Connect with us

Protiv sam svih pobačaja, mislim da svi imaju pravo na život

Objavljeno

on

Metodologijom marginaliziranja uzet je najekstremniji slučaj koji onda pokušava biti predstavljen kao pravilo, smatra Stojić.

Studentski kapelan Damir Stojić tijekom rasprave o pravu na život u studentskom domu “Stjepan Radić” u Zagrebu kazao je: “Želim razbiti jedan urbani mit glede silovane žene. Kad god raspravljamo o pobačaju, uvijek je korištena jedna metoda koja uključuje pronalazak najmarginalnijeg slučaja, pucanje na emociju i primjenu na opći moral. Ona je pogubna u razlučivanju je li nešto dobro ili zlo. Najmarginalniji slučaj jesu djevojke koje su silovane, ali sva se psihoza društva koncentrirala na njih”.

Don Stojić je nadodao da je “medicinski nevjerojatno da djevojka zatrudni u tom slučaju. Tko ne vjeruje, kaže priroda, a ja kažem da je Bog predvidio predigru. Ne toliko zbog nas muškaraca, nego da bi djevojka mogla biti spremna. Njezino je tijelo velik dar i Bog je ponudio predigru kako bi se njezino tijelo pripremilo. I što se događa, koga ne zanima predigra? Životinje i silovatelje. Zato su takvi slučajevi od kojih je i previše, toliko marginalni”.

Metodologijom marginaliziranja uzet je najekstremniji slučaj koji onda pokušava biti predstavljen kao pravilo, smatra Stojić. “Takvo što nije ispravno. Katastrofalno je uzeti marginalni slučaj i primijeniti ga za pravilo”, don Stojić je upozorio pritom naglasivši da dijete ne može govoriti za sebe i Crkva je zbog njega uvijek na strani života.

Don Damir je rekao: “Znam koji je najvažniji argument, a to je kakav će biti život djeteta. Međutim, riječ je o pretpostavci. Teološki ću reći da Božji putevi nisu naši putevi. Bog može u takvoj tragediji i zlu izvući dobro”. Don Stojić je objasnio kako je Crkva milosrdna prema tim djevojkama i nikoga ne osuđuje već uvijek nudi smjernice. Crkva, kada govori o žestokim istinama istovremeno nudi i radikalno milosrđe uz tešku istinu.

Promicateljica života Amerikanka Lila Rose rekla je da “pobačaj ne može promijeniti činjenicu da je djevojka silovana”, a s tim se složio i don Damir i rekao da kada bi Hrvatska imala zakon kojim zabranjuje pobačaj, zapitao se bi li druga strana prihvatila klauzulu u kojoj kaže: “Dobro, pobačaj je zabranjen, osim u slučaju incesta i silovanja”. Mislim da ne bi zbog toga što znaju da bi broj pobačaja u Hrvatskoj bio nula. No, protiv sam svih pobačaja. Mislim da svi imaju pravo na život”, kazao je don Damir Stojić.

Autor: Anamarija Pranjić/dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari