Connect with us

BiH

Proračun za 2022. godinu upućen Vijeću ministara BiH

Objavljeno

-

foto HINA

Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu upućen je danas iz Ministarstva financija i riznice BiH Glavnom tajništu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Nakon što je jučer Vijeće ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2022-2024. godine stvoreni su uvjeti za usvajanje Nacrta Zakona o Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je Ministarstvo financija i riznice BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem proračunu.

„Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022. -2024. godina usvojen je 30. 3. 2022. godine te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva financiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo financija i riznice BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se dalje bez poteškoća nastavi dalja procedura usvajanja proračuna“, rekao je ministar Bevanda.

Temeljem Ustava i zakona Ministarstvo financija i riznice BiH je tehnički izvršitelj u procesu donošenja proračuna. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagatelju – Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za proračun institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi. (mft.gov.ba)

Čović: ‘Nema nikakvog razloga da izbora ne bude’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari