Pratite nas

Događaji

Proslava 330. obljetnica proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske

Objavljeno

na

Euharistijskim slavljem koje je u subotu 10. lipnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obilježena je središnja proslava Godine svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Na svečanoj proslavi Godine, koju je na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka proglasio kardinal Bozanić kao spomen na 330. obljetnicu odluke tadašnjeg Hrvatskog sabora da zaručnik Blažene Djevice Marije bude postavljen za zaštitnika Kraljevstva Hrvatske, okupili su se hodočasnici iz cijele Hrvatske.

Prije početka euharistijskog slavlja, okupljene je pozdravio rektor Svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml., izražavajući dobrodošlicu svim hodočasnicima zaštitniku naše domovine.

Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je predvoditelj slavlja, kardinal Bozanić, koji je podsjetio na povijesne okolnosti u kojima je donesena odluka Hrvatskog sabora da posveti Hrvatsku posebnom zagovoru sv. Josipa, kada su zemlju nagrizali socijalni i politički problemi.

Istaknuo je Kardinal da svetog Josipa naš hrvatski vjernički puk od davnina časti s posebnom ljubavlju, da mu se s pouzdanjem utječe u svojim potrebama te da moli njegov zagovor i zaštitu u radostima i teškoćama obiteljskog i društvenog života.

Naš narod pjesmom rado moli zaziv: „Josipe, o oče sveti, čuvaj kuću i posveti. Sva obitelj da se složi, ljubav sveta da se množi“. U toj je molbi sadržana čežnja za očuvanjem blaga koje nam je Bog podario po domu i Domovini, od svetosti do zajedništva i sloge u ljubavi.

Zato i danas, ovdje u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, posebno molimo za naše obitelji i za hrvatsku Domovinu, u zahvalnosti prema svima koji su se u prošlosti, a posebno u Domovinskome ratu, za nju žrtvovali – rekao je Kardinal.

Osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak (Mt 1,16.18-21), naglasio je kako se poslanje koje je Bog povjerio svetom Josipu da bude čuvar Marije i Isusa, proteže i na Crkvu.

Draga braćo i sestre, kako sveti Josip čuva? – upitao je Kardinal, te podsjetio na riječi pape Franje kojima on svetoga Josipa opisuje kao diskretnog i poniznog čuvara u tišini, ali s jednom stalnom prisutnošću i punom vjernošću, i onda kada ne razumije.

U nastavku homilije napomenuo je kako sveti Josip svoj poziv čuvara Marije, Isusa i Crkve živi u trajnoj povezanosti s Bogom, u otvorenosti znakovima Božje prisutnosti u svom životu. Sveti Josip, kazao je Kardinal, sluša što mu Bog govori. Ne posvećuje toliko pažnju osobnim planovima koliko Božjem naumu. Josip je čuvar jer zna slušati Boga, pušta da ga Bog vodi i upravo je zato osjetljiv za osobe koje su mu povjerene.

Čovjek koji živi zajedništvo s Bogom, koji je osjetljiv za Božja nadahnuća, koji odgovara na Božji poziv, taj čovjek zna spoznati realnost ljudskog događaja, pažljiv je prema onima koji su mu blizu. On zna donositi mudre odluke. U središtu života svetog Josipa bio je Isus Krist. Dragi vjernici, čuvajmo Krista u svom životu, da bismo čuvali druge, da bismo čuvali one koji su nam blizu – poručio je Kardinal hodočasnicima.

Istaknuo je da smo svi mi pozvani čuvati ono što nam je Bog dao, ljepote stvorenja, a to je čuvanje čitavoga stvorenog svijeta. Čuvati znači gajiti poštovanje prema Božjim darovima, prema svakom Božjem stvorenju i svijetu u kojemu živimo – rekao je Kardinal te nastavio: Nadasve pak, potrebno je čuvati ljude, brinuti se za sve, za svaku osobu, djecu, mlade, starije, osobito za one koji su najslabiji i najizloženiji opasnostima, one koji su po ljudskim kriterijima posljednji i o kojima se ne govori i ne piše.

Potrebno je čuvati svako ljudsko biće, počevši od onog začetoga i još nerođenoga. Trebamo se brinuti jedni za druge. U obitelji bračni drugovi čuvaju jedan drugoga, kao roditelji brinu se za djecu, da bi kasnije s vremenom djeca postala čuvari roditelja. Vodimo brigu jedni o drugima. S posebnom pozornošću budimo usmjereni na djecu i mladež, osobito na njihov odgoj i obrazovanje.

Zaključujući svoju homiliju podsjetio je na riječi svetoga Pavla: „U nadi protiv svake nade povjerova Abraham“, te istaknuo da postoji nada protiv svake nade koja ljudsku povijest vuče naprijed.

Potrebno je vjerovati, nadati se i raditi. I onda kad se nad našim nebom pojave tamni oblaci, trebamo vidjeti svjetlo nade i biti nositelji nade koja otvara nove horizonte – kazao je Kardinal, pozvavši vjernike da nam u tome primjer bude blaženi Alojzije Stepinac koji je u nadi pred Bogom prihvatio odgovornost za svoje vrijeme i poput Abrahama, oslonjen na Boga-nadu, i protiv ljudske nade, smjelo i neustrašivo vršio poslanje koje mu je Bog povjerio u Crkvi i hrvatskoj Domovini.

Prije završnog blagoslova, okupljenim vjernicima obratio se mons. Sente, istaknuvši da je u posljednje dvije godine u Svetište hodočastilo više od 60 tisuća hodočasnika koji svakodnevno svjedoče o brojnim milostima i uslišanjima po zagovoru svetog Josipa.

Vjernicima se još jednom obratio i kardinal Bozanić koji je prepričao zgodu s papom Franjom, kada mu je on posvjedočio da nakane ljudi često zapiše na papirić i stavi ispod kipa svetog Josipa, predajući sve u njegov zagovor. Zamolio je Kardinal za blagoslov naše domovine Hrvatske, ali i za blagoslov naših očeva da se ne boje vršiti svoju službu u obitelji i u društvu.

Molim za njihovu očinsku odlučnost, obazrivost i nježnost. Potrebna nam je očinska služba u našem društvu – zaključio je Kardinal.

U znak zahvalnosti što je predvodio ovo euharistijsko slavlje, obitelj Kosec uručila je kardinalu Bozaniću prvu medalju Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru, te oko stotinu svećenika. Proslavi Godine svetog Josipa nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, te ostali predstavnici državnih, županijskih, gradskih i vojnih vlasti.

Euharistijskom slavlju prethodio je prigodni molitveni program koji je animirao vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji, te svečani mimohod od Zapovjedništva kopnene vojske u Karlovcu do Nacionalnog svetišta u kojem su sudjelovale Povijesne postrojbe HV-a, pripadnici oružanih snaga RH, noseći 163 zastave, udovice i obitelji poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja te hrvatski branitelji, policajci i vatrogasci.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari