Connect with us

Hrvatska

Prosvjed ispred KBC-a Zagreb, izviždan ministar Beroš

Objavljeno

-

Foto: Hina

Pedesetak prosvjednika dočekalo je u ponedjeljak ujutro zvižducima ministra zdravstva Vilija Beroša u KBC-u Zagreb koji je u tu bolnicu u 7 sati došao obilježiti početak primjene covid potvrda u zdravstvu.

Prosvjednici, među kojima su većina bili građani, a manji dio zaposlenici KBC-a, Berošu nisu dali govoriti skandirajući “dolje sramotne odluke”, “izdaja” i “ostavka” pa je ministar izjavu za medije morao dati u Ravnateljstvu bolnice.

“Ni jedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja međutim u situaciji kad je virus godinu i pol dana oko nas negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije nije opravdano. Moj zadatak je omogućiti sigurnost zdravstvenog sustava i to ću nastojati napraviti”, izjavio je Beroš osvrćući se na prosvjednike.

“Kao ministru zdravstva zadatak mi je omogućiti sigurnost svih korisnika usluga ali isto tako i djelatnika. Svi imaju iste uvjete, nema diskriminacije. Nikog ne tjeramo na cijepljenje ali testiranje je ono što struka smatra u ovom trenutku osnovnim uvjetom za sigurno obavljanje djelatnosti. Moj zadatak je to izvršiti radi hrvatskih građana i naših bolesnika”, rekao je.

Od ponedjeljka u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu covid potvrdu, kao i posjetitelji i pratnja pacijenata. Svi zdravstveni djelatnici koji dolaze na posao od danas moraju pokazati covid potvrdu, bilo da su cijepljeni ili da su preboljeli covid, dok se ostali moraju testirati dva puta tjedno.

Beroš: Mjere su privremene, Ćorušić: Među testiranima, dvoje pozitivnih

Beroš je ponovio kako su mjere privremene te će se ovisno o razvoju epidemiološke situacije i procijepljenosti one će se mijenjati. “Nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati, zašto netko ne želi dati svoj doprinos sigurnosti zdravstvenog sustava. Koji su mu motivi. Ja ih doista u ovom trenutku ne mogu razumjeti”.

Naveo je kako je u testiranjima tijekom jučerašnjeg dana u bolnicama otkriveno 10 asimptomatskih pozitivnih bolesnika. “Oni bi ušli u sustav i mogli širiti virus, a to ne želimo. Stoga i to ukazuje da je mjera u ovom trenutku utemeljena”.

Rekao je kako su prije donošenja odluke o uvođenju obveznih covid potvrdama obavljene konzultacije sa pravnim stručnjacima za ustavno pravo i oni smatraju da je zaštita zdravlja iznad svega.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izjavio je kako je na prosvjed pozvana policija te da većina jutrošnjih prosvjednika nisu djelatnici bolnice.

Testiranje zdravstvenih djelatnika koji nemaju covid potvrdu u toj bolnici je počelo jučer i sve je proteklo u redu. Do danas je testirano 690 djelatnika i dva su bila pozitivna. Procijepljenost unutar KBC-a je relativno dobra, cijepljeno je 81,5 posto liječnika i 56 posto medicinskih sestara”, rekao je Ćorušić.

“Većina djelatnika poštuje proceduru. Proces rada se nastavlja normalno, operacijski program ide dalje, radi poliklinika, dnevna bolnica. Sve je kao i prije”, kazao je dodavši kako kroz tu bolnicu dnevno prođe 12 tisuća osoba. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari