Pratite nas

Pregled

Provedena međunarodna vojna vježba ŠTIT 17

Objavljeno

na

Na vojnom poligonu „Rt Kamenjak“ kod Pule danas je, u utorak 11. travnja 2017. održan završni dio vojne vježbe ŠTIT 17 kojem su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH, Kolinda Grabar-Kitarović,  predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministrica obrane Republike Slovenije Andreja Katič, brojni visoki vojni i politički dužnosnici Hrvatske i Slovenije, izaslanstvo Oružanih snaga Talijanske republike kao i načelnik Općine Medulin Goran Buić, ravnateljica Javne ustanove “Rt Kamenjak” Maja Šarić te brojni drugi predstavnici lokalne zajednice.

Vojna vježba ŠTIT koja se održala jubilarni, 30. put, vježba je s najdužom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a od 2014. godine ima međunarodni status budući da u njoj sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske.

Pred visokim uzvanicima i gostima demonstrirana je vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru s topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane i prikazom sposobnosti PZO postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice.

Nakon završenog prikaza vojnih sposobnosti, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je rekla kako vježba ŠTIT ima svoje posebno značenje i poseban karakter jer ističe svojim primjerom važnost suradnje i združenih napora u suvremenim obrambenim sustavima.

„Takvi združeni napori, u prvome se redu odražavaju u bliskoj suradnji Oružanih snaga s općinom Medulin kroz koji se osigurava sinergijski učinak i višestruka korist – kako za Oružane snage tako i za lokalnu zajednicu. Uređenjem putova, prometnica, biciklističkih staza i drugih infrastrukturnih objekata, Oružane snage se svake godine iznova lokalnoj zajednici zahvaljuju i odužuju na besprijekornom domaćinstvu, te ostavljaju trajni trag u svakodnevnom životu općine i dugo nakon što vježba završi.

Ovakvim zajedničkim naporom općine, Oružanih snaga te Ministarstva zaštite okoliša omogućuje se i funkcioniranje Javne ustanove Kamenjak. Ovo je dobar primjer racionalnog korištenja uvijek ograničenih sredstava i stavlja naglasak na meni osobito važan čimbenik – položaj oružanih snaga u lokalnoj zajednici“, naglasila je Predsjednica Grabar Kitarović, ističući kako se prečesto obrambena izdvajanja u javnosti prikazuju kao trošak ili kao ulaganje u sustav koji izvan ratnog stanja nema svoju svrhu. „Pri tom se zanemaruju i zaboravljaju brojni primjeri izravne pomoći i potpore koju Oružane snage nesebično pružaju civilnim strukturama.

Zato me posebno veseli što odnos općine Medulin i Oružanih snaga krasi istinsko partnerstvo i uzajamna potpora“, naglasila je Predsjednica te zaključila „Uz ovu, civilnu komponentu, svaka vojna vježba, pa tako i ŠTIT 17, ima svoju vojnu svrhu i namjenu u izgradnji sposobnosti Oružanih snaga i kao takva od iznimne je važnosti, a međunarodni karakter ove vježbe je njena dodatna vrijednost“.

Predsjednik Republike Slovenije i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Slovenije, Borut Pahor je u svom obraćanju naglasio kako ni Republika Hrvatska, ni Republika Slovenija  nisu neposredno vojno ugrožene, ali su obje kao odgovorne članice Europske unije i NATO-a, te kao dobrosusjedske i prijateljske države  svjesne važnosti i potrebe ulaganja u vlasitu obranu, pa tako i zajedničku obranu. „Kao odgovorne članice tih saveza dužni smo u pravom trenutku biti na pravom mjestu, biti osposobljeni za zajedničko sudjelovanje i doprinos u obrani.

Uspješnost današnje vježbe, kao i činjenica da ŠTIT postaje tradicionalna zajednička vježba, je jedan od najboljih dokaza da se krećemo u tom smjeru“, rekao je predsjednik Pahor istaknuvši kako je sudjelovanje predsjednika obiju država na zajedničkoj vojnoj vježbi snažna, ne samo politička poruka, nego poruka ukupne, čvrste suradnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH, Damir Krstičević, podsjetio je na doprinos kojeg hrvatske Oružane snage kontinuirano pružaju lokalnoj zajednici. „Vjerujem kako su naše postrojbe izvođenjem inženjerijskih radova doprinijele povećanju kvalitete života u ovom dijelu Istre, potvrđujući i na taj način neraskidivu vezu između našeg naroda i naših Oružanih snaga. To je ono što nas vezuje s našim narodom.

Naša hrvatska vojska, pored svojih redovitih zadaća, nikada ne zaboravlja da je dio zajednice, da je dio naše Hrvatske i da je u svakome trenutku spremna pomoći svojim građanima“. Ministar Krstičević se također osvrnuo na vojne dosege demonstrirane tijekom vježbe kao i na važnost vojne suradnje. „Ovdje, na vojnom poligonu „Rt Kamenjak“ mogli smo se uvjeriti u visoku razinu uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi protuzračne obrane i drugih postrojbi, kako Oružanih snaga Republike Hrvatske tako i pripadnika Slovenske vojske.

Vjerujem kako ovakve međunarodne vojne vježbe snažno doprinose podizanju sposobnosti za sudjelovanjem u združenim operacijama saveznika. Naša zajednička vježba doprinos je izgradnji dobrosusjedskih, prijateljskih odnosa ali i razvijanju sjevernoatlantskog savezništva“, zaključio je ministar Krstičević.

Ministrica obrane Republike Slovenije, Andreja Katič u svom je obraćanju ukupnu vojnu suradnju dvaju država ocjenila dobrom te izrazila vjeru kako će tako biti i u budućnosti. „Veseli me što je današnje vježba uspješno provedena.

Združene snage i združeni kapaciteti oružanih snaga rezultirali su zajedničkom uspješnošću, kako hrvatske, tako i slovenske vojske i doprinos su našim zajedničkim ciljevima“, rekla je slovenska ministrica obrane naglasivši kako joj je drago da se slovenska vojska od 2014. uključila u provedbu vježbe ŠTIT.

Nositelj vježbe ŠTIT 17 bila je Hrvatska kopnena vojska, uz sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu. U vježbi je sudjelovalo 638 pripadnika, od čega 600 pripadnika OSRH i 35 pripadnika Slovenske vojske te pripadnici MUP-a RH i Hrvatske kontrole zračne plovidbe. U svojstvu promatrača vježbu su pratili predstavnici Vojske Republike Makedonije i Oružanih snaga Talijanske Republike.

U okviru održavanja vježbe pripadnici OSRH su, već po tradiciji, sudjelovali u projektima pomoći lokalnom stanovništvu i lokalnoj zajednici. Tako su ove godine provedeni inženjerijski radovi na uređenju biciklističke staze u mjestu Vinkuran u dužini od 450 metara, uređen je protupožarni put koji povezuje mjesta Banjole i Vinkuran i sanirane su dvije deponije građevinskog materijala.

Foto:MORH/ J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Odgođeno širenje OECD-a, Hrvatska će još čekati

Objavljeno

na

Objavio

Članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u četvrtak su odgodile odluku o širenju na nove zemlje kandidate iz Europe i Latinske Amerike, među kojima je i Hrvatska, no glavni tajnik Angel Gurria opovrgava da je taj proces blokiran

‘Ne, proces nije blokiran’, kazao je Gurria na konferencije za novinare u povodu godišnjeg okupljanja OECD-a na kojem nije dano zeleno svjetlo kandidaturama Hrvatske, Brazila, Argentine, Perua, Rumunjske i Bugarske.

‘Neki puta napredujete hodajući, drugi put u kasu, a ponekad u trku’, opravdavao se šef OECD-a, organizacije sa sjedištem u Parizu. U tu organizaciju nije primljen ni Brazil iako je predsjednik države Jair Bolsonaro dobio potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Gurria je objasnio da OECD broji 36 zemalja te da se sve moraju složiti oko prijema novih članica. Prošle godine su u tu organizaciju ušle dvije zemlje, Kolumbija i Litva.

‘Članice bi, prije nego prihvate nove zemlje, željele znati u kojem se smjeru OECD želi širiti’, kazao je za AFP jedan diplomatski izvor, potvrdivši razmimoilaženja među članicama oko tog pitanja.

OECD okuplja najrazvijenije i najbogatije zemlje svijeta koje se zauzimaju za demokraciju i tržišno gospodarstvo.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marčetić: U Odžaku je 1945. godine nagoviještena sudbina bosanske Posavine

Objavljeno

na

Objavio

– Iako su pred nama i pred budućim istraživačima brojna otvorena pitanja i nepoznanice vezane uz zbivanja na prostoru Odžaka i odžačke Posavine u travnju i svibnju 1945., dosadašnji radovi su na ovaj ili onaj način pridonijeli popularizaciji ove teme i zanimanju stručne i šire javnosti za istu. Odžak je dokaz i simbol žrtve malog hrvatskog čovjeka koji se ne tražeći to našao u žrvnju globalnih povijesnih kretanja koja melju sve pred sobom”.

U sklopu ovogodišnje manifestacije  “Dani sjećanja” magistar povijesti Stjepan Marčertić održao je predavanje na temu Odžak i odžačka Posavina 1945. godine. Pun Centar za kulturu općine Odžak dokaz je koliko je ova tema aktualna u ovom trenutku i koliku pozornost izaziva kod ovdašnjih ljudi. Magistar Marčetić je u središte svoga izlaganja stavio ratnu operaciju vođenu na koncu Drugogog svjetskog rata na prostoru Podvučjaka, a za naš portal je kazao kako je ova tema malo istražena:

– Malo je toga do danas istraženo o svemu onome što se tih dana u Odžaku i okolnim selima događalo. Pobjedničke partizanske snage omogućile su stvaranje nove Jugoslavije, a ista ta nova Jugoslavija i njeno partijsko vodstvo idućih pedesetak godina stvarala je neku novu povijest, povijest temeljenu na gledištu pobjednika. Rijetki su objavljeni radovi o ovoj temi, pogotovo oni sistematski obrađeni, ali se možemo nadati da će se pojaviti istraživači, povjesničari, koji će znanstvenom metodom rada doći do brojnih za nas još nepoznatih činjenica, kaže Marčetić i dodaje:

– Iako su pred nama i pred budućim istraživačima brojna otvorena pitanja i nepoznanice vezane uz zbivanja na prostoru Odžaka i odžačke Posavine u travnju i svibnju 1945., dosadašnji radovi su na ovaj ili onaj način pridonijeli popularizaciji ove teme i zanimanju stručne i šire javnosti za istu. Odžak je dokaz i simbol žrtve malog hrvatskog čovjeka koji se ne tražeći to našao u žrvnju globalnih povijesnih kretanja koja melju sve pred sobom” .

Inače, Stjepan Marčetić je svoju znanstvenu radnju na temu Odžaka i odžačke Posavine 1945. godine obranio na Sveučilištu u Zadru i “zaradio” znanstveno zvanje magistra povijesti. Primjer je kako se povijest vlastitoga naroda može proučavati, znanstveno istraživati i svoja istraživanja dati generacijama kako bi više i bolje upoznali istinu o svome zavičaju.

Anto Pranjkić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari