Connect with us

Povijesnice

Proštinska Buna, prva antifašistička pobuna u svijetu, u povijesti!

Objavljeno

on

Na današnji dan pred ravno 100 godina slomljena je Proštinska Buna, prva antifašistička pobuna u svijetu, u povijesti!

Iako je slomljena godinu dana prije službene inauguracije Musolinijeve stranke na vlasti, “dolje” u stvarnom životu teror squadrista postojao je i postajao sve žešći i teže izdržljiv, naročito na talijanskom hinterlandu – geopolitičkom rubu. Naročito je bio brahijalno brutalan ovdje u Istri, gdje je šovinizam prelazio u rasizam prema “zlavima” i bio legitimiran jer su svi, a ne samo fašisti, doživljavali Hrvate i Slovence nižim bićima. Uostalom nikad ih i nikojom prilikom nisu nazivali njihovim identitetskim imenom, već skupnom uvrednicom, koja je značila – robovi.

Dakle protiv represalija, nepravde i terora pobunili su se seljaci u Proštini (ruralni prostor između puljštine i labinštine), predvođeni mladim Antom Ciligom.

Dakle pravo na današnji dan pred ravno stotinu godina i baš nekako u vrijeme kada ovo pišem, gadristi i redarstvene snage slomili su otpor seljaka, neke ubili, više manje sve muškarce arestirali, a rodno ciligino selo Šegotiće spalili. Jedinoga kojega su tražili, Ciligu, nisu našli.

Sramota je i ako hoćete politički pa i intelektualni zločin, koji vapije do neba, da je danas u Hrvatskoj, u Istri stotinu godina poslije, opći muk i proizvedeni hotimični zaborav.

Proštinska Buna dogodila se u ljeto 1921. u Raklju, hrvatskom mjestu u Istri, gdje je buknula Proštinska buna. Proština je područje zapadne obale Raškog kanala, što se pruža od Raklja, preko sela Krnice i općine Marčana, sve na domak pulskog aerodroma Valtura. Istodobno, s druge strane Raškog kanala leži Labin, gdje je u istom času počeo ustanak labinskih rudara, pa je uspostavljena tzv. Labinska Republika. Oba događaja uzrokovana su primjenom Rapallskog ugovora, kad je Italija zaposjela Istru pa je počeo teror fašističkih skvadrista, čemu su se oduprli seljaci i radnici Proštine i Labina.

Oružana buna na istočnoj obali Istre trajala je dva mjeseca, a vodio ju je pokojni dr. Ante Ciliga, istinski ljevičar koji se borio za pravo Hrvata svoju državu, a kojeg je Tito u dogovoru sa Staljinom eliminirao iz političkog života kao nacionalno osviještenog hrvatskog ljevičara. I to osobito zbog Ciligine knjige o SSSR-u „U zemlji velike laži“ gdje je tijekom boravka uhićen, interniran i mučen u komunističkim sovjetskim logorima pet godina.

Borba u Proštini i na Labinštini zaista je prvi antifašistički oružani ustanak u Europi. Uostalom, fašizam je tu i uveden, šest mjeseci ranije u Rijeci, gdje je Gabriele d’Annunzio kao fjumanski Duce (modernizacija naziva condottiere) vodio svoju nezavisnu državu, personalni režim koji je uveo sve fašističke rituale u ovaj hrvatski grad, uključujući rimski pozdrav.

Hrvatski narod je u 20. stoljeću pretrpio strahovite progone i ubijanja od svih monstruoznih režima tog „poganog stoljeća“: fašizma, nacizma i komunizma. Ovaj posljednji je odnio i najveće žrtve i bio poražen u Domovinskom ratu, a ovaj prvi je dobio svoj prvi udarac u Europi  u tadašnjoj Italiji baš od – ponosnih i slobodoljubivih Hrvata.

Izvori: Narod.hr/Ivan Pletikos

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari