Connect with us

Vijesti

Provedena prva evakuacija iz Gaze; Izrael intenzivira ofenzivu

Objavljeno

-

Prva skupina ozlijeđenih osoba iz pojasa Gaze evakuirana je u srijedu u Egipat prema dogovoru uz posredništvo Katara, objavili su egipatski lokalni mediji i izvor na granici, a izraelske snage nastavile su svoju bitku protiv Hamasa u palestinskoj enklavi.

Evakuirane osobe prevezene su vozilima hitne pomoći preko graničnog prijelaza Rafah. Prema dogovoru postignutom između Egipta, Izraela i Hamasa, određeni broj stranaca i teško ranjenih osoba moći će napustiti opkoljeno područje.

Dogovor je uslijedio nakon još jednog dana krvoprolića u Gazi i izraelskog zračnog napada na izbjeglički kamp u kojemu je ubijeno oko 50 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim dužnosnicima. Viši zapovjednik Hamasa i drugi borci ubijeni su u napadu, objavio je Izrael.

Komunikacijske i internetske usluge ponovno su potpuno prekinute u Gazi od srijede, objavio je pružatelj telekomunikacijskih usluga Paltel.

Izrael je poslao svoje snage u Gazu koja je pod kontrolom Hamasa nakon višetjednih zračnih i topničkih napada u odmazdi za smrtonosni napad islamističke skupine na južni Izrael 7. listopada.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas. No broj civilnih žrtava u Gazi i očajni humanitarni uvjeti izazvali su veliku zabrinutost u cijelom svijetu zato što nedostaje hrane, goriva, pitke vode, lijekova i odgovarajuće bolničke skrbi.

Egipatski sigurnosni izvor rekao je da će do 500 stranaca proći granični prijelaz Rafah u srijedu. Oko 200 ljudi čekalo je na palestinskoj strani granice u srijedu ujutro, dodao je izvor.

Popis osoba sa stranim putovnicama koje mogu napustiti Gazu preko prijelaza Rafah dogovoren je između Izraela i Egipta, a relevantna veleposlanstva unaprijed su obaviještena, rekao je zapadni dužnosnik u srijedu.

Drugi izvor otkrio je da se ne očekuje da će svi uspjeti evakuirati u srijedu. Ne zna se koliko dugo će biti moguća evakuacija, dodali su.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas