Connect with us

BiH

Prosvjedi u Sarajevu dok traje sjednica o izboru nove vlade FBiH

Objavljeno

-

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj se očekuje glasovanje o izboru nove vlade započela je u petak u Sarajevu dok istodobno ispred zgrade traju prosvjedi probošnjačkih stranaka koje bi mogle završiti u oporbi nakon jučerašnje odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta.

Schmidt je odlučio deblokirati izbor nove vlade skoro sedam mjeseci od održanih općih izbora, a danas je sazvana sjednica Zastupničkog doma na kojoj će se utvrditi imaju li stranke okupljene oko SDP-a BiH te stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH većinu za izbor nove Vlade. Za to im treba potpora 50 zastupnika.

Na samome početku sjednice Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića je zatražila i dobila polusatnu stanku.

Njezini članovi i simpatizeri, kao i oni Demokratske fronte, kojoj je na čelu Željko Komšić, prosvjeduju ispred zgrade Parlamenta nazivajući članove drugih probošnjačkih i građanskih stranaka izdajnicima Bošnjaka i države BiH. Ispred zgrade, ali i u samome objektu parlamenta nalazi se veliki broj pripadnika policijskih snaga.

Na prosvjede građana putem društvenih mreža pozvala je i neformalna grupa građana ReStart, ali i SDA, koja je svoje aktiviste i simpatizere pozivala i putem SMS poruka.

Po nekim procjenama okupljeno je nekoliko stotina građana.

Okupljeni prosvjeduju protiv, kako su rekli “rasističko-fašističkih zakona” koje je nametnuo njemački političar Schmidt na čelu međunarodne uprave u BiH.

“Danas je važna država BiH, a ne predsjednik, stranka ili general”, rekao je obraćajući se prosvjednicima potpredsjednik entiteta Refik Lendo.

Upravo bi se odlukom visokog predstavnika danas trebao zaobići Lendo prigodom izbora nove vlade budući ovaj dužnosnik SDA već nekoliko mjeseci blokira njezin izbor.

S Lendom je bio i još uvijek aktualni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, čije su ime skandirali okupljeni, dok su pak čelnika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, koji je i šef bosanskohercegovačke diplomacije, nazivali izdajnikom.

Konaković je pak pozvao SDA i Demokratsku frontu da ne izazovu incidente kazavši da je situacija opasna i da prijeti eskalacijom nasilja.

Kritikama odluke visokog međunarodnog predstavnika priključio se i poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović. On je u izjavi za novinsku agenciju Islamske zajednice u BiH (MINA) rekao kako žali što nije donesena “nepristrana i pravedna odluka”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari