Connect with us

BiH

Protiv Dragana Mektića pokrenuta istraga zbog ‘zloupotrebe položaja ili ovlasti’

Published

on

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića.

Kako navode iz Tužilaštva, naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima – zloupotreba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH).

“Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedeni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obavezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine”.

S obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari