Pratite nas

Herceg Bosna

Prosvjed građana uoči praizvedbe Frljićeve “Aleksandre Zec” u Rijeci

Objavljeno

na

U rukama su držali fotografije djece ubijene u Domovinskom ratu i poruke kao što je “Kad će hrvatske žrtve Domovinskog rata dobiti kazališnu predstavu?”
RIJEKA – Desetak građana, od kojih nekoliko u vojnim odorama Hrvatske vojske,  okupilo se večeras ispred zgrade Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku uoči praizvedbe predstave Olivera Frljića “Aleksandra Zec”. Mirno su prosvjedovali s papirima u rukama. Na njima su bili natpisi »Kad će hrvatske žrtve dobiti kazališnu predstavu?«, »86 malih Vukovaraca« i »402 hrvatske djece ubijeno od četničke ruke« te nekoliko fotografskih portreta poginule djece s imenima te godinama rođenja i smrti.
Riječ je o autorskom projektu Olivera Frljića , koji u ovoj predstavi progovara o jednoj od prešućenih tema hrvatskoga društva – ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec, koju su 1991. godine zajedno s majkom Marijom na Sljemenu ubili pripadnici postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova RH.
Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke Mile Biondić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare  kazao kako “povijesnu krivotvorinu treba zabraniti da se prikazuje u Rijeci, a s ciljem zaustavljanja kriminaliziranja Domovinskog rata”.

UHDR protiv predstave Olivera Frljića
Biondić za zabranu Frljićeve »Aleksandre Zec«

Ubojstvo obitelji Zec je za svaku osudu, ali motiv nije bila njihova srpska nacionalnost, već neraščišćeni odnosi Mihajla Zeca i Muniba Suljića, rekao je Mile Biondić
» Činjenica da su ubojstvo tročlane srpske obitelji Zec počinili pripadnici hrvatske policije, želi se pretvoriti u kolektivnu krivnju hrvatskog naroda, a jeftinom propagandom taj se događaj pokušava nametnuti kao ružna slika cijelog obrambenog Domovinskog rata tijekom 1991. – istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mile Biondić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke. Osvrnuo se time na aktualnu predstavu »Aleksandra Zec « u režiji Olivera Frljića, koju, prema njegovoj udruzi, kao povijesnu krivotvorinu treba zabraniti da se prikazuje u Rijeci, a s ciljem zaustavljanja kriminaliziranja Domovinskog rata.
Kako naglašava Biondić, ubojstvo obitelji Zec je za svaku osudu, ali navodi da motiv za takvo nešto nije njihova srpska nacionalnost, već se krije u neraščišćenim odnosima oca obitelji, Mihajla Zeca, te Muniba Suljića, osumnjičenog za taj zločin.

– Zločin koji ima drugačiji motiv od onog koji se prikazuje u medijima ne može se koristiti u svrhu u koju ga upotrebljava redatelj, kao i cijela grupacija udruga i pojedinaca kojima je u interesu samo jedno – pobjedu u Domovinskom ratu prikazati kao zločinačku, a hrvatskom narodu nametnuti kolektivnu krivnju, i to manipulacijom smrti 12-godišnje djevojčice na najprimitivniji način. Iskorištavanje Aleksandre Zec i njezino pretvaranje u simbol genocidnosti trebali bi zabraniti upravo oni koji se bave ljudskim pravima, rekao je Biondić, dodavši kako se u Hrvatskoj stvara razlika među žrtvima, ovisno koje su nacionalnosti. Tako za veliku većinu zločina nad Hrvatima nitko nije odgovarao, a brojke pokazuju da je u Domovinskom ratu poginulo 323 a ranjeno 1.044 djece, dok je u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji 243 djece ostalo bez jednog, a sedam bez oba roditelja.
– Pitamo se po tko zna koji put zašto se toga naš gradonačelnik nije sjetio i tražio od tog Frljića da napravi predstavu o pogibiji riječkog dječaka Kristinka Mrlea 6. studenog 1991. u krugu bivše vojarne JNA na Katarini, a dobro se zna tko su počinitelji koji nisu za to kažnjeni. Stoga, neka gradonačelnik Obersnel umjesto u ovu predstavu, sredstva usmjeri u uređenje mjesta stradanja te nedužne riječke djece, zaključio je Biondić. Siniša Pucić / Novi list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari