Pratite nas

Kultura

Promocija zbirke pjesama Ivana Volića ‘Prostori sebe’ promovirana u Mostaru

Objavljeno

na

Promocija zbirke pjesama pod nazivom „Prostori sebe“, autora Ivana Volića, održana je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

O zbirci je govorita prof. Tina Laco, urednica i recenzentica zbirke i dr. sc. Iva Beljan, profesorica na Studiju hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. Tina Laco izjavila je kako nova zbirka poezije Ivana Volića svjedoči o njegovom osobnom i pjesničkom sazrijevanju, u kojemu je, po njezinom mišljenju, primjetna pjesnikova potreba za otklonom od vanjskog svijeta i procesuiranje različitih impulsa  i opažaja unutar njega samoga.

„Volić se prepušta i uživa u stihovnom poniranju u samoga sebe, u intimnome istraživanju, bez ‘skrivenoga’, ‘višega’ cilja. U tome istraživanju otkriva ironizaciju kao mogućnost suočavanja sa svijetom, rezignaciju kao racionalan odabir, procesualnost umjesto ‘brze spoznaje’“, rekla je Laco.

Autor zbirke iskazao je zahvalnost svima koji su mu pomogli u realizaciji njegovog novog djela te je naglasio kako su mu odaziv publike i emocije koje je osjetio najbolji poticaj za budući rad. Za zbirku je naveo da je prepuna motiva vezanih za Mostar.

„Nakon objave zbirke i promocije u Travniku, mislim da je još samo ovo nedostajalo. Zbirka je prepuna ovoga grada jer boraveći više od tri godine u Mostaru, dopustio sam da ta mostarska svakodnevica bude i moja ne sluteći koliko sam je, u suštini, zavolio“, poručio je autor.

Ivan Volić student je diplomskog Studija hrvatskog jezika i književnosti i novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a zbirka ”Prostori sebe” je njegova druga zbrika koja je izašla u nakladi Katoličkog školskog centra ”Petar Barbarić” u Travniku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Predsjednica Republike dodijelila Povelju Republike Hrvatske Festivalu kajkavskih popevki

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos očuvanju stvaralaštva na kajkavskom narječju, njegovanju tradicijske kulture i baštine Hrvatskog Zagorja te promicanju hrvatske nacionalne kulture i identiteta Festivalu kajkavskih popevki Krapina.

Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula da je Festival kajkavskih popevki kruna manifestacije Tjedna kajkavske kulture u Krapini te je čestitala organizatorima i poručila da i na lokalnoj, ali i na državnoj razini treba uložiti što je moguće više napora kako bi se sačuvali naši dijalekti. Rekla je da ta manifestacija svake godine iznova podsjeća na ljepotu i bogatstvo hrvatskog jezika bogatog narječjima na kojima su stoljećima stvarana sjajna književna djela koja su obogatila hrvatsku kulturu, baš kao i brojne pjesme izvedene na Festivalu kajkavske popevke.

“Kroz ovaj festival živi draga, domaća riječ, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na prekrasnim zagorskim bregima, kletima, pod brajdama – kad u ozračju kaja i popevka dohaja. Upravo zato, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskoga zagorja, kulture i jezične baštine, s velikim zadovoljstvom i posebnom čašću dodjeljujem Festivalu kajkavskih popevki Povelju Republike Hrvatske”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je da Povelju Republike Hrvatske dodjeljuje za sve ono što su organizatori Festivala učinili u protekle 54 godine, ali i sve ono što se očekuje od njih da će učiniti sljedećih 50 i više godina. “Posebno se veselim novim uspješnim godinama ovoga festivala i mnogim brojnim hitovima koje ćemo pjevati na svadbama, krstitkama ili jednostavno kad slavimo život”, kazala je.

Prilikom boravka u Krapini, Predsjednica je posjetila 27. Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljalište gospodarstvenika u Hrvatskom zagorju i razgledala ponudu brojnih izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja te nazočila „Večeri novih popevki“ na 54. Festivalu kajkavskih popevki .

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

PRKOS ŽIVOTU

Objavljeno

na

Objavio

Tešak teret na plećima nosiš,
pa te on crnoj zemlji vuče,
ponosno životu prkosiš
jer u tebi hrabro srce tuče!

Lomile te bure i oluje,
teško brime od kada se rodi,
ali još se tvoja pjesma čuje
i ona te kroz nevolje vodi.

A dok gledam ove tvoje muke,
pitam se što je u toj ženi!?
Što pokreće napaćene ruke,
ako nisu sa kamena geni?

Ti si ponos ovog kamenjara,
stablo što se buri slomit ne da!
Vinogradu ona loza stara,
što je svatko sa divljenjem gleda!

Temelje si ovoj zemlji dala,
to mi kaže svaka bora tvoja,
pred život ponosno si stala
i još mu prkosiš,starčice moja!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari