Connect with us

Hrvatska

Prosvjed roditelja odgojitelja protiv ukidanja mjere uoči sjednice Gradske skupštine

Objavljeno

-

Foto: Hina

Korisnici mjere roditelj-odgojitelj u četvrtak ujutro su, prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine, zviždaljkama, transparentima, pjesmama prosvjedovali protiv redefiniranja te mjere.

Istaknuli su velike transparente na kojima je pisalo “Spavaš li mirno Tomica” i “Odlučili smo poštovati stečena prava”, a među transparentima bio je i onaj s natpisom “Gradonačelniče rekli ste da ćete biti ‘gradonačelnik svih građana” zar ne? Laž”.

Gradskim zastupnicima dijelili su letke na kojima je pisalo “Djeca su budućnost! Sretan Božić želi vam 5793 roditelja odgojitelja i 20.000 njihove djece!”.

Ljiljana Dragić iz inicijative “Djeca su budućnost” novinarima je izjavila da je njihova poruka zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću danas, sa šestog prosvjeda, ista kao i do sada, a to je da ne žele ovakvu odluku koja će danas po hitnom postupku biti uvrštena na dnevni red skupštinske sjednice jer je “to naprosto neprihvatljivo za nas, za našu djecu”.

Rekla je kako su očekivali da ta odluka uopće ne bude na sjednici Gradske skupštine, ali su vidjeli da “oni baš nemaju razumijevanja za djecu i za majke” i da će vjerojatno biti po njihovom. Poručila je da neće odustati i da će biti još prosvjeda.

Dragić je podsjetila da niti razgovor s gradonačelnikom Tomaševićem nije urodio plodom, jer u Gradskoj upravi ostaju na tome da njihova djeca nisu socijalizirana i da moraju ići u vrtiće.

“Vrtića nema. Samo za našu djecu treba sagraditi 80 vrtića. To je veliki problem”, rekla je.

Na pitanje kako komentira što SDP nudi kompenzacijske mjere, rekla je da se te mjere ne mogu nazvati kompenzacijskim te da je to “ruganje”.

Podsjetila je da je od 5. rujna ta mjera roditelj odgojitelj stopirana za nove korisnike.

Prosvjednike su došli podržati saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, Miroslav Škoro te oporbeni gradski zastupnici Domovinskog pokreta, Mosta, HDZ-a, HSLS-a i stanke BM 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Na današnju sjednicu Gradske skupštine po hitnom postupku uvršten je prijedlog odluke o izmjenama odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića kojom se pravo na korištenje mjere sa 15. godine života djeteta skraćuje do 7. godine života djeteta. To znači da oni korisnici kojima su već sada djeca navršila sedam ili više godina iz mjere izlaze s 30. travnjem 2022., čime se stvara razdoblje u kojem se omogućava prilagodba na nove okolnosti, odnosno da korisnici mogu tražiti posao i zaposliti se za vrijeme korištenja mjere. Korisnicima čija djeca imaju manje od 7 godina, od 1. svibnja naknada se smanjuje četiri puta, na 1000 kuna mjesečno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari