Pratite nas

PROPALI razgovori čelnika bh. političkih stranaka s europskim povjerenikom Fuleom

Objavljeno

na

Razgovori čelnika bh. političkih stranaka s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fuleom , koji su trajali skoro deset sati, okončani su bez zajedničkog rješenja za implementaciju presude “Sejdić – Finci”.

Maratonski sastanak o provedbi presude vodili su predsjednici SDP-a, SNSD-a, SBB-a i SDS-a Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, Fahrudin Radončić i Mladen Bosić, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović te predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragan Čović i Martin Raguž. Razgovorima je prisustvovao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee). Nešto iza ponoći novinarima su se obratili Radončić, Izetbegović, Lagumdžija i Raguž. Suštinu  sastanka, bez okolišanja i ustezanja, novinarima je objasnio lider SBB-a kazavši da “i pored najbolje volje svih učesnika, a pogotovo napora komesara Filea, nije došlo do toliko željenog rješenja”.

Mislim da nas ovakav rasplet ozbiljno koči na europskom putu i da građani BiH to nisu zaslužili. Ali, kao za sve u životu, mislim da će se pojaviti još neka prilika da pokušamo riješiti tako veliku stratešku stvar, kakva je ova presuda, koja zaista od svih nas traži veliku toleranciju i kompromis – kazao je Radončić.

Izetbegović je u obraćanju novinarima rekao da su sudionici sastanka bili jako blizu dogovora, ali da “bošnjačke stranke nisu mogli da prihvate hrvatske zahtjeve”. On je dodao da nije bilo prihvatljivo fiksiranje kantona kod definiranja izbornih područja u Federaciji. Lagumdžija je izjavio da nije htio da prihvati neka od ponuđenih rješenja. Kazao je da se pojavila jedna radna verzija prema kojoj se Livanjski, Zapadnohercegovački, Posavski i Hercegovačko-neretvanski kanton fiksiraju kao jedno izborno područje, što, kako je rekao, nije bilo prihvatljivo.

On je istakao da se stavovi predstavnika stranaka u odnosu na protekle sastanke nisu bitno promijenili, te da mu je žao što nisu svi bili spremni da se prihvati jučerašnja polazna osnova za razgovore.

Raguž nije bio istog mišljenja kao Lagumdžija i Izetbegović kazavši da nije bilo prijedloga o fiksiranju kantona kao izbornih područja.

Nismo iskoristili ogroman napor komesara Filea. Ključno u svemu je bio nedostatak političke volje kod svih nas – kazao je Raguž.

Čović, Dodik i Bosić nisu se obraćali novinarima, a evropski komesar za proširenje će svoj stav bh. javnosti, kako je najavljeno iz Delegacije EU u BiH, saopćiti danas na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom (HDZBiH).

bih_politicari_fena_main-418x215

Prema  riječima stranačkih lidera, problem je i dalje definiranje izbornih područja u Federaciji BiH i nemogućnosti postizanja političkog kompromisa u vezi tog pitanja.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je da ni pored najbolje volje učesnika skupa i pogotovo napora komesara Fulea nisu uspjeli da dođu do toliko željenog rješenja.

“Mislim da nas ovakav rasplet ozbiljno koči na evropskom putu i da građani BiH to nisu zaslužili, ali mislim da će se pojaviti još neka prilika da pokušamo riješiti jednu tako veliku stratešku stvar kakva je presuda Sejdić i Finci koja od svih nas traži veliku toleranciju i kompromis i mislim da ćemo ga, prije ili kasnije, morati pokazati”, rekao je Radončić.

Lagumdžija: Pozicije se nisu promijenile
Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je nakon sastanka izjavio je da se pozicije, nažalost, nisu bitno promijenile, ističući da je komesar Fule ponudio dobru polaznu osnovu sa 14 tačaka.

“To je bila neka vrsta konsolidovanog prijedloga koji su dosad bili pred nama i ukazivao je na to da je moguće naći rješenje. Nažalost tih početnih 14 tačaka nije bilo prihvatljivo za jedan broj učesnika u razgovoru”, rekao je Lagumdžija, izražavajući žaljenje što se ovaj predloženi dokument nije razradio do kraja.

On je naglasio da su se pojavile i ideje koje su značile i početak procesa crtanja karata i prijedlozi koji su išli ka tome da se vrati na poziciju od prije pola godine kada je predlagano da se tačno definišu koji kantoni su u jednom izbornom području, a koji u drugom u Federaciji BiH.

“To je nešto što je bilo neprihvatljivo za jedan broj učesnika, za mene je bilo potpuno neprihvatljivo i na tim osnovama se nije moglo razgovarati. Smatram da niko u BiH nema pravo tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo jednu nefunkcionalnu zemlju koja bi bila dalje razmrvljena i podijeljena”, rekao je lider SDP-a BiH.

Lagumdžija je napomenuo da je od predstavnika EU, s obzirom na situaciju u zemlji, tražio da bez obzira što se ne može doći do rješenja o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci, ubrzaju razgovori i pruži tehnička pomoć u implementaciji poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Govoreći o rješenjima koji su predlagani za izborna područja u Federaciji BiH, Lagumdžija je kazao da se u radnoj verziji pojavio prijedlog da se konkretna četiri kantona u Ustavu definišu kao područje broj dva – Livno, Zapadna Hercegovina, Hercegovačko-neretvanski kanton i Posavina.

“Taj prijedlog je bio u jednom trenutku kao radna verzija i prijedlog za razmišljanje”, rekao je Lagumdžija.

Izetbegović: “Plutajući kantoni” neprihvatljivi za Hrvate
“Komesar za proširenje EU Stefan Fule i predstavnici EU pokazali su zaista veliki entuzijazam , ali nažalost nismo uspjeli”, izjavio je noćas zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Napomenuo je da su bili na tragu rješenja sa prijedlogom da se deset kantona razdvoji na dvije grupe .

“Definisali bi nakon što vidimo ko je od kandidata za člana Predsjedništva u prvih pet kantona dobio najveći broj, a onda bi sljedeći koji također dobija glasove iz cijele Federacije bio izabran kao drugi član Predsjedništva BiH uz uslov da ima više od 50 posto glasova iz druge grupe kantona. To smo zvali ‘plutajućim kantonima’ jer nisu bili definisani. To je bila spremnost stranaka iz Sarajeva, a Hrvati su tražili da se ti kantoni definišu. Dakle, da to ne budu ‘plutajući kantoni’ nego da se stvar definiše”, dodao je Izetbegović.

Kazao je da to nije bilo prihvatljivo bošnjačkim strankama, te da on nije imao mandat SDA da u tom smislu nešto prihvati, mada se, kako je kazao, dalo razgovarati o takvim stvarima.

“Bilo smo jako blizu, ali nažalost nismo uspjeli. Prije ili kasnije vratit ćemo se za pregovarački sto i morat ćemo završiti ono što zasad nismo uspjeli”, kazao je Izetbegović.

Raguž: Nedostatak političke volje
Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je ključni uzrok neuspjeha sastanka nedostatak političke volje svih lidera političkih partija, da se nađe riješenje koje će otvoriti novu perspektivu.

“Nismo iskoristili, bar zasad, ogroman napor i trud koji je učinio komesar za proširenje EU Stefan Fule i njegov tim i spremnost da se dođe do rješenja koje će pokrenuti BiH. Loptica je za sada prebačena u naše ruke od Fulea”, naveo je Raguž.

Prema njegovim riječima, rješenje koje je bilo na stolu i dobilo saglasnost, jeste da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva člana Predsjedništva BiH direktno iz Federacije BiH, koja je jedna izborna jedinica.

“Prvi član Predsjedništva BiH iz Federacije BiH bira se prema najvećem broju glasova koji dobije, što se računa prema pet kantona u kojima je on dobio najveći broj glasova. Tih pet kantona nisu unaprijed fiksirani, već su promjenljiva kategorija, zavisno gdje je kandidat dobio najviše glasova”, pojasnio je Raguž.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari