Connect with us

Pregled

Protiv policijskog nasilja nad nepoćudnima

Objavljeno

-

U posljednje se vrijeme prema istaknutim pojedincima u hrvatskom društvu ponovno primjenjuju stari komunistički obrasci zastrašivanja, neslobode i informativnih razgovora. Primjenjuju se metode saslušavanja novinara, iznenadni policijski upadi na vrata, pa čak i razgovori s urednicima na vratima njihova doma.

Odabrani režimski mediji nerijetko, odmah s lica mjesta, izvještavaju i već grade optužnice. Bez suda, bez obrane. Poznati su nam i slučajevi u kojima se policajci nisu niti predstavili, niti pokazali službeni nalog, nastupili su kao civili, ali su kazali da je riječ o istrazi.interrogator

Ovakvu praksu u europskoj Hrvatskoj smatramo retrogradnom i nedopustivom. Riječ je o otvorenom kršenju slobode građana i ilegalnom ispitivanju mimo volje ispitivanih. To je metoda javnog pritiska na samom kućnome pragu.

Radilo se tu o sveučilišnom profesoru na katedri za talijansku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Nini Raspudiću (kolumnistu Večernjeg lista), ili o tv-novinaru Velimiru Bujancu, ili o osobama koje su nam se javile sa sličnim problemima, odnosno, slijedom toga, i drugim slobodno-mislećih ljudima čija slična iskustva nisu mogla dospjeti do javnosti, HKV smatra kako je riječ o nedopustivoj i neovlaštenoj milicijskoj praksi kojom se ponovno udara na slobodu pisanja i mišljenja, uvodi se stari verbalni delikt, a istaknuti pojedinci i nositelji demokracije postaju obična tražena i proganjana roba. Svatko može biti sumnjiv, svakome policija može banuti na vrata.

Praksa isljedništva

Ako hrvatska policija nije u stanju pronaći krivca, tada su ovo slabe i jadne metode pronalaženja. Mislili smo da se one nikada više ne će vratiti u naš život. Pogotovo u demokraciji. Dojam je međutim da je riječ o očitoj zloporabi: o namjernom maltretiranju nepodobnih kako bi im se dalo do znanja da će imati i dužeg posla s policijom ukoliko nastave djelovati po svojoj, a ne savjesti jednoumlja, po svojoj savjesti a protiv ove nesposobne vlasti, koja se trudi biti nedodirljivom.

HKV najoštrije osuđuje ovakvu praksu isljedništva pod krinkom tobožnje istrage, zloporabu državnog aparata represije i solidarizira se sa svim drugim intelektualcima koji su također prosvjedovali. Skrećemo pozornost hrvatskoj javnosti kako i Društvo novinara kao matična organizacija i brojne nevladine udruge te organizacije za zaštitu ljudskih prava i brojne druge udruge plaćane iz državnog proračuna i novcem poreznih obveznika o ovome (još uvijek) šute.

S toga HKV traži da se s ovim totalitarizmom i sramnom režimskom praksom pod krinkom tobožnje istrage, odmah prekine, kako ne bismo morali internacionalizirati ovo otvoreno pitanje političke neslobode u Hrvatskoj kao stalnoj članici Europske unije.

Hrvatsko kulturno vijeće

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari