Pratite nas

Hrvatska

Prosvjed na Hipodromu zbog planirane gradnje ‘Zagrebačkog Manhattana’

Objavljeno

na

Foto: Hina

Nekoliko stotina građana okupilo se u subotu ispred ulaza na Hipodrom prosvjedujući protiv odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o gradnji tzv. zagrebačkog Manhattana na tome prostoru, a s prosvjednog skupa poručili su gradskim vlastima da im ne uzimaju tu zelenu površinu, a gradonačelniku da “sjaši”.

Nedugo nakon što je Bandić najavio gradnju ‘zagrebačkog Manhattana’  na prostoru od Jadranskog mosta na zapadu, rijeke Save na sjeveru, Velesajma na jugu te  između zgrade Ine i Mosta slobode na istoku, svi konjički klubovi i vlasnici konja od Grada primili su obavijest da najkasnije do 1. prosinca moraju preseliti svih 147 konja s Hipodroma.

Na prosvjedu koji su organizirali stranica “Zagreb te zove”, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija i Udruga građana Siget, prosvjednici, među kojima i brojna djeca, nosili su natpise “Ne uništavajte zeleni dio našega grada”, “Ni ovce ne dopuštaju da ih majmuni vode”, “Oj Milane, pobratime mio, što si od Zagreba učinio”, “Sjaši više”…

Među plakatima “Ne dirajte mi Hipodrom” našao se i onaj s izjavom gradonačelnika iz 2018.:  “Mogu arhitekti risati kaj hoće – pobijedit će onaj projekt koji ne bude dirao nijedan kvadratni centimetar hipodroma” i da se dok je on gradonačelnik prostor hipodroma neće dirati.

Ljubić: Bez hipodroma – konjički sport nestaje

Ivana Ljubić, predsjednica konjičkog kluba Pony Express gdje su članovi u pravilu djeca koja nemaju svoje konje, navela je da više od 500 djece poslije škole jure na Hipodrom, gdje dolaze zdravije živjeti i humanije odrastati, a to mjesto im predstavlja drugi dom.

Istaknula je da se na Hipodromu događa 90 posto konjičkih događanja u Hrvatskoj i da je to  mjesto “puno više od velike livade na kojoj bi bilo lijepo sagraditi komercijalne građevine i ogroman toranj kao kulu u Mordoru, s dobrim pogledom na podanike”.

Ljubić je podsjetila i da se struka usprotivila gradnji “Grada u gradu”, istaknuvši da je upravo Hipodrom u svojoj osnovi od strateške važnosti za djecu i Grad te je poručila da od borbe za njega neće odustati.

Ustvrdila je da je, kada je prije 20 godina Grad Zagreb postao posjednikom tog prostora, Hipodrom zapušten s namjerom da bude proglašen nepotrebnim.

Vezano za najavu gradonačelnika o premještanju konja s Hipodroma u dva kluba u Čehima i Mlaki, poručila je da niti jedno privatno jahalište bez obzira na kapacitet i luksuz ne može preuzeti ulogu koju Hipodrom ima kao gradski i konjički centar.

Grgić: Bandić otvorio tezgu i Zagreb prodaje kao kumice na placu

Predsjednica Zelenog odreda – foruma braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija Vesna Grgić ustvrdila je da se Bandić u Zagrebu ponaša kao na placu. “On je otvorio tezgu i Zagreb prodaje na tezgi kao kumice na placu, pa tko više da, s tim se dogovori, pa je tako dogovorio i za Hipodrom”, kazala je, dodavši da se “u Zagrebu događa teror”.

Predsjednik Udruga građana Siget Tomislav Vukoja osvrnuo se na izjavu gradonačelnika da nitko u ovom gradu neće financirati tuđe hobije.

“Nitko nas građane, obveznike koji pune gradski proračun nije pitao što mi mislimo o tome. Da se novci ne troše na uhljebljivanje kojekakvih ‘rodjaka’ koji ne znaju ni što niti gdje rade, a znaju primati plaću – mislim da bi bilo novaca za raznorazne hobije”, kazao je.

Potpisi peticije skupljaju se do 22. lipnja, idući prosvjed pred Skupštinom

Organizatori prosvjeda prikupljaju i potpise za peticiju do 22. lipnja koje će predati gradonačelniku, a Gordana Pasanec iz Nove ljevice najavila je idući prosvjed ispred zagrebačke Skupštine.

Prema podacima organizatora, današnji je prosvjed došlo podržati više od tisuću građana, a policija nije davala nikakve informacije o broju okupljenih, poručivši samo da nije bilo postupanja.

Današnji prosvjed došla je podržati Bandićeva skupštinska oporba pa je tako gradski zastupnik Renato Petek poručio da je interes građana iznad interesa pojedinaca i građevinskih lobija “koji će možda uz pomoć gradonačelnika pokušati osvojiti prostor Hipodroma”.

Optužio je Bandića da je je njegova nepotistička, klijentelistička i interesna mreža devastirala mnoge projekte i prostore ovoga grada, poručivši mu da se “prestane gozbiti javnim interesom građana Grada Zagreba”.

Na Hipodromu i papa i Rolling Stonesi

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kazao je da je došao podržati podršku da se “zaustavi divljanje prostorom u Zagrebu” i da se zadrži prostor koji je “prevrijedan”, poručivši da “nema potrebe izbetonirati cijeli grad”.

“Treba zaustaviti gradonačelnika u devastaciji i treba pametno planirati prostor”, rekao je Maras, podsjetivši da su na Hipodromu svojedobno koncert održali Rolling Stonesi, a poslužio je i kad je Papa Benedikt XVI. došao u Zagreb, ukazujući na to da u Zagrebu, osim ovoga, ne postoji dovoljno velik prostor da se ljudi okupe kad je to potrebno (Hina).

Bandić: Prosvjeduju oni koji imaju osobne interese

Prosvjed na hipodromu komentirao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kaže da prosvjeduju oni koji imaju osobne interese.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

U Dubrovniku počelo obilježavanje 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Obilježavanje 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) počelo je u četvrtak u Dubrovniku odavanjem počasti i misom zadušnicom za hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu te Danom otvorenih vrata na brodovima HRM-a.

Izaslanstva Hrvatske vojske i Grada Dubrovnika položili su vijence i upalili svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu na Središnjem križu na gradskom groblju Boninovo, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov spustio je lovorov vijenac u more u uvali Danče u počast svim poginulim hrvatskim mornarima.

U dubrovačkoj katedrali potom je za poginule hrvatske branitelje održana misa zadušnica, koju je predvodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Tijekom dana za posjet građana bili su otvoreni brodovi HRM-a u dubrovačkoj luci Gruž.

Središnja svečanost 28. obljetnice HRM-a održat će se u luci Gruž sutra, a nazočit će joj potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

Na svečanosti će biti dočekan 2. hrvatski kontingent (2. HRVCON) iz NATO-ove operacije potpore miru „Sea Guardian“ na Sredozemlju, a novim pripadnicima satnije Mornaričko-desantnog pješaštva dodijelit će se beretke.

Dan HRM-a i 28. obljetnica osnutka Hrvatska ratna mornarica obilježava se od 18. do 20. rujna brojnim sadržajima u Puli, Splitu, Makarskoj i Dubrovniku. (Hina)

Foto: MORH / M. Čobanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Rijeci počela gradnja nove bolnice, Plenković položio temeljni kamen

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković položio je u četvrtak na riječkom Sušaku temeljni kamen za gradu nove bolnice, čime su službeno počeli radovi na bolničkom objektu u kojem će biti smještene klinike za pedijatriju te ginekologiju i porodništvo, uz pripadajuće laboratorije za potrebe cijeloga KBC-a Rijeka.

Temeljni kamen u obliku kapsule premijer Plenković spustio je u jamu sustavom cijevi s platforme, na kojoj je održana prigodna svečanost.

“Meni je drago da smo kao Vlada pokazali odlučnost i odvažnost da se nastavi realizacija ovog velikog projekta”, rekao je premijer.

Bolnica će imati osam etaža. Vrijednost gradnje ove riječke bolnice od oko 875 milijuna kuna, možda izgleda visoka, ali je riječ o modernoj bolnici i velikom ulaganju u hrvatsko zdravstvo, istaknuo je Plenković.

Dodao je da se države i društva ocjenjuju prema funkcioniraju temeljnih sustava, a jedan od njih svakako je sustav zdravstvene skrbi.

“Siguran sam da će KBC Rijeka dugi niz godina, kad se projekt do kraja završi dignuti standard življenja u Hrvatskoj, a osobito zdravstvene skrbi”, zaključio je Plenković.

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac naglasio je višedesetljetnu težnju da se ovaj KBC objedini na jednoj lokaciji, s obzirom na to da danas djeluje na trima, na suprotnim stranama grada i u više od 60 zgrada.

Većina objekata KBC-a sagrađena je još u 19 stoljeću, a posljednji izgrađen cjelovit namjenski bolnički objekt je sadašnji lokalitet Sušak sagrađen prije 100 godina.

Površina zgrade nove bolnice, ranije zvane Bolnica za majku dijete, bit će oko 44.000 četvornih metara, a uz nju će se sagraditi tehnološko-energetski blok, kao baza buduće jedinstvene bolnice.

Štimac je naglasio da se ovaj projekt ne bi realizirao bez sadašnje Vlade i premijer Plenkovića, koji su odobrili ogromna financijska sredstva i omogućili Rijeci da dobije ono što desetljećima sanja. Vlada je odobrila jamstvo za kreditno zaduženje za gradnju.

Bolnica će imati osam etaža. Izvođači su tvrtke Kamgrad i GP Krk, a rok dovršetka je ožujak 2022. godine.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je ovo veliki događaj za budućnost ovog dijela Hrvatske i ukupne medicine u zemlji, istaknuvši da se predsjednik Vlade Plenković posebno zalagao da se pokrene gradnja.

Hrvatskoj su potrebna četiri velika bolnička centra, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, kao jamstvo da će zemlja imati visoku razinu bolničke medicine, rekao je ministar Kujundžić.

Na svečanosti su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, turizma Gari Cappelli, riječki nadbiskup Ivan Devčić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i drugi brojni članovi sveučilišne zajednice, liječnici i ostali.

U nastavku posjete Rijeci premijer Plenković će obići brodogradilište 3. maj i potom se susresti s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari