Pratite nas

Reagiranja

Prosvjedi branitelja traju i trajat će!

Objavljeno

na

Ne pucajte u leđa, drugovi!

Nakon brojnih marginaliziranja, bacanja u blato i prešućivanja, hrvatski branitelji dugo su bili strpljivi, ali i tome je došao kraj. Sada su već tjednima ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu. Tamo su zatražili i traže da se maknu Matić, Nađ i Glavašević. Oni pak ponosno izjavljuju da ih nisu branitelji postavili niti će ih oni smijeniti. Sami, kažu, ne će otići. I ne miču se iz svojih fotelja. Predsjednik Vlade Zoran Milanović daje im podršku, a time poručuje onima koji su bili prvi kad je trebalo da ih ne cijeni, da su “nitko i ništa” te da, ako baš hoće, mogu prosvjedovati do kraja njegova mandata. Neki od njih, koji su pokrenuli prosvjed, već su označeni kao “neprijatelji države”. Pod budnim su okom tajnih i inih službi, koje pomno prate sve njihove aktivnosti. Ponovno su aktualne “crne liste”, među kojima su i gotovo svi predsjednici aktivnijih Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata. Međutim, taj bi prosvjed već bio “ugašen” da ga nisu započeli i da ga ne vode najteži stradalnici hrvatskog Domovinskoga rata, na čelu s Junakom Domovinskog rata Đurom Glogoškim, a kojeg slijede također junaci Josip Klemm, Ante Deur i drugi.

Nema dana, a da im netko ne dođe ili ne izrazi divljenje. Pod tim šatorom žive, smrzavaju se i uzdignute glave ne žele i ne će pokleknuti. Ministar Matić već je drugi dana trebao dati ostavku. Gdje mu je bilo srce kad je Nevenka Topalušić (60), jedna od Junakinja Domovinskoga rata, u invalidskim kolicima, rekla da se ne miče ispred njegova ureda dok se ne ispune zahtjevi branitelja. Zahtjevi se nisu ispunili, a ona je – umrla. Matić se drugi dan u nazočnosti oružane pratnje došao tek prekrižiti na mjesto gdje je Nevenka ostavila svoj život. I zbog njegove kameleonske politike. Vjerojatno je u sebi mislio – jedan ili jedna manje. Tužna je sudbina i Damira Čakanića, također hrvatskog branitelja, koji se usred protesta zapalio zbog – protesta. I on je bio uvjeren da će taj njegov očajnički čin pobuditi barem malo zanimanja za probleme s kojima se svakodnevno susreću hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskoga rata, ali prevario se. Srce i onih koji su trenutačno na vlasti ni na taj čin na žalost nije zakucalo jače. A kako bi i zakucalo kad je dosad izvršilo suicid i oko tri tisuće branitelja, pa se i nakon toga u državi za koju su se borili i u kojoj su im govorili kad su odlazili u smrt: “vaša će imena biti zapisana zlatnim slovima” nije dogodilo ništa, osim – njihova prešućivanja i marginaliziranja.

Premijer Milanović dosad je smijenio nekoliko svojih ministra. Pa, u čemu je problem da ne smijeni još jednoga, iza kojeg stoji tek možebitno nekoliko stotina od pola milijuna onih čija je imena bez njihove dozvole objavio u Registru branitelja?

Oni na vlasti neprestano ponavljaju da braniteljima nisu i ne će biti ukinuta prava. Međutim, malo tko razumije o kakvim je pravima riječ. Naravno da stradalnicima ne će uzeti njihova invalidska kolica, proteze, niti im ukinuti mirovine, iako bi im svi oni to rado prepustili samo da ne moraju čitave dane sjediti u kolicima, uzimati hrpe lijekova i trpjeti bolove od još nekog zalutalog metka ili gelera koji se i danas nalazi u njihovu tijelu. Mnogi su oboljeli, a zdravi su krenuli u rat. Baš kao i njihove obitelji. Ne mali broj odmah hita po tablete za smirenje čim vide, a kamoli čuju bivšeg predsjednika Mesića, nekog iz Documente ili bivše partizane, a današnje antifašiste kako u društvu i u veselju onih koji su trenutačno na vlasti “igraju” kola i pjevaju pjesme o Jugoslaviji, po šumama i gorama, gdje su pukle prve puške, pa do Kumrovca.

Otkako je umro prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik Domovinskoga rata dr. Franjo Tuđman i ratni ministar obrane Gojko Šušak ni jedna vlast nije ništa učinila da se branitelji osjećaju kao pobjednici. Čak je i Srbija, koja je bila poražena u četiri rata i koja je bila agresor na Republiku Hrvatsku održala vojnu paradu “Korak pobjednika”, kojoj je bio nazočan i ruski šef Putin, dok smo mi sve blagdane pretvorili u komemoracije, čak i Dan pobjede! No, jeste li primijetili da se sve više štedi i na vijencima i lampašima za poginule… Obično tri ili četiri delegacije sada polažu samo jedan vijenac! Kad se govori o tolikim poginulim i nestalima, o okupaciji i masovnim grobnicama obično se čuje “hvala im”, ali ne i tko su bili oni koji su nas napali, tko su bili divljaci s istoka, koji su učinili tolika zla, ne samo u Hrvatskoj već i u Bosni i Hercegovini, pa i Sloveniji.

Činjenica je da Hrvati ne mrze, ali i ne zaboravljaju. Čak ni one Hrvate koji su mogli a nisu sudjelovali u ratu.

U Hrvatskoj nema heroja, dezertera, izdajica ni ratnih profitera. O Domovinskome ratu djeca gotovo ništa ne uče u školama. Na tzv. Hrvatskoj radio-televiziji svaka druga vijest je neki političar, koji poput papagaja ponavlja kako nam je dobro (ali mi to ne vidimo). Program za branitelje ima manju minutažu nego što se posvećuje mačkama i psima. Mediji su u većini ovako ili onako u vlasništvu onih na vlasti, pa svako malo izmišljaju afere “kako aga kaže” samo da skrenu s pravih, istinskih problema.

No, najsmješniji su oni koji tvrde da se branitelji, poglavito koji prosvjeduju, nisu nikada bunili protiv bivše vlasti. Pa, među pola milijuna branitelja najmanje ih pola nije zaposleno ili rade, a ne primaju plaće. Ne mali broj već dugo kopa i po kantama za smeće. Oni u općinama i županijama na “kapaljke” im daju pomoć. Najčešće im govore: idite kod onih tko vas je poslao u rat! Tamo gdje ima novaca nema branitelja. Čak i od nekih bivših Udbaša se može čuti – Udba je stvorila hrvatsku državu! Na takve i slične izjave ne reagira Državno odvjetništvo, Uskok, tajna i ina policija. Danas je “glavni” onaj tko na glavu stavi kapu sa crvenom zvijezdom petokrakom ili koji maše s jugoslavenskom zastavom. Kad ste čuli da je pokrenuti neki ozbiljni sudski proces protiv nekog bivšeg partizana, komuniste? Ali, svaki čak i bezazleni čin koji je učinio netko od branitelja odmah se popraćuje u medijima s naglaskom “To je učinio hrvatski branitelj!”. Da se zna! Veljko Marić i još neki drugi osuđeni su kao hrvatski branitelji u Srbiji. Neki drugi u Banja Luci. Koliko je hrvatskih branitelja po hrvatskim robijašnicama?

Svaku vlast, osim današnju, jedan ovakav protest kakav se već tjednima odvija ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, posve sigurno bi, ako ništa drugo – uzdrmao.

Sada se čini sve da mu se u medijima daje sve manje prostora. (Takve su naputke navodno dobili urednici). Neke od čelnika prosvjeda nastoji se prikazati poput kriminalaca. Pojedinim novinarima ala Lovrić, Tomić, Butković, Kuljiš, Jergović, Ivančić, Dežulović, Kosanović… sve više smeta i to što branitelji nose dijelove ratne odjeće, a ne smeta ih kad gledaju Frljićeve frljave predstave i cirkuse u riječkom kazalištu, gdje baš od branitelja i Hrvata nastoje praviti debile.

Matić priča kako ima “veliku” podršku branitelja. A nema braniteljskog skupa na kojem se može pojaviti bez oružane pratnje i gdje mu ne okreću leđa ili zvižde.

Oni koji su trenutačno na vlasti kažu da boljeg nemaju.

I onda se čudom čude zbog čega ljudi koji su na bojištu ostavili zdravlje i srce čak i po ovoj hladnoći ne žele doma.

No, ako ništa drugo, onda će ovaj spontani protest hrvatskih branitelja ostati najveća mrlja sadašnje vlasti, od Josipovića, Milanovića, pa do Vesne Pusić.

Kad bi izgubili “bitku” ispred Ministarstva branitelja, to bi isto tako bilo kao da im još jednom netko puca u leđa!

Mladen Pavković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

DOKUMENTA SE POSTAVILA IZNAD ZAKONA – NEGIRA PRESUMCIJU NEVINOSTI UNAPRIJED OSUĐUJUĆI HRVATSKE GENERALE

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara oštro osuđuje sramne prozivke Centra za suočavanje s prošlošću poznatijeg kao Dokumenta koji je jučer drsko napao Predsjednicu RH gospođu Kolindu Grabar Kitarović. Negiranjem presumpcije nevinosti osudili su hrvatske generale i prije nego je Haški Tribunal dao pravomoćni pravorijek, što je nedopustivo.

Uz svu malicioznost koju su javno izražavali, osobito na obljetnice veličanstvene VRO Oluja u kojoj su postrojbe HV i redarstvenih snaga vratile pod nadzor okupirani teritorij s kojeg su JNA i četničke postrojbe protjerale 1991. godine preko 100 tisuća Hrvata, sada smo izloženi objedama osoba koje nemaju elementarne pristojnosti, a niti znanja. Nacionalni hrvatski sudovi ravnaju se prema načelu presumpcije nevinosti što znači kako se Dokumentine „perjanice“ očito pačaju u stvari koje ne poznaju, a spremni su komentirati pa i kada na taj način obmanjuju javnost i plasiraju neistine. Neznanje, glupost, malicioznost ili planirani napadi kako bi otvorili prostor za daljnje prakticiranje linča pokazat će budućnost no samo ako im to dozvolimo. Hrvatska je unatoč i usprkos svoj korupciji antihrvatskih elemenata ipak država prava. Iako ponekad izgleda kao država apsurda, ipak hrvatska je, naša je, izborili smo se za nju mi hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim narodom i suočiti ćemo Dokumentu s ovim sramnim istupom i napadom na Predsjednicu.

Ta tko ili što je to Dokumenta koja se usuđuje osporiti hrvatskom generalu doprinos u obrani Domovine?

Tko je ta Dokumenta koja se usuđuje intervenirati u zahvalu Predsjednice Republike Hrvatske hrvatskim braniteljima i ratnicima koji su obranili i oslobodili hrvatsku državu od srpsko-crnogorske agresije i okupacije? Suočite se gospodo sa svojim neznanjem, nekulturom i obmana javnosti, to je jedino s čim se vi morate suočavati. Istupajte temeljem činjenica, a ne naputaka iz Srbije!

Javno djelovanje Dokumente i njenih „perjanica“ doista zahtijeva ozbiljno, stručno i institucionalno propitivanje cjelokupnog djelovanja, osobito s naglaskom na usklađenost i postupanje temeljem hrvatskih zakona te je li se i koliko djelovanjem Dokumente i pojedinaca ugrožavaju hrvatski nacionalni interesi.

Kako bi se u budućnosti spriječile obmane, krivotvorenja i napadi na Domovinski rat i hrvatske branitelje (nedavno smo svjedočili kriminalnom pokušaju mijenjanja karaktera Domovinskog rata iz srpsko-crnogorske agresije u građanski rat, što je učinio Aleksandar Stanković u jednoj emisiji HRT te nije do sada snosio nikakvu posljedicu), Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pokreće inicijativu za Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona člankom koji će se odnositi na kaznene odredbe, a kojim će snositi kaznenu odgovornost svi oni koji krše Deklaraciju o Domovinskom ratu donesenu u Hrvatskom državnom saboru 2000. godine.

Poradi naših prijatelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države, dužni smo očuvati načela kojima se štite teme¬ljne vrednote i dostojanstvo Domovinskog rata, koji su nam ostavili kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

Zagreb 25.studenog 2017.godine

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ministarstvo branitelja odbacuje kritike na rad Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom veliku zainteresiranost medija te učestale medijske napise i komentare kojima se insinuiraju nepravilnosti u radu Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja te se iznose neprovjereni podaci i proizvoljni zaključci, radi potpunog, istinitog i objektivnog informiranja hrvatske javnosti dužni smo reagirati i izvijestiti o sljedećem:

Vezano uz odluku Ministarstva hrvatskih branitelja temeljem zahtjeva za ostvarivanje statusa i prava po Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu (NN 64/15) obavještavamo Vas kako je prema stanju spisa u predmetu M. K. utvrđeno da je zahtjev podnijet 3. lipnja 2016. putem opunomoćnika Zajedničkog odvjetničkog ureda iz Splita. Uz zahtjev stranke priložena je preslika optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. Drugi dokazi koji su mogli biti od utjecaja na davanje mišljenja Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja, odnosno na odluku o priznavanju statusa žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i pripadajućih prava, nisu bili priloženi.

Podnositeljica zahtjeva nije priložila nikakvu medicinsku dokumentaciju kao dokaz o proživljenom seksualnom zlostavljanju. Budući da podnositeljica zahtjeva ne živi u Republici Hrvatskoj, u postupku pred Povjerenstvom nije neposredno sudjelovala i nije postojala mogućnost uzimanja iskaza na okolnost događaja koji je bio osnova za podnošenje zahtjeva.

Povjerenstvo je na sjednici održanoj 12. siječnja 2017. raspravljalo o zahtjevu podnositeljice i dalo je negativno mišljenje. Ističemo kako je sastav Povjerenstva multidisciplinaran te je svih sedam članova Povjerenstva mišljenje donijelo jednoglasno. U konkretnom slučaju, u predmetu M. K. Povjerenstvo je raspravljalo u sastavu: dva diplomirana pravnika, dva doktora medicine specijalista psihijatrije, jedan specijalist kliničke psihologije, jedan doktor medicine specijalist infektologije i jedan doktor medicine specijalist ginekologije i porodništva.

Povjerenstvo djeluje kao stručno i neovisno tijelo, a ne kao političko tijelo kako to insinuiraju pojedini mediji u svojim senzacionalističkim objavama te daje mišljenje je li stranka žrtva seksualnog nasilja na temelju raspoložive medicinske i druge dokumentacije, a ne na temelju senzibiliteta ili emocija njegovih članova. Primarna je zadaća Povjerenstva, ako ne postoje činjenice i dokazi koji su utvrđeni u kaznenom postupku ili ako ne postoji pravomoćna sudska presuda donesena u postupku vezanom za počinjenje seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, objektivizirati prosudbu na temelju procjene iskaza uzetog od podnositelja zahtjeva kao i ostalih dostatnih elemenata, prvenstveno raspoložive vjerodostojne medicinske dokumentacije o posljedicama traumatskog događaja.

U postupku za ostvarivanje prava iz uvodno citiranog Zakona, Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja primjenjuju načelo rodne jednakosti i ravnopravnosti bez diskriminacije stranaka po bilo kojoj osnovi.

Temeljem nalaza i mišljenja Povjerenstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja u predmetu M. K. donijelo je odluku/rješenje kojim je odbijen zahtjev podnositeljice. Protiv predmetnog rješenja tužbom je pokrenut upravni spor. Uz presliku tužbe Ministarstvu je dostavljena i presuda Županijskog suda u Splitu od 3. travnja
2017. Nedvojbeno je kako u trenutku raspravljanja Povjerenstva i donošenja odluke Ministarstva nije bilo presude u konkretnom slučaju. Napominjemo kako kazneni postupak još uvijek nije pravomoćno okončan te
ga ne možemo komentirati.

Stranka u upravnom postupku kojeg provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja nakon donošenja rješenja ima mogućnost ulaganja pravnog lijeka podnošenjem tužbe, što je M. K. iskoristila. Dakle, rješenje kojim je M. K. odbijena sa zahtjevom nije konačno.

Kako je u tijeku upravni spor u kojem je Ministarstvo stranka u postupku, nismo u mogućnosti komentirati njegov daljnji tijek. Nakon donošenja odluke nadležnog upravnog suda, Ministarstvo će odluku u cijelosti poštivati.

Budući da su dva sudska postupka u tijeku, senzacionalistički napisi koji su proteklih dana objavljeni u brojnim medijima mogu se tumačiti kao svojevrsni pritisak na rad sudova. Iznošenjem paušalnih navoda u svezi predmeta M. K., svojevoljnim tumačenjem procedura te kritiziranjem rješenja Ministarstva kao i stručnog mišljenja Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja manipulira se javnošću.

U objavljenim novinarskim tekstovima spominje se kako je primjer nerješavanja zahtjeva M. K. pokazatelj manjka senzibiliteta Vlade RH prema civilima stradalnicima rata te kako je upitna profesionalnost i nepristranost članova Povjerenstva, uz osvrt kako se radi o najdelikatnijem primjeru politizacije i neprofesionalizma.

Ističemo kako Povjerenstvo nije osnovala Vlada Republike Hrvatske već je imenovanje članova i njihovih zamjenika, temeljem uvodno citiranog Zakona, u nadležnosti ministra hrvatskih branitelja. Ministar hrvatskih branitelja ne utječe na rad Povjerenstva, kao ni na njegove odluke.

Sve primjedbe i kritike upućene na rad Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja neutemeljene su i u potpunosti ih odbacujemo. Stručnost i kompetentnost članova Povjerenstva je neupitna i u svako vrijeme podliježu propitkivanju zainteresirane javnosti.

Vezano uz primjedbe o stanju (ne)rješavanja zahtjeva za ostvarivanje statusa i prava po Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, obavještavamo Vas kako je do 22. studenoga 2017. Ministarstvo zaprimilo ukupno 213 zahtjeva, na temelju rada Povjerenstva donijelo je 202 rješenja, dok je preostalih 11 zahtjeva u postupku rješavanja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje svaki pokušaj manipulacije javnosti netočnim tvrdnjama, nepotpunim informacijama i neutemeljenim zaključcima te odbacuje svaku insinuaciju kako su u radu Povjerenstva odluke temeljene na bilo kojem obliku diskriminacije ili političkoj dimenziji. Povjerenstvo svakom zahtjevu pristupa nepristrano i stručno, nedvosmisleno primjenjujući zakonske odredbe prema najvišim profesionalnim standardima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari