Pratite nas

Proračun će sanirat javna poduzeća Federacije BiH

Objavljeno

na

Nedostatak sredstava u proračunu Federacije BiH koji je nastao zbog izostanka kreditnih sredstava od MMF-a sanirat će i javna poduzeća u ovom entitetu.

Elektroprivreda HZ HB, Elektroprivreda BiH, HT Eronet, BH Telecom samo su neka od poduzeća koja će u sljedećem razdoblju morati izdvojiti sredstva kako bi Vlada FBiH mogla realizirati sva davanja prema umirovljenicima, zaposlenima u institucijama, invalidima, braniteljima i ostalim kategorijama koje se financiraju iz proračuna FBiH. bh

Plan B

Naime, ministar financija u Vladi FBiH Anto Krajina je kazao kako se zbog novonastale situacije u ovom entitetu traži plan B, te da je Vlada FBiH na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila i način realiziranja tog plana B pomoću kojeg će se omogućiti isplate iz proračuna FBiH.

“Vlada FBiH se opredijelila da će se alternativa kreditnim sredstvima od MMF-a tražiti u novim izvorima sredstava, a to bi trebao biti dio akumulirane, a ne raspoređene dobiti javnih poduzeća kojima je Vlada FBiH vlasnik, a drugi dio sredstava bi se trebao osigurati kroz izdavanje vlastitih vrijednosnih dužničkih papira”, izjavio je Krajina.

eronetDodaje kako su sredstva koja je ovaj entitet trebao dobiti od MMF-a ionako kreditna sredstva, te da u svakom slučaju treba tražiti alternativu tim sredstvima.

Iako je Vlada Federacije BiH utvrdila plan B, tj. način na koji će namaknuti novac u proračun, ministar Krajina nije isključio mogućnost kašnjenja plaća proračunskim korisnicima u ovom mjesecu. “Moguće je da će doći do kašnjenja plaća budući da plan B tek treba realizirati. Inače, plaće kod nas budu isplaćene oko 17. do 17. u mjesecu”, kazao je Krajina. Izostanak kreditnih sredstava od MMF-a pokazao je da je FBiH u jako teškoj financijskoj situaciji, te da teško može funkcionirati bez zaduženja.

Odluka te monetarne institucije da ne doznači novu tranšu kredita iz stand by aranžmana s našom zemljom dovela je vlasti u bezizlaznu situaciju, a proračunske korisnike u sad već izvjesnu mogućnost da se suoče s kašnjenjem primanja, a vrlo je moguće i do njihovog ozbiljnog smanjivanja.     
VLM

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

PLAN BOŠNJAČKE POLITIKE: Migrante registriraju u Mostaru da bi ih ostavili u HNŽ-u

Objavljeno

na

Objavio

Ilegalni migranti bili su tjednima i mjesecima bez ikakvog statusa po parkovima u Sarajevu, a što je za svaku osudu, ali su po dolasku u IC Salakovac odmah pokrenuli postupak azila i pri tome su navodno dobili i službeno mjesto boravišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Imamo saznanja da je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred službama za strance u Sarajevu, ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo pravodobno registraciju istih stranaca, što mu je bila i zakonska dužnost – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega državnim institucijama.

Dominacija preko migranata

Upravo ova informacija otkriva kako je bošnjačka politika odlučila migrante iskoristiti za pokušaj dominacije nad ostalim narodima.

Naime, migranti su mogli biti registrirani u Sarajevu još prije nekoliko tjedana, ali vlasti nisu dopustile takav scenariji. Kada su prebačeni u Mostar, odmah se pristupilo procesu registracije.

Srbija namjerno propušta migrante kroz svoj teritoriji jer ako ih ne registrira, neće ih iz europske zemlje moći deportirati u Srbiju. U BiH je registracija počela dolaskom ljudi u Mostar. Ako oni nastave put dalje prema Europi i europske zemlje iz budu deportirale, oni će biti vraćeni u Mostar.

S obzirom na to da se njihov broj stalno povećava, vrlo je moguće da se na ovaj način izmjeni etnička slika Mostara i da u njemu Hrvati više ne budu većina – objašnjavaju nam naši sugovornici.

Ovome u prilog ide činjenica kako su migranti koji su prebačeni u Mostar mogli biti smješteni i na prostor općine Hadžići, točnije u vojarni koja se nalazi u toj općini, ali se općinski načelnik usprotivio takvoj ideji.

Navodno je on bio protiv jer u vojarni nisu osigurani uvjeti za smještaj migranata. U biti, to je samo izlika da se migranti prebace u Mostar.

Neslužbene informacije govore kako će uskoro u Salakovcu biti osigurani uvjeti kako bi se proširio smještaj ovoga kampa i kako bi on u konačnici mogao primiti još više migranata. Sve je to dio jednoga šireg plana bošnjačke politike koja migrante koristi u političke svrhe – zaključili su naši sugovornici.

Reakcija Bošnjaka

Ipak, ono što autori ovakvog plana nisu očekivali jest činjenica da se veći broj Bošnjaka protivi ideji naseljavanja migranata na području Mostara.

Tome svjedoči i peticija koju su potpisali stanovnici Bijelog Polja, mostarskog prigradskog naselja u kojem žive i Hrvati i Bošnjaci, a kojom se traži zaštita od migranata i upozorava na pogoršanje sigurnosne situacije.

Ističe se kako je riječ o ljudima za koje država nije utvrdila radi li se o bivšim pripadnicima terorističkih organizacija ili ne, čak se ne zna ni njihov stvarni identitet, što dovodi do grubog kršenja sigurnosne situacije u HN županiji.

 

Migrante se neće moći prebacivati bez suglasnosti lokalnih vlasti

 

Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima milijun intelektualaca… ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ima:
– tisuće doktora znanosti,
– tisuće vrlo uspješnih gospodarstvenika
– stotine tisuća inženjera, ekonomista, pravnika…
– milijun intelektualaca…

Ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke da bi znali sa liste probrati onoga koga žele da ih predstavlja u Saboru.

Jako je opasno takvim tipovima dati pero u ruke da zaokruže onoga koga žele. Sve to treba prepustiti predsjedniku stranke  On je, time što je postao predsjednik, valjda poprimio božanske sposobnosti…

Stoga nam tako i ide.

Ne nipošto mijenjati ovaj tako prokušan i dokazan model. To bi, nakon svega, stvarno bilo šteta velika… 

 

Pater Ike Mandurić: Pa sad ti nemoj dat potpis za referendum!

 

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima samo jedan problem: KRIVI POLITIČARI

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati