Pratite nas

Vijesti

PROSVJEDI: Gori Mostar: Zapaljene zgrade HDZ-a, SDA, Vlade, Vijećnice, đačkog doma, prostorije Fene

Objavljeno

na

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je podnio ostavku, potvrdio je Feni glasnogovornik MUP-a te županije Izudin Šarić.

Demonstranti krenuli prema zgradi Tužiteljstva tuzlanskog kantona

Demonstranti u Tuzli krenuli sde prema zgradi TužiteljstvaTuzlanskog kantona, čiji uposlenici su evakuirani prije pola sata, javila je dopisnica Fene iz Tuzle.

Vatrogasci još pokušavaju ugasiti požar na zgradi Vlade TK iz koje izlazi gusti crni dim.

Broj demonstranata se ne smanjuje.

Zapaljeno nekoliko vozila kod zgrade Predsjedništva BiH

Neredi kod zgrade Predsjedništva BiH ponovo su eskalirali i najintenzivniji su u ulici Musala u kojoj se nalaze Ministarstvo vanjskih poslova i bočni ulaz Predsjedništva.

U toj ulici demonstranti su zapalili nekoliko vozila, gusti dim se izdiže iznad i čuju se povici i topovski udari.

Trenutno je u blizini prošlo vozilo hitne pomoći. Pretpostavlja se da ima ozlijeđenih.

Počele pljačke u Sarajevu

Reporter Fene javlja s lica mjesta kod Alipašine džamije u Sarajevu,  da je  jedan broj demostranata upao u prodavnice – trafiku  u blizini zgrade Vlade Kantona Sarajevo i Predsjedništva BiH i da su počeli pljačkati robu.

Također, u plamenu je i policijska kućica ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Mostar: Prosvjednici krenuli prema zgradi Vlade HNŽ-a

Prosvjednici, koji su se u 16 sati počeli okupljati na Španjolskom trgu, krenuli su prema obližnjoj zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Prosvjednika je za sada puno više nego u četvrtak, kada se prema nekim procjenama na središnjem mostarskom trgu okupilo oko 200 građana.

Za sada sve prolazi bez izgreda.

Demonstranti kamenuju zgradu općine Tuzla

Demonstranti kamenuju zgradu Općine Tuzla, a policija je na njih upravo bacila suzavac.

Prije toga, demonstranti su pokušali i da kamenuju zgradu Tužiteljstva TK, ali ispred nje se nalazilo veliki broj specijalaca te su demonstranti odustali i otišli pred zgradu Općine.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona podnosi ostavku

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i 10 ministara Vlade ZDK najavili su da će podnijeti ostavke na prvoj sjednici Vlade.

Ova informacija objavljena je nakon višesatnih prosvjeda tisuće  Zeničana koji su bacanjem jaja i drugih rekvizita na zgradu vlade iskazali svoje nezadovoljstvo aktualnom situacijom. Također, demonstranti su zapalili zgradu Vlade nakon čega su se sukobili s policijom, te se potom preselili ispred Općine Zenica gdje su nastavili skandirati.

Premijer i ministri ZDK su napustili zgradu prije nego su protesti izmakli kontroli.

Demonstranti zapalili zgradu općine Tuzla

Demonstranti su zapalili zgradu Općine Tuzla, koju su prije toga kamenovali.

Policija rastjeruje demonstrante suzavcem koji pale i demoliraju sve pred sobom.

Vozila vatrogasne službe su stigla i pokušavaju se izboriti s vatrenom stihijom, javlja dopisnik agencije Fena iz Tuzle.

Prosvjedi u Tuzli su počeli prije tri dana te su se proširili u veliki broj gradova u BiH. U pojedinim gradovima demonstracije su eskalirale u nerede, posebno u Tuzli, Sarajevu i Zenici.

Vatrogasci zarobljeni u zgradi Predsjedništva BiH

Vatrogasci su zarobljeni u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i ne mogu izaći jer su demonstranti opkolili zgradu, kazao je Feni dispečer Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo. On je dodao da se brinu za njihovo zdravlje te da ne znaju ni kako ti vatrogasci gase požar.

– Uzimaju nam aparate za gašenje iz ruku i pretpostavljamo da u zgradi Predsjedništva BiH još uvijek ima zaposlenika – kazao je dispečer.

Demonstracije u Sarajevu su počele u 12 sati. Demonstranti su zapalili zgradu Vlade KS, Općine Centar i Predsjedništva BiH.

Novinari javljaju da im nije omogućen rad na terenu, jer svako tko pokuša bilo što snimiti biva napadnut.

Uglavnom mlađe osobe pozivaju na demonstracije.

Sa zgrade Predsjedništva BiH skinuta je državna zastava.

Demonstranti od kojih su većina mlađeg uzrasta i maloljetne osobe kamenicama razbijaju stakla na zgradi u koju pokušavaju provaliti.

Mostar: Gori zgrada u kojoj je smještena Vlada, ali i ured novinske agencije Fena

Zapaljen je đački dom u Mostaru, zgrada u kojoj su smješteni Vlada Hercegovačko-neretvanske županije,  ali i Ured Federalne novinske agencije u Mostaru, potvrdio je glavni urednik FENA-e Zdravko Nikić.

Također je zapaljena i Vijećnica u Mostaru u  koju je uloženo pet milijuna maraka za njenu izgradnju.

Neredi i dalje traju, a policija zasad ne intervenira.

Mase demonstranata se nalaze ispred Vijećnice i ispred zgrade Županijske vlade.

Masa ‘zapalila’ zgrade HDZ-a i SDA

Više od tisuću prosvjednika trenutno zajedno hoda mostarskim ulicama, a nakon demoliranja zgrada županijske Vlade, gradske Vijećnice, Gradske uprave, sjedišta HDZ-a, demolirano je i sjedište stranke SDA kod Hotela Ruža.

Kako se doznaje, čeka se odluka da se policiji odobri upotreba sile protiv razjarene mase.

Dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari