Pratite nas

Zanimljivosti

Pronađena nova ljudska vrsta na Filipinima – Homo luzonensis

Objavljeno

na

Nova vrsta čovjeka poznata je pod nazivom Homo luzonensis po lokaciji gdje su otkriveni ostaci na najvećem filipinskom otoku Luzonu.

Nova ljudska vrsta pronađena je na Filipinima, a kod nje je primjećena zakrivljenost velikog nožnog prsta, što ukazuje da je penjanje i dalje bila važna aktivnost ovog dalekog pretka čovjeka.

Nova vrsta čovjeka poznata je pod nazivom Homo luzonensis po lokaciji gdje su otkriveni ostaci na najvećem filipinskom otoku Luzonu, javlja Srna. Njegove fizičke odlike predstavljaju mješavinu onih kod drevnih ljudskih predaka i novijeg čovjeka.

To bi moglo značiti da su primitivni rođaci čovjeka napustili Afriku i došli sve do jugoistočne Azije, što se ranije smatralo nemogućim.Ovo otkriće ukazuje da je evolucija čovjeka u regiji bila veoma složena, sa tri ili više ljudskih vrsta u tom području u vrijeme dolaska naših predaka.

Jedna od tih vrsta je Homo floresiensis, gotovo patuljastog rasta, koji je živio na indonezijskom otoku Flores do prije 50.000 godina.

Otok Luzon udaljen je od Floresa oko 3.000 kilometara, navodi BBC, prenosi vecernji.ba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Papa Franjo doputovao u posjet Bugarskoj, u preletu poslao poruku predsjednici Grabar-Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo je u nedjelju doputovao u Bugarsku gdje njegovo zauzimanje za jedinstvo kršćana nailazi na nepovjerenje, pa i otpor poglavara Pravoslavne crkve, ali gdje može računati na srdačan doček državnih predstavnika.

Prilikom preleta hrvatskog zračnog prostora na putu prema Bugarskoj Sveti Otac uputio je poruku hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović:

– Na preletu hrvatskog teritorija, na putu prema Bugarskoji i Makedoniji, Vama kao hrvatskoj predsjednici i vašim sunarodnjacima šaljem srdačne pozdrave, moleći da vas Bog blagoslovi mirom i snagom, stoji u poruci predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koju je uputio papa Franjo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Predstavljena prva kamena replika bazilike sv. Petra izrađena od bračkog kamena

Objavljeno

na

Objavio

U Pučišćima na Braču – predstavljena je prva kamena replika bazilike sv. Petra. Izrađena, naravno, od bračkog kamena, prema nacrtima iz Vatikana, teška gotovo 200 kilograma – do u detalje vjerno prikazuje najveću crkvu na svijetu. A sve to djelo je samoukog umjetnika Josipa Radića.

Bazilika je remek djelo vjere i strpljivosti. Pet godina, više od 8500 sati rada, filigranska preciznost te snaga i odricanje utkani su u svaki dio ovoga minijaturnog savršenstva. Do u detalja vjerna replika, teška oko dvjesto kilograma, od bračkog kamena.

Rođeni Pučišćanin Josip je samouki umjetnik, umirovljeni časnik Hrvatske vojske. Od kamena pobjegao kamenu se vratio. Kruna desetljetne izrade kamenih sakralnih objekata, bazilika je rađena prema originalnim nacrtima, piše HRT

Više je ovo od umjetničkog djela. Simbol snage i upornosti, klesaraske tradicije i bračkog kamena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari