Connect with us

Kultura

Promocija prvog izdanja Andrićeve prve knjige

Objavljeno

-

Kada je prije sto godina Ivo Andrić napisao svoje djelo “Ex ponto” nitko nije znao da će tim  djelom započeti plodni književni rad čovjeka, koji je kasnije napisao najljepša književna djela i postati nobelovac. To zasigurno nisu znali niti dužnosnici HKD “Napredak” kada su pozitivno odgovarali na njegov zahtjev za stipendiju. Ta se stipendija, pokazalo se kasnije, stostruko se isplatila, a Andrićev talent upoznao je svijet i poklonio mu se puno puta a “do poda” uručivši mu uglednu svjetsku nagradu za književnost.

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu će u srijedu 12. prosinca biti otvoren “Kutak Ive Andrića” kada će se svečanim otvorenjem programa Zavičajnog muzeja Travnik započeti obilježavanje 100 godina od prvog izdanja knjige “Ex ponto”. Prema informacijama koje smo dobili od odgovornim iz Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, program je podijeljen u tri dijela.

U prvom  dijelu izložbi “Iz progonstva, nakon 100 godina” je zapravo petodnevna umjetničko-muziološka ekskurzija kreativnog tima izložbe boravila u mjestima gdje je Andrić stvarao svoju prvu knjigu. To su mjesta u Sloveniji (Maribor), U Hrvatskoj (Zagreb i Krapina) i njegovoj Bosni (Ovčarevo i Zenica).

Bit će ovo prigoda da se u prelijepoj atmosferi Napretkovog kulturnog centra   promovira prvo izdanje Andrićevog “Ex ponta”, koje je izdano prije sto godina, a predgovor je napisao Niko Bartulović.

Nakon promocije promovira će se i prigodna filatelistička koverta a koja je samo jedan doprinos ovoj nesvakidašnjoj obljetnici,a nastala je suradnji u Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik.

Anto PRANJKIĆ

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari