Pratite nas

BiH

Provokacija: Nakon smjene katolika, u Vatikan BiH poslala pravoslavnog teologa

Objavljeno

na

Foto: Hina

Nakon naprasnih smjena veleposlanika, a za što je jedini razlog kada je u pitanju Željko Komšić bila odmazda prema kadrovima Hrvata, nastavlja se s, najblaže rečeno, potezima koji BiH dodatno etabliraju kao banana-republiku u zemljama u kojima je imala akreditirane predstavnike.

Naime, nakon sječe kadrova od sredine prošlog mjeseca, kada su završili misije, u dobrome dijelu njih odmah nije imenovan nitko kao nasljednik. Pri Svetoj Stolici je razriješen Josip Gelo. U Vatikanu, državi kojoj je na čelu Sveti Otac, i zahvaljujući čijem je angažiranju BiH među prvima priznata, te joj je bio na pomoći punih 15 dana, nije doslovno bilo nijednog službenog predstavnika, piše Večernji list BiH.

Poruka Vatikanu i Hrvatima

U sjedištu papinske države diplomatska misija Bosne i Hercegovine doslovno je bila “oslonjena” na poslovnu tajnicu, koja se javlja na telefonske pozive i prima poštu, te vozača. Tek nakon nekoliko urgencija ministar vanjskih poslova na odlasku Igor Crnadak odlučio je “popuniti rupu” u ovoj diplomatskoj destinaciji.

Izbor je za otpravnika poslova u Veleposlanstvu BiH u Vatikanu pao na dosadašnjeg prvog tajnika u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Italiji Dejana Mačkovića. Službeni Vatikan nije uopće ništa komentirao vezano za ovo imenovanje, no valja reći kako je Mačković pravoslavni teolog i dugogodišnji službenik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najprije smjena veleposlanika, pa onda imenovanje pravoslavnog teologa pri Svetoj Stolici kao otpravnika poslova u zemlji u kojoj su Hrvati katolici njezin sastavni dio, u najmanju je ruku provokacija, ali i vrlo ružna poruka. Najprije prema samoj državi i jednome od triju konstitutivnih naroda, ali i trima dominantnim religijskim zajednicama, ali i prema Vatikanu.

Kada bi se pak odnosi vlasti BiH prema Svetoj Stolici promatrali odranije, onda bi se zasigurno moglo govoriti o kontinuitetu. Naime, prije 13 godina potpisani međudržavni ugovor između BiH i Svete Stolice ni u jednome dijelu nije proveden.

Posljednja poruka Vatikanu samo je preslika i onoga što se događa s drugim državama svijeta. Od ukupno 44 destinacije gdje BiH ima diplomatsko-konzularna predstavništva, u njih 23 sada BiH uopće nema stalnog predstavnika, uključujući i predstavnike u stalnim misijama. To su veleposlanstva u Bruxellesu, Sofiji, Pragu, Podgorici, Kairu, Ateni, Zagrebu, Rimu, odnosno Veleposlanstvo u Izraelu u Tel Avivu.

Diplomatskog predstavnika nema ni za Kanadu u glavnom gradu Otawi, odnosno u Budimpešti, zatim Skoplju, Berlinu, Varšavi, Bukureštu, ali i u glavnome gradu SAD-a Washingtonu te Ljubljani, Beogradu, Madridu, zatim glavnom gradu Švicarske u Bernu, prijestolnici Švedske Stockholmu te Londonu.

BiH je nakon prve zajedničke odluke sadašnjeg tročlanog bh. Predsjedništva ostala i bez stalnih predstavnika pri EU u Bruxellesu, zatim Vijeću Europe u Strasbourgu te Ujedinjenim narodima u New Yorku. Bez akreditiranog diplomata su i konzularna predstavništva u Istanbulu i Milanu. U međuvremenu je tek postalo poznato kako Komšić planira u Berlin pozicionirati Jadranku Negodić, a u Belgiju stranačku predstavnicu iz Livna Ivanu Robović koja je bez ikakva iskustva u diplomaciji.

Milijunska šteta

Uz štetu koju su načinili članovi Predsjedništva BiH jer su pojedine destinacije diplomati doslovno napuštali dan nakon što su predali vjerodajnice, što je događaj bez presedana, proizvest će i veliku financijsku štetu državi koju navodno predstavljaju.

Ministar Igor Crnadak ranije je procijenio da će to biti oko 300.000 KM, no objektivne procjene kažu da će to koštati BiH više od milijun KM. Tu treba pribrojati i dodatne “nevidljive” troškove dolaska novih veleposlanika, njihov smještaj u hotelu, izgubljene depozite za rezidencije, zatim penale, agencijske provizije pa sve do troškova prijevoza. Za trošenje novca poreznih obveznika i rasipanje, po svemu sudeći, nitko neće snositi odgovornost, piše Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Lijeve političke stranke poručile Komšiću da je satelit bošnjačke politike u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Željko Komšić dobio je u petak poruku iz liberalnih i lijevih stranaka Bosne i Hercegovine da više ne računaju ni na kakvu suradnju s njim i da će njega i njegovu Demokratsku frontu (DF) ubuduće tretirati isključivo kao produženu ruku bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Nakon što je Komšić ranije tijekom dana s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i Saveza za bolju budućnost (SBB) dogovorio kako će te tri stranke čvrsto koalirati te zajednički srušiti sadašnju lijevo-liberalnu koaliciju koja je na vlasti u Sarajevskoj županiji, iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Naše stranke (NS) oštro su reagirali konstatacijama kako je upravo Komšić krivac za takav razvoj događaja i da je time definitivno izdao ljevičarske ideje za koje se verbalno zalaže.

“Najava rušenja vlade Sarajevske županije je klasična izdaja građanske, ljevičarske ideje od strane DF-a i Željka Komšića. U Sarajevskoj županiji, da podsjetimo, nema ni HDZ-a ni Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika na kojima Komšić godinama gradi svoju politiku. Jedini problem u Sarajevskoj županiji kad je DF u pitanju je činjenica da u toj vladi nema SDA”, naveli su u regiranju SDP-a.

Dodali su kako se DF ovime trajno pokazao kao nevjerodostojan partner te kako je sada više nego ikad jasno i potvrđeno da su sve najave o ujedinjenju ljevice za što se verbalno zalagao Komšić bile blef.

“SDP BiH više neće razmatrati nikakvu suradnju sa DF-om jer ih više ne smatramo ni građanskom ni lijevom opcijom, nego najodanijim suradnicima SDA a samim tim i HDZ-a i SNSD-a”, poručili su iz najveće stranke ljevice u BiH.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke čiji je član Edin Forto predsjednik vlade Sarajevske županije, kazao je kako je dovoljan komentar o dogovoru Izetbegović-Komšić-Radončić to što su njih trojica na sastanku potpisali sporazum u kojemu stoji samo kako će podijeliti ministarska, direktorska i mjesta u upravim odborima.

“Samo su podijelli fotelje, nemaju nikakvog programa”, kazao je Kojović novinarima dodajući kako je uvjeren da ća ovakvo ponašanje birači kazniti na lokalnim izborima 2020.

Podsjetio je i kako je sadašnja vlada Sarajevske županije jedina u BiH koja uživa jasnu potpopru međunarodne zajednice jer je počela odlučno provoditi reforme koj su trebale dovesti do bolje kvalitete života građana.

Sam Komšić se tijekom dana nije oglašavao no iz njegove su stranke odgovorili priopćenjem u kojemu su obrazložili kako sadašnjeg premijera Fortu kane rušiti jer u ratu nije bio u BiH pa tako nije sudjelovao u obrani zemlje.

Kazali su kako će to ispraviti tako što će poduprijeti prijedlog SBB-a da novi županijski premijer postane Mario Nenadić, pravnik koji formalno nije član niti jedne stranke no ranije je kao kandidat SBB-a obnašao dužnost ministra pravosuđa kada je županijsku vladu kontrolirala SDA.

“Politički je ispravno u vremenu kada se Sarajevo od strane neprijatelja države proglašava ‘džamahirijom’ pokazati da nitko ozbiljan nema problem s tim da na čelu vlade Sarajevske županije bude Hrvat”, poručili su iz DF-a.

Nenadić (55) je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, tijekom rata je bio pripadnik Armije BiH a nakon rata radio je u ministarstvima socijalne politike i civilnih poslova BiH.

Sarajevska županije jedini je dio BiH u kojemu nakon izbora provedenih 2018. na vlasti nema niti jedne od velikih nacionalnih stranaka koje su dogovorile vlast na državnoj i entitetskim razinama a SDA je kao svoj strateški cilj postavila rušenje vladajuće većine u toj županiji koju su okupili stranke Narod i pravda (NiP) i Naša stranka te SDP BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović učvrstio koaliciju s Komšićem i Radončićem

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Stranka demokratske akcije (SDA) potvrdila je čvrsto partnerstvo s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i te će tri stranke zajedno sudjelovati u vlasti na svim razinama te srušiti sadašnju vladajuću većinu u Sarajevskoj župniji, objavljeno je u petak.

Nakon sastanka kojega je održao s Komšićem i Radončićem čelnik SDA Bakir Izetbegović novinarima je kazao kako su njih trojica dogovorili konačni raspored ministarskih i doministarskih mjesta u Vijeću ministara BiH, u vladi Federaciji BiH ali i novu vlast u Sarajevskoj županiji, kojom sada upravlja šarolika koalicija čiji su članovi DF i SBB, ali ne i SDA.

“Konačno je napravljena jedna koherentna koalicija, od države preko Federacije BiH do županija, uključujući Sarajevsku”, kazao je Izetbegović dodajući kako tri stranke sada pozivaju HDZ BiH da načini iskorak koji će omogućiti da se bez uvjetovanja uspostavi i nova vlada Federacije BiH.

Dodao je kako očekuje da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti potvrđen na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazanoj za 23. prosinca, a dan kasnije u sjedište NATO-a u Bruxelles trebao bi biti poslan dokument pod nazivom “Program reformi”, kojega je Predsjednišvo BiH ranije usvojilo a trebao bi osigurati nastavak suradnje s Alijansom.

Izetbegović je potvrdio kako će SDA predložiti svoju članicu i dugogodišnju diplomatkinju Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, dok će DF imenovati ministra obrane, a SBB ministra sigurnosti.

HDZ BiH je već ranije odlučio kako će njihovi dosadašnji ministri financija i pravosuđa Vjekoslav Bevanda i Josip Grubeša ostati na tim pozicijama i u novom mandatu, dok će ministrica civilnih poslova postati Ankica Gudeljević.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika odlučio je kako će za ministra vanjske trgovine imenovati Stašu Košarca, dok će ministar prometa i komunikacija biti Vojin Mitrović. SNSD-ov koalicijski partner Demokratski narodni savez (DNS) dobio je poziciju ministra ljudskih prava i izbjeglica i na njoj će biti Draško Aćimović.

Koaliranje SDA, DF i SBB na državnoj i na razini Federacije BiH nije iznenađenje, no jest odluka Komšića i Radončića da sruše vladajuću koaliciju u Sarajevskoj županiji, uspostavljenu nakon izbora u listopadu 2018. godine.

Tu su koaliciju okupile stranke Narod i pravda (NiP), nastala od dijela bivših članova SDA, te liberalna Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija (SDP BiH).

Ta je vlada u Sarajevskoj županiji najavila opsežne reforme i uživala je jasnu potporu međunarodne zajednice, no Komšić i Radončić su joj sada odlučili okrenuti leđa.

Radončić je ovaj preokret obrazložio konstatacijom kako sadašnja vlada Sarajevske županije nije ispunila njegova očekivanja. “Osobno nisam zadovoljan niti impresioniran time što se do sada uradilo”, kazao je Radončić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari