Connect with us

Vijesti

PROTIV SPOMEN PLOČE ‘PODIĆI SPOMENIK HRVATSKIM BRANITELJIMA U SRBIJI NIJE DOBRA IDEJA’ Novosadski gradonačelnik odbio koprivničke veterane

Objavljeno

-

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je u srijedu da neće prihvatiti zahtjev za postavljanje spomen ploče hrvatskim braniteljima koji je uputila Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 91. iz Koprivnice, ocijenivši da to nije politički realno i ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Srbije, prenosi agencija Tanjug.

“Ne osporavam ničije pravo pa ni pravo spomenute udruge da iznese svoj stav, ali ne vidim na koji bi način nešto takvo pridonijelo unapređenju dobrosusjedskih i partnerskih odnosa između naše dvije države i mislim da nije politički realno da se takvo spomen obilježje postavi u Novom Sadu”, rekao je Vučević za Tanjug.

Gradskim je vlastima u utorak stigao službeni zahtjev udruge iz Koprivnice, kojim se od gradonačelnika i gradskoga vijeća traži da se na nekom istaknutom mjestu u Novom Sadu postavi spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Vučević je rekao da mu nije jasno što se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran kao grad u koji bi trebalo postaviti takvo spomen obilježje.

Također je naglasio da u Novom Sadu živi veliki broj izbjeglica i prognanika s prostora cijele bivše Jugoslavije te da je i zbog toga nelogično što je udruga odabrala baš Novi Sad za grad u kome bi trebalo postaviti spomen ploču.

Vučević je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci u Novom Sadu primio gradonačelnika Vukovara Željka Sabu i na taj način pokazao da želi razvijati dobrosusjedske odnose te je ponovio da postavljanje spomen ploče nije realno i da će taj zahtev odbiti, piše Tanjug.

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) zatražila je dopisom od uprave i gradonačelnika Novoga Sada u Srbiji da joj omogući da u tom gradu 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara, podigne spomen-ploču za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskome ratu. Na ploči bi stajala rečenica: “Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu 1990.-1996. – da se ne zaborave”, priopćila je 11. kolovoza koprivnička Udruga branitelja.

Udruga je taj zahjev poslala nakon što je novosadska Udruga sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavila da želi u Donjem Žirovcu nedaleko od Siska postaviti spomenik za srpske žrtve stradale u izbjegličkoj koloniizmeđu Gline i Dvora tijekom akcije Oluje, čemu su se žestoko usprotivile braniteljske udruge Sisačko-moslavačke županije.

JL

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari