Connect with us

Iz Svijeta

Protutalibanske snage zauzele tri okruga na sjeveru zemlje

Objavljeno

on

Snage koje se bore protiv talibana na sjeveru Afganistana objavile su u subotu da su zauzele tri okruga u blizini doline Pandžšir gdje su se okupili ostaci vladinih snaga i drugih milicija.

Ministar obrane Bismilah Mohamadi, koje je obećao da će se boriti protiv talibana, objavio je na Twitteru da su zauzeli okruge Deh Saleh, Bano i Pul-Hesar u susjednoj pokrajini Baghlan sjeverno od Pandžšira.

Nije poznato koje snage su u tome sudjelovale, ali vijest ukazuje na to da ipak postoji sporadični otpor talibanima koji su munjevitom akcijom preuzeli kontrolu na svim većim gradovima u zemlji za samo tjedan dana.

Bivši potpredsjednik Amrulah Saleh i Ahmad Masud, sin bivšeg zapovjednika mudžahedina koji su se borili protiv Sovjeta Ahmada Šaha Msuda, obećali su da će se boriti protiv talibana iz Pandžšira, odakle su 1980-ih i 1990-ih bili potisnuti i Sovjeti i talibani.

Ljudi bliski Masudu kazali su da se u dolini okupilo više od 6000 boraca, ostataka vojske i specijalnih snaga kao i lokalnih milicija. Imaju nekoliko helikoptera i vojnih vozila i popravili su neka oklopna vozila koja su ostavili Sovjeti.

Talibani za sada nisu pokušali ući u tu dolinu, koja je još puna ostataka sovjetskih oklopnih vozila uništenih u borbama prije više od 30 godina.

Ali zapadni diplomati i drugi promatrači skeptični su u pogledu sposobnosti tih boraca da organiziraju učinkovit otpor talibanima s obzirom na to da nemaju potporu izvana. (Hina)

Talibani: Zapad je mogao pripremiti bolji plan evakuacije

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR