Connect with us

Razgovor

Proslava Ilindana u Doljanima

Objavljeno

on

Svečano je bilo danas na Ilindan u župi Doljani, gdje je proslava zaštitnika župe sv. Ilije okupila nekoliko tisuća vjernika. Svetu misu predvodio je fra Zoran Mandić gvardijan iz Jajca. [su_spacer]

I staro i mlado

I staro i mlado

Proslava je započela pripravom vjernika uz trodnevnicu. Tako je prvoga dana prikazana misa na nakanu mladih. Drugoga dana trodnevnice misa se slavila na nakanu starih, bolesnih i nemoćnih dok je treći dan misa bila na Valju kod križa, a slavila se za sve poginule župe Doljani u svim ratovima.

Po završetku svete mise doljanski župnik fra Andrija Jozić je pozvao sve Doljančane i njihove prijatelje da se dobro zabave i odmore u prelijepom i ugodnu okruženju. Kao i svake godine neizostavni su bili pjesma i veselje, a kolo je izazvalo zanimanje većeg broja posjetitelja. Za vrijeme ručka u šljiviku iza župne kuće čula se pjesma a drugi hodočasnici preselili su se ispod šatora.

O župi Doljani

Župa Doljani nastala je 1882. odvajanjem od župe Triješćani (Gračac). Godine 1893. izgrađena je župna crkva koja je obnovljena 1910. Ona je bila u uporabi sve do 1973. kada je porušena radi gradnje nove. Župa ima područnu crkvicu u Risovcu, izgrađenu 1969. Doljani su imali 1991. oko 1000 župljana, danas u 92 obitelji ima samo 246 vjernika od kojih je tridesetak mladih. Župa je teško stradala u posljednjem ratu kada su neki župljani poubijani, a mnogi protjerani sa svojih ognjišta, dok je crkva poharana i opljačkana. Doljani su dali šest duhovnih zvanja koji pastoralno djeluju u nekoliko biskupija i franjevačkih provincija.

Tekst: Mirela Tučić/rama-prozor.info
Foto: Damir Mišura i Mile Martinović

Galeriju možete pogledati ovdje!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari