Connect with us

Hrvatska

Proslavljena 33. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade

Objavljeno

-

Foto: Hina

Obljetnica osnutka 4. gardijske brigade “Pauci” čijih je dvjesto pripadnika dalo živote u Domovinskom ratu proslavljena je u nedjelju u bivšoj vojarni Dračevac u Splitu, gdje su svečano prisegnuli mladih pripadnici 3. mehanizirane bojne “Pauci”.

Crvene bertke uručili su im predsjednik i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid, zapovjednici Mirko Stošić i Ivica Armanda, umirovljeni general zbora Mirko Šundov i predstavnici veterana Borislav Lapenda i Mirko Ivančić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je također bio na svečanosti izjavio je novinarima da danas na poseban način iskazujemo zahvalu svim pripadnicima 4. gardijske brigade na ogromnom doprinosu u Domovinskom ratu, od prvog do zadnjeg dana.

Dodao je da ga raduje što Pauci i dalje ponosno kroče s prepoznatljivom crvenom beretkom, što je na tragu očuvanja vrijednosti iz Domovinskog rata. Pripadnicima Pauka čestitao je i umirovljeni general bojnik Damir Krstičević, kazavši im da čuvaju uspomenu na sve poginule čijom zaslugom danas živimo u miru i slobodi.

Podsjetio je da je ta brigada pobjednička, a kruna svih pobjeda je Oluja i ulazak u Knin, te završetak Domovinskog rata. Ustvrdio je da je danas veliki dan za svakog pripadnika brigade.

Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991., te se borila na svim važnijim ratištima.

Njezin prvi borbeni zadatak bila je akcija oslobađanja Kruševa, a potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica, do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica.

Brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica te u akcijama Zima ’94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto ’95., Oluja i Maestral. Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj. Brigada je okupljala 7400 pripadnika, od kojih se četvorica vode kao nestali, dvjesto ih je poginulo, a gotovo 1600 je ranjenih.

Bradom su zapovijedali general bojnik Ivo Jelić, general zbora Mirko Šundov, general bojnik Damir Krstičević i brigadir Ante Kotromanović. Legenda i heroj 4. gardijske brigade bio je Andrija Matijaš Pauk po kojem je brigada, poznata po crvenim beretkama dobila ime.

Nakon dodjele crvenih beretki i prisege 27 pripadnika 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, obilježavanje 33. obljetnice nastavljeno je odavanjem počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Uz predsjednika Milanovića, koji nije davao izjave novinairima na obilježavanju su bili posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pobočnik predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina, izvijestio je Ured predsjednika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas