Connect with us

Reagiranja

Provincijal Grbeš: ‘Roman Dragana Markovine zlo je iskazano u riječima’

Objavljeno

-

Ilustracija/isječak/RTVHB

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš oglasio se priopćenjem za javnost u kojem je reagirao na blaćenje lika i djela fra Lea Petrovića u romanu “14. februar 1945.” autora Dragana Markovine.

Provincijal Grbeš na početku priopćenja piše da je fra Leo Petrović bio častan i pravedan čovjek.

-Ponosan sam zvati ga mojim predšasnikom. Ubili su ga partizani iz mržnje prema vjeri kao što su ubili više od 600 hrvatskih svećenika, a po svršetku rata stotine nevinih osudili na dugogodišnje zatvorske kazne, na čelu s pravednim i blaženim Alojzijem Stepincem. Časni su to ljudi. Živjeli su u teškim vremenima rata 1940-ih godina, istaknuto je u reakciji provincijala Grbeša.

Grbeš podsjeća da je veljača puna sjećanja na ubijenu braću franjevce.

-Čak ih je 45 ubijeno u veljači 1945. godine. Veljača je naš mučenički mjesec, a ta godina annus martyrum, piše Grbeš.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije piše i da smo ovih tjedana, upravo u veljači, svjedoci ‘novog zla iskazana u riječima’.

-U romanu Dragana Markovine 14. februar 1945. ispisano je toliko mržnje prema našem dragom provincijalu fra Leu Petroviću da je teško vjerovati da ovaj čovjek živi u 2024. godini. Markovina napada jednu ideologiju (ustašku), a brani drugu ideologiju (komunističku) i to preko imena naše braće. One dijaboličke riječi koje Markovina stavlja u usta provincijala dr. fra Lea Petrovića u potpunoj su suprotnosti sa svim onim što je on živio i za što se zalagao, i dakako u potpunom raskoraku sa svim povijesnim dokumentima koje posjedujemo, napisao je provincijal Grbeš.

Grbeš ističe i da mu je žao gospodina Markovine jer je, kako pojašnjava, puno tame u njegovu pisanju.

-Žao mi ga jer je očito vođen nasljednom komunističkom ideologijom iz koje ne može izići. Žao mi ga jer širi mržnju u gradu iz kojeg je otišao. Krug zla utemeljen na Markovininu romanu nastavio se u planiranoj predstavi “Oslobođeni Mostar” redatelja Zlatka Pakovića. Mržnja uvijek rađa mržnjom, a laž ratovima. Gospodin Markovina se ograđuje od Pakovića jer Paković “iskrivljuje” njegov roman, a ne vidi da on sam, Dragan Markovina, gazi istinu i stvara temelje za još veće laži i dublje mržnje, napisao je Grbeš te dodao:

-Papir podnosi svašta, a posebice puno laži, bez obzira je li to ona pisca Dragana Markovine ili ona novinara Dalibora Milasa u Večernjem listu ili nekih ideoloških portala, poskoka ili pismonoša. Žao mi je ljudi kad im se zbog laži više ne može vjerova, istaknuo je Grbeš.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije piše da mu je žao takvih ljudi.

-Stalno su u napadačkom modusu bez obzira na teme. Žao mi svih ovih i onih koji misle da se rušenjem gradi i da se napadima stvara. “To stalno laganje i nema za cilj da narod povjeruje u laži već je cilj da ni u što ne vjeruje…” (Hannah Arendt). Tako se stvara intelektualni i moralni kaos, istaknuo je Grbeš.

Grbeš se založio za promicanje istine.

-Mi, franjevci biramo mir i dobro, živeći mir i čineći dobro kako bi ljubav rađala ljubavlju. Tako se jedino može graditi budućnost, razumjeti druge, biti blizak patnicima, donijeti ljubav, govoriti istinu i uspravno kročiti ovom zemljom. Molimo da svjetlo istine uvijek nađe put. Ta bolje je govoriti istinu nego laž. Bolje je činiti dobro nego zlo. Bolje je praštati nego suditi. Bolje je biti slobodan nego sužanj, zaključuje se u priopćenju za javnost provincijalna Hercegovačke franjevačke provincije fra Lea Petrovića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas