Pratite nas

BiH

Proslavljena obljetnica osnutka ‘Bušića’ u Posušju

Objavljeno

na

Foto: Fena

Na današnji dan, 13. lipnja 1992. osnovana je prva profesionalna postrojba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Ante Bruno Bušić”, a u subotu je obilježena godišnjica te postrojbe u mjestu Posuški Grdac kod Posušja. 

Bila je to prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Ante Bruno Bušić”. 106 pripadnika te postrojbe izgubilo je život u Domovinskom ratu, a više od 500 pripadnika je ranjeno.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi ZHŽ-a Mladen Begić, ratni zapovjednik 1. bojne “Vitez Damir Martić Posušje”, koji je i sam bio pripadnik “Bušića”, istaknuo je kako su pripadnici HVO-a i hrvatski branitelji izrazito ponosni na današnji dan.

‘Bušići su bili jedna od najodvažnijih i najhrabrijih postrojbi hrvatske vojske, imamo mnogobrojno članstvo, uspjeli smo se obraniti i opstati tamo gdje su nam korijeni bili stoljećima”, rekao je Begić. Dodao je kako se ova obljetnica poklapa s drugim važnim datumima iz Domovinskog rata.

”Iako je današnja obljetnica drukčija od dosadašnjih i malo skromnija zbog pandemije, ipak smo ponosni na te slavne dane koji se poklapaju i s Lipanjskim zorama i mnogim drugim Hrvatima važnim datumima”, rekao je Begić.

Na kraju današnje manifestacije predstavnici ‘Bušića’, braniteljskih udruga, roditelji poginulih branitelja, kao i predstavnici općinskih i županijskih vlasti položili su vijenac i zapalili svijeće pred spomen-obilježjem.

Zbog epidemioloških mjera ove godine nije bilo popratnih sadržaja prilikom obilježavanja obljetnice postrojbe “Ante Bruno Bušić”.

‘Bušići’ su svojim djelovanjem dokazali kako se voli i brani voljena hrvatska gruda

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari