Connect with us

Događaji

Uhićen napadač na svećenika u Vojvodini, MVEP osudio napad

Objavljeno

-

Srbijanska policija uhitila je jednu osobu osumnjičenu za napad na franjevačkog svećenika Josipa Špehara u Baču. Kako je priopćio srbijanski MUP, uhićen je 35-godišnji Đ. P. iz Bača kojeg se tereti da je uzeo 15.000 dinara iz samostana te nanio teške tjelesne ozlijede svećeniku, piše RTV. 

Fra Josipa Špehar je, naime, sa slomljenom rukom i ozljedama glave zadržan na liječenju u Novom Sadu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je ranije večeras osudilo današnji napad na gvardijana fra Josipa Špehara u Samostanu Uznesenja blažene Djevice Marije u vojvođanskom Baču. Očekujemo da će počinitelj ili počinitelji biti odgovarajuće kažnjeni, poručuju iz MVEP-a.

Kako su javili srbijanski mediji, katolički svećenik Josip Špehar napadnut je i pretučente zadržan u Kliničkom centru u Novom Sadu s ozljedama glave i tijela.

List Blic piše kako je franjevac iz vojvođanskog Bača bio meta razbojničkog napada za koji se navodi da je “nezabilježen u Vojvodini” i čiji motivi za sada nisu poznati, ali se sumnja je riječ o pljački jer samostan čuva vrijedne primjerke vrlo starih rukopisa i drugih umjetnički vrijednih predmeta. Napad na gvardijana i pljačku samostana osudio je općinski odbor vladajuće Srpske napredne stranke SNS i predsjednik općine Bač Dragan Stašević koji je pozvao sugrađane da sačuvaju tradiciju međusobnog razumijevanja, multietničnosti, poštovanja različitosti i zajedničkog života.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko također je osudio napad na opata franjevačkog samostana u vojvođanskom mjestu Baču, Josipa Špehara, koji je teško pretučen, te je izrazio očekivanje da će srbijanske vlasti pronaći počinitelje.

Osuđujem takav čin nasilja prema svećeniku i očekujem od srbijanskih tijela da što prije nađu počinitelja i da odgovore što se dogodilo jer to je ono što se ne smije događati, rekao je Karamarko novinarima u Trogiru, gdje je bio na obilježavanju 26. obljetnice utemeljenja HDZ-a u tome gradu.

Istaknuo je kako želi vjerovati da motiv napada na svećenika Špehara nije motiviran njegovom nacionalnom i vjerskom pripadnošću, to što je Hrvat i katolik.

“Ja bih htio vjerovati da to nije motivirano njegovom nacionalnom i vjerskom pripadnošću hrvatskom narodu i rimokatoličkoj vjeri,” poručio je Karamarko.

Opat franjevačkog samostana u Baču Josip Špehar napadnut je i pretučen u noći s četvrtka na petak, te je s teškim ozljedama glave i tijela, prevezen u Klinički centar u Novom Sadu. Prema prvim informacijama iz policije, cilj napada bila je krađa crkvenih dragocjenosti i relikvija, među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi vrijedni predmeti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari