Connect with us

Vijesti

Proslava Dana maturanata u brojnim hrvatskim gradovima

Objavljeno

-

Foto: Hina

Maturanti diljem Hrvatske od jutra slave posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja, uz pjesmu, ples, baklje, brašno i štrcanje vodom i ove se godine plesala quadrilla, kao i „Rim Tim Tagi Dim” novog hrvatskog heroja Baby Lasagne.

Izvedbom francuskog dvorskog plesa quadrilla brojni maturanti u Osječko-baranjskoj županiji u petak su obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Plesanje quadrille, milenijska fotografija, feštanje na plažama…

Osim u Osijeku, plesanje quadrille organizirano je u još pet gradova županije – Belom Manastiru, Đakovu, Našicama, Valpovu i Donjem Miholjcu. Ukupno je sudjelovalo 2500 maturanata, od toga 1500 u Osijeku.

U Osijeku je događaj i ove godine obilježen snimanjem milenijske fotografije, autora Šime Strikomana. Maturanti su tijelima ispisali logo “OBŽ” kao kraticu za Osječko-baranjsku županija, a u slovo “O” je stavljena lopta, jer je ta županija ovogodišnja Europska regija sporta.

“Ovo je veliki dan za maturante i čestitamo im na završetku srednjoškolskog obrazovanja. Pred njima su veliki izazovi samostalnog života, a ovaj način obliježavanja završetka srednje škole prepoznat je u cijeloj Hrvatskoj”, ističe pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul.

Grad Osijek osigurao je maturantima zabavni i glazbeni program na lijevoj obali Drave, a o njihovoj sigurnosti će brinuti zaštitari, policija i Crveni križ.

I u Vukovaru se plesala quadrilla, oko 200 vukovarskih maturanata zaplesalo je u petak u podne na Trgu Republike Hrvatske u okviru European dance festivala.

Čestitke im je uputio gradonačelnik Ivan Penava. “Želim im uspješnu karijeru, studentsku ili profesionalnu, ovisno njihovim odlukama. Podržati ćemo ih kroz sva razdoblja i Grad će i dalje biti uz njih kao što je bio i dok su bili srednjoškolski učenici”, poručio je.

Nakon prigodnog programa gradonačelnik se sa suradnicima i maturantima za uspomenu fotografirao na središnjem gradskom trgu.

Pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš zahvalio se svim ravnateljima škola, nastavnicima i maturantima rekavši kako je iz gradskog proračuna za ovogodišnju “Norijadu” izdvojeno oko 7000 eura, a svakom maturantu osigurane su majice i kišobrani.

Za maturante je u poslijepodnevnim satima organizirana zabava uz glazbu i druženje na amfiteatru kod Veslačkog kluba Vukovar.

Riječki maturanti u petak su zavladali središtem Rijeke, veseleći se završetku srednjoškolskog obrazovanja uz tradicionalno prskanje vodom i posipanje brašnom.

U Rijeci nema organiziranog slavlja za maturante, pa se oni svake godine okupljaju na Korzu i Delti. Pridružuju im se maturanti iz škola u riječkoj okolici, kao što su učenici Pomorske škole u Bakru ili oni iz opatijskih škola.

Nakon zajedničkog druženja na Delti, maturanti su se uputili prema nekoj od riječkih plaža, kako bi nastavili s feštom. Neki od njih su unajmili kuće za odmor oko Rijeke pa će tamo proslaviti završetak te faze obrazovanja.

Ne može bez Baby Lasagne, vodenih balona, baklji i zviždaljka

Više od 450 maturanata u petak je točno u podne na Kapucinskom trgu u Varaždinu zaplesalo quadrillu, kao i „Rim Tim Tagi Dim” Baby Lasagne te poslalo poruke mira i zajedništva.

Plesanje quadrille bio je jedan od glavnih programa ovogodišnje Maturantike, trodnevne manifestacije koju su sedmu godinu zaredom organizirali Varaždinska županija, Grad Varaždin i Policijska uprava varaždinska.

U protekla tri dana, za 1775 maturanata organizirane su brojne aktivnosti i druženje uz koje su se oprostili od srednjoškolskih klupa i kolega te proslavili uspješan završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Organizirani su tako mimohod maturanata, ocjenjivanje najodore, sportske aktivnosti i zabava uz DJ-eve, a glavnina programa odvijala se u varaždinskom Parku mladih.

Što luđe i šarenije – mogla bi se opisati “Norijada” pulskih maturanata, koja je tradicionalno održana na parkiralištu Rojca.

U veseloj atmosferi, od ranog jutra, slavilo se kraj školske godine, pjevalo i plesalo, gađalo vodenim balonima i bojama, a bilo je tu i pištolja na vodu napunjenih bojama, baklji, dimnih bombi, zviždaljki, otkačenih naočala…

Time je još jedna generacija pulskih maturanata završila svoje srednjoškolsko obrazovanje i, nakon državnih ispita, kreće u neke nove životne avanture. No, petak je bio dan za slavlje i na umu je bila isključivo zabava.

U prepoznatljivim majicama s natpisima, koji se jedva dali iščitati od debelog sloja boje na njima, maturanti su u svom stilu uživali pred pozornicom s koje ih je zabavljao DJ Nino.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas