Pronađene kosti ubijenog general bojnika Vlade Šantića?

0

Tim istražitelja koji radi na potrazi za tijelom ubijenog generala HVO-a Vlade Šantića danas je na Grabežu iznad Bihaća, na lokalitetu “Mehana”, pronašao plastično bure u kome se nalaze karbonizirani ostaci jedne žrtve, javila je Radio-televizija BiH na svom internet portalu.

Istražni tim je na ovu lokaciju naveo zaštićeni svjedok, pa se pretpostavlja da pronađeni ostaci zaista pripadaju generalu Šantiću.

[dropcap]U[/dropcap] interesu istage nitko danas nije spreman davati izjave o pronalasku tijela, a tek će DNK analiza pokazati jesu li pretpostavke točne.

Komandant HVO-a regije Bihać, general bojnik Vlado Šantić, nestao je nakon proslave 8. ožujka 1995. godine, a posljednji put viđen je u pratnji pripadnika Petog korpusa Armije Republike BiH u Hotelu “Sedra” u Ostrošcu kod Cazina. Nakon toga je, prema tvrdnjama zaštićenih svjedoka ubijen.

Prema izvještaju Federalne uprave policije upućenom Županijskom tužiteljstvu u Bihaću, za ubojstvo Šantića sumnjiči se sedam osoba, a prvoosumnjičeni je ratni komandant 502. Brigade Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić-Tigar – navodi BHRT.

Posmrtni ostaci generalbojnika HVO-a Bihać Vlade Šantića, koji je ubijen u noći sa 8. na 9. marta 1995. godine, skriveni su na području brda Grabež, pet kilometara istočno od centra Bihaća. Šantićevi ostaci zatvoreni su u željezno bure s obručima i bačeni s medicinskim otpadom i drugim smećem u vrtaču koja je prekrivena zemljom.

Vojne patrole

Fotografije koje su tokom jučerašnjeg dana stigle u „Avazovu” redakciju u Sarajevu, kako nam je insajder iz Bihaća i obećao, pokazuju približnu lokaciju nekadašnje deponije koja je sanirana još 1996.

– Garantujem 100 posto, dat ću vam lokaciju. Ne u gram, ali bit ćete blizu – kazao nam je tada tajanstveni (sa)učesnik u ubistvu i skrivanju Šantićevog tijela, koji je odlučio samo za “Avaz” progovoriti o strašnom događaju.

Inače, saniranje deponije tražili su mještani obližnjih naselja Vinica, Ružica, Čekrlije i Založje kako se ne bi zagađivala vrela Stublić i Točak, koja su povezana s potokom Ružica. Ta lokacija poznata je i pod imenom Mehana.

Brdo Grabež poznato je kao najveće četničko uporište u prošlom ratu, koje su borci Petog korpusa Armije RBiH oslobodili krajem 1994. godine. Tu je i skladište municije Oružanih snaga (OS) BiH koje čuvaju vojne patrole, a lokacija s tijelom generala Šantića navodno je u blizini skladišta.

– To je tu – kazao je anonimni sagovornik „Avaza” kada smo ga pitali je li bure sa Šantićevim tijelom blizu lokacije skladišta municije.

Bihać, koji je osvanuo pod snijegom, utonuo je jučer u šutnju poslije “Avazovog“ teksta s djelimičnom ispoviješću insajdera.

Strah se uvukao među ljude, niko javno nije želio komentirati ništa u vezi s predmetom „Šantić”, jer se vjeruje da i “zidovi imaju uši”. Posebice zbog toga što je u izvještaju Federalne uprave policije (FUP) Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK) kao jedan od onih koji imaju veze s ubistvom i Šantićevom nestankom naveden i Hamdija Abdić Tigar. Abdić, međutim, negira umiješanost u ovaj slučaj.

Insajder iz Bihaća vjeruje da se nadziru ne samo istražitelji Federalne uprave policije i tužioci Tužilaštva USK nego i širi prostor lokacije gdje se nalazi Šantićevo tijelo.

Istovremeno, tužilački tim nastoji sklopiti cjelokupni mozaik ubistva Vlade Šantića, pri čemu se, kako nezvanično saznajemo, oslanja na veći broj zaštićenih svjedoka. Priča se i o hapšenjima osoba koje nisu spomenute u izvještaju FUP-a, a dovode se u blisku vezu s pomaganjem u ubistvu hrvatskog generala. Policijske strukture USK nisu involvirane  u ovaj istražni postupak zbog ratno-poratnih iskustava i opstrukcija u nekim drugim istragama.

Scenarij Šantićevog “nestanka”, prema pouzdanim informacijama do kojih je “Avaz” došao, a koje, prema pouzdanim saznanjima, posjeduje i Tužilaštvo USK, odigrao se na slijedeći način:

Osveta za izdaju

“Hrvatski general iz Bihaća je odveden razoružan u večernjim satima do hotela „Sedra”, a nakon toga ga je u naselju Kostela premlatilo više pripadnika Vojne policije 502. brigade  kojima je te noći u borbama, navodno zbog izdaje, poginulo 30 ljudi(!?). Odatle su pretučenog, ali živog Šantića kombijem odvezli u komandu Vojne policije 502. brigade u zgradi stare željezničke stanice. Bio je na tavanu do zore. Pred svanuće su Šantića ponovo odvezli u naselje Kostela, kod kuće punca Jasmira Topala, gdje je ubijen sa četiri metka. Izvršilac je bio Dedo Karabegović. Tijelo je potom sakriveno u željezno bure i naliveno benzinom, kiselinom i razrjeđivačem i neko vrijeme ležalo među ostalom buradi na parceli državne firme „Šipad Bina” u centru Bihaća, da bi potom bilo prebačeno  zajedno s otpadom na privremenu deponiju na Grabežu. Uklanjanju Šantićevog  tijela prisustvovale su četiri osobe, a samo jedan je imenovan u izvještaju FUP-a”.

Prema posljednjim informacijama koje su u našu novinu stigle uoči zaključenja ovog broja, federalni istražitelji već su bili na lokaciji deponije za koju se opravdano pretpostavlja da krije 20-godišnju tajnu o nestanku generalbojnika HVO-a Bihać Vlade Šantića.

Grgić: Nisam predao Šantića

Franjo Grgić, za kojeg je svjedok događaja kazao da je generala Vladu Šantića predao pripadnicima 502. brigade, javio se “Avazovoj” redakciji kazavši da on nije bio samo saborac Vlade Šantića nego njegov zamjenik. Također je naveo da je dva puta u MUP-u saslušan u svojstvu svjedoka te da je iskaz insajdera iz Bihaća “čista izmišljotina”.

– Ja nisam odvezao generalbojnika Vladu Šantića niti sam ga predao pripadnicima 502. brigade. Nisam bio ni u glavnom stožeru, već na drugoj lokaciji, a kada sam došao, čuo sam da je nestao. Tada sam prvo nazvao njegovu suprugu. Također, HVO nikada nije dobivao novac iz Hrvatske, već su sve uplate plaća išle preko Petog korpusa – kazao je Grgić.

Fena/avaz/kamenjar

ena

facebook komentari