Pratite nas

Prosvjedi se proširili na Sarajevo, Zenicu i Bihać; Mostar se ‘budi’ u 16 sati!

Objavljeno

na

Na prosvjedu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo se okupilo oko 150 građana. Oni su gađali jajima i kamenicama zgradu Vlade i pri tom razbili prozorsko staklo. Drugih incidenata nije bilo, a policija nije imala intervencije.

Promet se odvija nesmetano a predstavnik skupa Nihad Aličković je kazao da su građani spremni blokirati i promet.

Ponosan je, kaže, na Tuzlake koji se bore za svoja prava, a Sarajlije je teško probuditi jer “u Sarajevu još ima kruha”.

Građani su prekrili automobil Vlade Kantona Sarajevo platnom na kojem piše ‘’niko ne smije da vas bije“. Automobil su okitili zastavama s ljiljanima.

Građani glavnog grada BiH pozivaju na masovnije prosvjede, uzvikujući parole “Lopovi napolje” i “Vi ste banda”…

Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom u kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana“, kazala je građanka Latifa Tajić, te dodala da će ispred zgrade Vlade KS ostati do kraja.

Na prosvjedima je i Sarajlija Sanjin Čepalo.

Tuzli je potrebna podrška. Nadam se da će se narod u BiH napokon probuditi. Kao što čujem, demonstracije su u svim većim gradovima BiH, u Bihaću, Mostaru, Zenici“, rekao je on.

Zeničani se okupili ispred zgrade Vlade ZDK-a, policija baca suzavce

I Zenica podržava prosvjede, oko 13 sati blizu stotinu Zeničana se okupilo ispred zgrade Vlade ZDK-a kako bi pružili podršku Tuzlacima koji već drugi dan prosvjeduju zbog obespravljenih radnika, a broj okupljenih građana se povećava.

Kako javljaju mediji ministri iz zgrade Vlade su već počeli napuštati svoja radna mjesta.

Nitko se ne obraća javnosti, odgovora iz Vlade nema a prosvjednici uzvikuju “Lopovi, izađite napolje“.

Policijski službenici MUP-a ZDK raspoređeni su oko zgrade i osiguravaju prosvjede.

Nepoznati muškarac je izazvao incident na ovim mirnim prosvjedima jer je, izlazeći iz zgrade Vlade ZDK-a, udario jednog prosvjednika što je kod građana izazvalo negodovanje, te je morala intervenirati policija kako bi smirila situaciju.

Redakciji portala Klix.ba obratili su se studenti Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta u Tuzli koji kažu da policija baca suzavce ispred zgrade fakulteta zbog čega ne mogu izaći iz zgrade.

Prosvjednici napali zgradu Vlade u Bihaću

Na Gradskom trgu u Bihaću danas se samoinicijativno okupilo oko stotinjak građana u znak podrške prosvjedima u Tuzli. Potom su zajedno krenuli prema zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), gdje su zviždanjem i povicima iskazali svoje nezadovoljstvo općim stanjem u BiH.

Pred Vladom ih je dočekalo još okupljenih građana, tako da se prema slobodnoj procjeni tamo nalazi oko 300 nezadovoljnih ljudi, kao i veliki broj policajaca koji osiguravaju zgradu.

Prisutni su simbolično bacali grudve na zgradu Vlade USK-a, ali nema materijalne štete.

Ispred Vlade se kratko pojavio predsjedavajući Skupštine USK-a Farko Hodžić, koji je kazao prosvjednicima da će razgovor prenijeti nadležnima, ali da u ovom trenutku jednostavno nema nikoga tko bi se mogao obratiti.

Savjetnik premijera USK-a Mahir Midžić obratio se jednoj skupini prosvjednika s prijedlogom da se formira radna grupa, koja bi se uputila kod premijera na sastanak. Međutim, nezadovoljna masa izgurala ga je nazad prema Vladi, ne želeći uopće da čuju prijedlog, jer ga, kako se čulo, smatraju “praznom pričom”.

Potom je pokušan ulazak u zgradu Vlade, te je došlo do naguravanja sa policijom, nakon čega su demonstranti počeli bacati jaja.

Mostar će se pridružiti prosvjedima u 16 sati?!

Kako doznaje Bljesak.info, prosvjed podrške Tuzli trebao bi se održati na Španjolskom trgu u 16 sati.

Neformala grupa mladih ljudi (R)EVOLUCIJA+, koji su bili organizatori studentskih prosvjeda u šest bh. gradova (21. prosinca), pozivaju prvenstveno sve studente. ali i sugrađane na ove prosvjede podrške

Bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: Uz mlade, svijet neće moći ostati gluh

Objavljeno

na

Objavio

Predstavka s potpisima više od 6 000 građana je predana.

Idući korak je informiranje studentske populacije iz cijele EU o najvećem gaženju prava u Europi, degradiranja Hrvata u BiH. Uz mlade, svijet neće moći ostati gluh.

Hvala i Indexu na live prijenosu i medijskom praćenju. Ipak nam je žao njihovog cijenjenog novinara koji je od šoka jer je sve prošlo dostojanstveno i časno zaboravio nadodati jednu nulu kada je pisao o odazivu. Mi studenti mu to nećemo zamjeriti! Poslije kiše dolazi sunce. 

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

 

Velik broj studenata na skupu solidarnosti s Hrvatima u BiH: Zatražili od vlasti jasnu politiku prema Hrvatima u BiH

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari