Connect with us

Hrvatska

Proslavljen Dan grada Zadra i blagdan Sv. Krševana

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Uručenjem godišnjih priznanja zaslužnim pojedincima i otvorenjem novouređene šetnice na Bedemima zadarskih pobuna, u utorak je u Zadru proslavljen Dan grada i blagdan njegova nebeskog zaštitnika Sv. Krševana.

Zbog lošeg epidemiološkog stanja, na dodjeli priznanja nije smjelo biti više od 25 ljudi pa su na svečanosti na Sveučilištu u Zadru bili samo njihovi dobitnici i gradski čelnici, a prvi put nije bilo ni predstavnika medija.

Čestitajući dobitnicima javnih priznanja, gradonačelnik Branko Dukić zahvalio je svima koji ljubav prema svojem gradu pokazuju odgovornim i solidarnim ponašanjem, brigom za obitelj, prijatelje i susjede.

“U skladu s epidemiološkim uvjetima, nastojali smo danas izreći dostojno poštovanje i zahvalnost našim posebnim i istaknutim Zadranima i onima koje smo prihvatili kao svoje. Ovo mi je četvrti put da kao gradonačelnik stojim pred onima koji su svojim djelima Zadar učinili boljim, a sve nas Zadrane ponosnim. I svaki put je misao ista: ovaj je grad blagoslovljen svojim ljudima i njihovim djelima”, rekao je gradonačelnik Dukić.

Istaknuo je da se svi raduju zadarskim uspjesima i dostignućima koja prelaze granice lokalnoga i nacionalnog.

“Ponosimo se Zadrom i Zadranima, a ova svečanost samo je jedan način da svima njima zahvalimo, iskažemo dužno poštovanje i divljenje”, rekao je Dukić.

Nagrade Grada Zadra za životno djelo dodijeljene su dramskoj umjetnici Mileni Dundov i posmrtno generalu Janku Bobetku, godišnje priznanje dobili su liječnica Sandra Bašić Kinda, Saša Martinović, Maximiljana Barančić, Nenad Šestan i Jasminka Bašić.

Grb Grada Zadra dodijeljen je Učeničkoj zadruzi Maraška, Klaudiju Krizmanu, Caritasu Zadarske nadbiskupije, posmrtno Vladislavu Tomčuku, Udruzi Kveštura te, odlukom gradonačelnika, mlađim juniorkama Veslačkoga kluba Jadran, Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, Ivanu Perici Nambi i Mariju Javoranu.

U povodu Dana grada otvorena je i novouređena šetnica na Bedemima zadarskih pobuna, čiji su radovi stajali 24 milijuna kuna s PDV-om, a sufinancirana je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Na otvorenju nove gradske šetnice bila je i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Traminšak, koja je pohvalila Grad Zadar i Zadarsku županiju za uspješno korištenje fondova Europske unije.

“Fondovi Europske unije upravo i služe mijenjanju, unapređenju i poboljšavanju kvalitete života svim našim lokalnim zajednicama, pa tako i Zadru. Ovo je prilika za istaknuti da se na području Zadarske županije vrlo kvalitetno radilo na pripremi i provedbi projekata. Brojke su impozantne, više od tri milijarde kuna ugovorenih i provedenih projekata, a na području grada Zadra više od milijardu i 760 milijuna kuna je zaista kvalitetno uloženo u razvoj grada i u unapređenje baštine”, istaknula je ministrica Traminšak.

Iako je planirani svečani program otvorenja šetnice odgođen, građani će moći razgledati dvije izložbe.

Na Bastionu sv. Roka postavljena je izložba fotografija Ante Brkana „INTRA MUROS“, koju je priredila Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, te izložba „Rezultati arheološkog nadzora i istraživanja bedema prije projekta obnove“ koju su pripremili djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i tvrtke Arheolog d.o.o. (Hina)

Foto: Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari