Pratite nas

Pregled

Provedena međunarodna vojna vježba ŠTIT 17

Objavljeno

na

Na vojnom poligonu „Rt Kamenjak“ kod Pule danas je, u utorak 11. travnja 2017. održan završni dio vojne vježbe ŠTIT 17 kojem su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH, Kolinda Grabar-Kitarović,  predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministrica obrane Republike Slovenije Andreja Katič, brojni visoki vojni i politički dužnosnici Hrvatske i Slovenije, izaslanstvo Oružanih snaga Talijanske republike kao i načelnik Općine Medulin Goran Buić, ravnateljica Javne ustanove “Rt Kamenjak” Maja Šarić te brojni drugi predstavnici lokalne zajednice.

Vojna vježba ŠTIT koja se održala jubilarni, 30. put, vježba je s najdužom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a od 2014. godine ima međunarodni status budući da u njoj sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske.

Pred visokim uzvanicima i gostima demonstrirana je vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru s topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane i prikazom sposobnosti PZO postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice.

Nakon završenog prikaza vojnih sposobnosti, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je rekla kako vježba ŠTIT ima svoje posebno značenje i poseban karakter jer ističe svojim primjerom važnost suradnje i združenih napora u suvremenim obrambenim sustavima.

„Takvi združeni napori, u prvome se redu odražavaju u bliskoj suradnji Oružanih snaga s općinom Medulin kroz koji se osigurava sinergijski učinak i višestruka korist – kako za Oružane snage tako i za lokalnu zajednicu. Uređenjem putova, prometnica, biciklističkih staza i drugih infrastrukturnih objekata, Oružane snage se svake godine iznova lokalnoj zajednici zahvaljuju i odužuju na besprijekornom domaćinstvu, te ostavljaju trajni trag u svakodnevnom životu općine i dugo nakon što vježba završi.

Ovakvim zajedničkim naporom općine, Oružanih snaga te Ministarstva zaštite okoliša omogućuje se i funkcioniranje Javne ustanove Kamenjak. Ovo je dobar primjer racionalnog korištenja uvijek ograničenih sredstava i stavlja naglasak na meni osobito važan čimbenik – položaj oružanih snaga u lokalnoj zajednici“, naglasila je Predsjednica Grabar Kitarović, ističući kako se prečesto obrambena izdvajanja u javnosti prikazuju kao trošak ili kao ulaganje u sustav koji izvan ratnog stanja nema svoju svrhu. „Pri tom se zanemaruju i zaboravljaju brojni primjeri izravne pomoći i potpore koju Oružane snage nesebično pružaju civilnim strukturama.

Zato me posebno veseli što odnos općine Medulin i Oružanih snaga krasi istinsko partnerstvo i uzajamna potpora“, naglasila je Predsjednica te zaključila „Uz ovu, civilnu komponentu, svaka vojna vježba, pa tako i ŠTIT 17, ima svoju vojnu svrhu i namjenu u izgradnji sposobnosti Oružanih snaga i kao takva od iznimne je važnosti, a međunarodni karakter ove vježbe je njena dodatna vrijednost“.

Predsjednik Republike Slovenije i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Slovenije, Borut Pahor je u svom obraćanju naglasio kako ni Republika Hrvatska, ni Republika Slovenija  nisu neposredno vojno ugrožene, ali su obje kao odgovorne članice Europske unije i NATO-a, te kao dobrosusjedske i prijateljske države  svjesne važnosti i potrebe ulaganja u vlasitu obranu, pa tako i zajedničku obranu. „Kao odgovorne članice tih saveza dužni smo u pravom trenutku biti na pravom mjestu, biti osposobljeni za zajedničko sudjelovanje i doprinos u obrani.

Uspješnost današnje vježbe, kao i činjenica da ŠTIT postaje tradicionalna zajednička vježba, je jedan od najboljih dokaza da se krećemo u tom smjeru“, rekao je predsjednik Pahor istaknuvši kako je sudjelovanje predsjednika obiju država na zajedničkoj vojnoj vježbi snažna, ne samo politička poruka, nego poruka ukupne, čvrste suradnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH, Damir Krstičević, podsjetio je na doprinos kojeg hrvatske Oružane snage kontinuirano pružaju lokalnoj zajednici. „Vjerujem kako su naše postrojbe izvođenjem inženjerijskih radova doprinijele povećanju kvalitete života u ovom dijelu Istre, potvrđujući i na taj način neraskidivu vezu između našeg naroda i naših Oružanih snaga. To je ono što nas vezuje s našim narodom.

Naša hrvatska vojska, pored svojih redovitih zadaća, nikada ne zaboravlja da je dio zajednice, da je dio naše Hrvatske i da je u svakome trenutku spremna pomoći svojim građanima“. Ministar Krstičević se također osvrnuo na vojne dosege demonstrirane tijekom vježbe kao i na važnost vojne suradnje. „Ovdje, na vojnom poligonu „Rt Kamenjak“ mogli smo se uvjeriti u visoku razinu uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi protuzračne obrane i drugih postrojbi, kako Oružanih snaga Republike Hrvatske tako i pripadnika Slovenske vojske.

Vjerujem kako ovakve međunarodne vojne vježbe snažno doprinose podizanju sposobnosti za sudjelovanjem u združenim operacijama saveznika. Naša zajednička vježba doprinos je izgradnji dobrosusjedskih, prijateljskih odnosa ali i razvijanju sjevernoatlantskog savezništva“, zaključio je ministar Krstičević.

Ministrica obrane Republike Slovenije, Andreja Katič u svom je obraćanju ukupnu vojnu suradnju dvaju država ocjenila dobrom te izrazila vjeru kako će tako biti i u budućnosti. „Veseli me što je današnje vježba uspješno provedena.

Združene snage i združeni kapaciteti oružanih snaga rezultirali su zajedničkom uspješnošću, kako hrvatske, tako i slovenske vojske i doprinos su našim zajedničkim ciljevima“, rekla je slovenska ministrica obrane naglasivši kako joj je drago da se slovenska vojska od 2014. uključila u provedbu vježbe ŠTIT.

Nositelj vježbe ŠTIT 17 bila je Hrvatska kopnena vojska, uz sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu. U vježbi je sudjelovalo 638 pripadnika, od čega 600 pripadnika OSRH i 35 pripadnika Slovenske vojske te pripadnici MUP-a RH i Hrvatske kontrole zračne plovidbe. U svojstvu promatrača vježbu su pratili predstavnici Vojske Republike Makedonije i Oružanih snaga Talijanske Republike.

U okviru održavanja vježbe pripadnici OSRH su, već po tradiciji, sudjelovali u projektima pomoći lokalnom stanovništvu i lokalnoj zajednici. Tako su ove godine provedeni inženjerijski radovi na uređenju biciklističke staze u mjestu Vinkuran u dužini od 450 metara, uređen je protupožarni put koji povezuje mjesta Banjole i Vinkuran i sanirane su dvije deponije građevinskog materijala.

Foto:MORH/ J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvati pobjednici vodeće azijske izložbe inovacija MTE 2019

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su na velikoj malezijskoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija – MTE 2019, u Kuala Lumpuru, novi veliki uspjeh – osvojili su 15 odličja, Best of the Best Award, glavnu nagradu, četiri zlata, tri srebra i sedam posebnih nagrada.

MTE je ove godine okupio 435 inovacija iz Malezije i 10 država jugoistočne Azije i Europe, s naglaskom na izvrsnu poslovnu posjetu koja je rezultirala velikim brojem ostvarenih kontakata u svrhu komercijalizacije hrvatskih inovativnih proizvoda na malezijskom tržištu, priopćio je u subotu Savez inovatora Zagreba.

Za 10 predstavljenih najboljih hrvatskih inovacija i novih proizvoda, izlagači, svi iz Zagreba, su osvojili ukupno 15 odličja, Best of the Best Award, glavnu nagradu, 4 zlata, 3 srebra i 7 posebnih nagrada.

Pobjednik izložbe je Matej Grozdanović, Modulos Sustavi Namještaja d.o.o. za inovaciju „ModulosDesk – prvi modularni stol na svijetu“.

Zlatne medalje osvojili su Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o. za inovaciju „Postrojenje – Termička obrada mulja“, Mirjana Brlečić, Priroda liječi d.o.o. za inovaciju „Nikel remove control 365 celullite“, Tomislav Bronzin, Citus d.o.o. za inovaciju „[email protected] Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality“ i Gordana Matijašić, Matija Gretić, Anna Poropat i Josip Vinčić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu za inovaciju „Super-H capsule – 3D-tiskana kapsula s više odjeljaka za kontroliranu dostavu djelatne tvari“

Dobitnici srebrnih odličja su Igor Puhar, Radiona Skatt d.o.o. za inovaciju „Kutna spojna pločica Lastavica“, Neven Palčec, MyRent d.o.o. za inovaciju „Pametne brave“ i Juro Živičnjak i Dubravko Rogale, Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, za inovaciju Triboelektrični generator za pohranjivanje statičkog naboja iz odjeće“
Malezijska asocijacija inovatora „MACRI“ je hrvatskim izlagačima dodijelila tri posebne nagrade, „HUIF“ Asocijacija najboljih inovatora Saudijske Arabije, dvije posebne nagrade, kao i Poslovna mreža Asean-Hrvatska.

Prvi put u 18-godišnjoj povijesti MTE-a, a u povodu 10. obljetnice hrvatskog sudjelovanja i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Malezije i Hrvatske, jedna država, Hrvatska, bila je država partner izložbe.

Organizatori MTE-a su uz veliku potporu Veleposlanstva RH u Maleziji i u suradnji sa Savezom hrvatskih inovatora (SHI) i HGK organizirali poslovnu konferenciju uz sudjelovanje visokih malezijskih političkih dužnosnika i poslovne zajednice.

Tom prilikom je formirana Poslovna savjetnička mreža za suradnju Hrvatske i država ASEANA, a SHI je sa tvrtkom Transformational Innovative Maverick potpisao ugovor o poslovnoj suradnji u području komercijalizacije hrvatskih inovacija i novih proizvoda.

Veleposlanik Krešo Glavač, je u uvodnom izlaganju istaknuo svjetski poznate uspjehe hrvatskih inovatora u prošlosti i pozvao malezijsku poslovnu zajednicu na suradnju u tržišnoj primjeni novih dostignuća hrvatskih inovatora, navodi se u priopćenju.

Nakon preliminarnog dijela konferencije, uslijedili su izravni poslovni kontakti (B2B) zainteresiranih poslovnih ljudi za izložene hrvatske proizvode i razgovori s nazočnim inovatorima i poduzetnicima i predstavnicima SHI-a.

U priopćenju su istaknute najvažnije tvrtke s kojima su održani razgovori: Goforth Corporation; Interstars Group; Ume Asia Pacific Properties; Transformational Innovative Maverick; NanoMalaysia; Efinity Social Enterprise; Reliacraft Engineering; Pintas; East Group Asia Pcific; Kass; Titanium Adrentex; EU – Malaysia Chamber of Commerce and Industry.

Najveće poslovne uspjehe ostvarili su predstavnici IN2 i INFOBIP, koji su i osobno nazočili izložbi.

Hrvatsko izaslanstvo predstavilo je 44. hrvatski salon inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019, koji se u studenom ove godine, održava u Zagrebu. “Najveća hrvatska izložba inovacija privući će prema obećanjima voditelja nacionalnih izaslanstava, velik broj inovatora iz Malezije, Indonezije, Singapura, Irana i Tajvana, a očekujemo i nove partnere iz Ukrajine i Kine”, navodi se u priopćenju.

Hrvatski nastup na MTE 2019 organizirali su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, uz, kako se ističe, veliku potporu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatsko izaslanstvo se vraća u Zagreb 25. veljače u 11,50 sati letom iz Londona, stoji na kraju priopćenja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Sud u Den Haagu 20. ožujka odlučuje o Karadžićevoj žalbi

Objavljeno

na

Objavio

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu odlučit će 20. ožujka o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je prvostupanjskom presudom 2016. osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, objavljeno je u petak navečer.

“Žalbeno vijeće planira objaviti odluku o žalbi u slučaju Radovana Karadžića 30. ožujka”, objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, nasljednik Haaškog suda.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Haški tužitelji zatražili su u završnim riječima na kraju suđenja da se Karadžića za njegovu presudnu ulogu u zločinima proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora. Karadžić je za sebe tražio oslobađajuću presudu.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. Uhićen je 21. srpnja 2008. u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić.

ICTY-ju je izručen devet dana kasnije.

Suđenje je započelo 26. listopada 2009., a završne riječi održane su krajem rujna 2014.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari