nešto manje od tri godine i velikog uspjeha knjige Hrvatska u raljama djece komunizma, Tihomir Dujmović će u četvrtak 23. ožujka u 19 sati u dvorani Vijenac na Kaptolu promovirati svoju najnoviju knjigu Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.

Radi se o knjizi koja će po prvi put na jednom mjestu donijeti preciznu statistiku s imenima i prezimenima svih novinara koji su pisali i stvarali za vrijeme NDH.

Pogrom koji su oni doživjeli nakon 1945. nije zabilježen u povijesti svjetskog novinarstva. Naime, komunističke vlasti su nakon rata ubile 38 hrvatskih novinara, ravno stotinu je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao izvan zemlje, 45 ih je pod pritiskom promijenilo profesiju, i od 330 novinara samo je 37 dobilo licencu i pravo da se bave novinarstvom.

Manje od deset posto. U Hrvatskoj je 1945. ubijeno više novinara nego u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno!

Knjiga donosi poimenične sudbine svih novinara i analizu kompletnog tiska u NDH.

U drugom dijelu knjige analizira se novinarstvo u Hrvatskom proljeću i donosi se statistika pogroma 1972. Naime, nakon kraha Proljeća 50 novinara je sudski gonjeno, a na crnoj listi se našlo 170 ljudi. Dakle od 1945. do 1972. zabranjen je rad čak 501 novinaru!

Kraj knjige donosi statistiku o pogibiji novinara u Domovinskom ratu, kojih je samo u prva četiri mjeseca rata ubijeno 18.

Dujmovićevu knjigu će u četvrtak u 19 sati u dvorani Vijenac u pastoralnom centru na Kaptolu promovirati dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović, a odabrane tekstove će čitati dramski umjetnik Vinko Kraljević te studentica dramskih umjetnosti, Dujmovićeva kćerka, Lucija Dujmović.

Tihomir Dujmović: Svijeće za Gračane

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari