Pratite nas

BiH

Provokacija: Nakon smjene katolika, u Vatikan BiH poslala pravoslavnog teologa

Objavljeno

na

Foto: Hina

Nakon naprasnih smjena veleposlanika, a za što je jedini razlog kada je u pitanju Željko Komšić bila odmazda prema kadrovima Hrvata, nastavlja se s, najblaže rečeno, potezima koji BiH dodatno etabliraju kao banana-republiku u zemljama u kojima je imala akreditirane predstavnike.

Naime, nakon sječe kadrova od sredine prošlog mjeseca, kada su završili misije, u dobrome dijelu njih odmah nije imenovan nitko kao nasljednik. Pri Svetoj Stolici je razriješen Josip Gelo. U Vatikanu, državi kojoj je na čelu Sveti Otac, i zahvaljujući čijem je angažiranju BiH među prvima priznata, te joj je bio na pomoći punih 15 dana, nije doslovno bilo nijednog službenog predstavnika, piše Večernji list BiH.

Poruka Vatikanu i Hrvatima

U sjedištu papinske države diplomatska misija Bosne i Hercegovine doslovno je bila “oslonjena” na poslovnu tajnicu, koja se javlja na telefonske pozive i prima poštu, te vozača. Tek nakon nekoliko urgencija ministar vanjskih poslova na odlasku Igor Crnadak odlučio je “popuniti rupu” u ovoj diplomatskoj destinaciji.

Izbor je za otpravnika poslova u Veleposlanstvu BiH u Vatikanu pao na dosadašnjeg prvog tajnika u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Italiji Dejana Mačkovića. Službeni Vatikan nije uopće ništa komentirao vezano za ovo imenovanje, no valja reći kako je Mačković pravoslavni teolog i dugogodišnji službenik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najprije smjena veleposlanika, pa onda imenovanje pravoslavnog teologa pri Svetoj Stolici kao otpravnika poslova u zemlji u kojoj su Hrvati katolici njezin sastavni dio, u najmanju je ruku provokacija, ali i vrlo ružna poruka. Najprije prema samoj državi i jednome od triju konstitutivnih naroda, ali i trima dominantnim religijskim zajednicama, ali i prema Vatikanu.

Kada bi se pak odnosi vlasti BiH prema Svetoj Stolici promatrali odranije, onda bi se zasigurno moglo govoriti o kontinuitetu. Naime, prije 13 godina potpisani međudržavni ugovor između BiH i Svete Stolice ni u jednome dijelu nije proveden.

Posljednja poruka Vatikanu samo je preslika i onoga što se događa s drugim državama svijeta. Od ukupno 44 destinacije gdje BiH ima diplomatsko-konzularna predstavništva, u njih 23 sada BiH uopće nema stalnog predstavnika, uključujući i predstavnike u stalnim misijama. To su veleposlanstva u Bruxellesu, Sofiji, Pragu, Podgorici, Kairu, Ateni, Zagrebu, Rimu, odnosno Veleposlanstvo u Izraelu u Tel Avivu.

Diplomatskog predstavnika nema ni za Kanadu u glavnom gradu Otawi, odnosno u Budimpešti, zatim Skoplju, Berlinu, Varšavi, Bukureštu, ali i u glavnome gradu SAD-a Washingtonu te Ljubljani, Beogradu, Madridu, zatim glavnom gradu Švicarske u Bernu, prijestolnici Švedske Stockholmu te Londonu.

BiH je nakon prve zajedničke odluke sadašnjeg tročlanog bh. Predsjedništva ostala i bez stalnih predstavnika pri EU u Bruxellesu, zatim Vijeću Europe u Strasbourgu te Ujedinjenim narodima u New Yorku. Bez akreditiranog diplomata su i konzularna predstavništva u Istanbulu i Milanu. U međuvremenu je tek postalo poznato kako Komšić planira u Berlin pozicionirati Jadranku Negodić, a u Belgiju stranačku predstavnicu iz Livna Ivanu Robović koja je bez ikakva iskustva u diplomaciji.

Milijunska šteta

Uz štetu koju su načinili članovi Predsjedništva BiH jer su pojedine destinacije diplomati doslovno napuštali dan nakon što su predali vjerodajnice, što je događaj bez presedana, proizvest će i veliku financijsku štetu državi koju navodno predstavljaju.

Ministar Igor Crnadak ranije je procijenio da će to biti oko 300.000 KM, no objektivne procjene kažu da će to koštati BiH više od milijun KM. Tu treba pribrojati i dodatne “nevidljive” troškove dolaska novih veleposlanika, njihov smještaj u hotelu, izgubljene depozite za rezidencije, zatim penale, agencijske provizije pa sve do troškova prijevoza. Za trošenje novca poreznih obveznika i rasipanje, po svemu sudeći, nitko neće snositi odgovornost, piše Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bišćani i migranti se potukli u kladionici

Objavljeno

na

Objavio

U ulici “Petog korpusa” u Bihaću jučer oko 13 sati došlo je do nereda i fizičkog obračuna u kladionici. Obračun se dogodio između jednog Bišćanina i nekoliko migranata.

Nedugo nakon obračuna na mjesto događaja stigla je Hitna pomoć. Ako je suditi po komentarima na Facebooku, do tučnjave je došlo zbog listića?!

Jedna osoba je lakše ozlijeđena, te je prevezena u bolnicu, prenosi Dnevni avaz.

“Veliki broj migranata svakodnevno dolazi u ovu kladionicu, te je već nekoliko puta dolazilo do sličnih i gorih obračuna”, kazali su stanari okolnih zgrada za USN portal. Zanimljivo je da se ova kladionica nalazi nekoliko desetina metara od zgrade MUP-a USK.

 

Migranti prave kaos u Bihaću: Jednog napali sjekirom, drugi teško ozlijeđen

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

UO I NO Aluminija pisali Čoviću: Odluke ćemo morati donositi samostalno, ali računamo na nastavak vaše potpore

Objavljeno

na

Objavio

Aktivnosti na saniranju stanja u Aluminiju intenzivno se provode, a iako je konačan ishod još neizvjestan, Uprava i Nadzorni odbor poduzeća i jučer su razmatrali nužne mjere.

Usvojeno je i pismo koje je zajednički upućeno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću, a koji je bio inicijator uspostave “kriznog vijeća” kao privremenog tijela koje je trebalo sagledati problematiku društva Aluminij d.d. Mostar, zaštititi sve njegove zaposlenike i pokušati ponovno pokrenuti proces rada na tržišnim osnovama.

U pismu, o čijem sadržaju su jučer informirani i predstavnici Sindikata, navodi se da se nakon nekoliko zajedničkih sastanaka i svih do sada načinjenih projekcija za ponovno pokretanje pojedinačnih proizvodnih procesa, “nadamo se da se naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama”.

– Kako Nadzorni odbor i Uprava društva, uz suglasnost Sindikata, trebaju uskoro donijeti odluke kojima bi se, uz potporu Vlade FBiH, dugoročno pružila prilika jednom novom Aluminiju da može poslovati u dobrom tržišnom okruženju, članovi Nadzornog odbora i Uprave društva Aluminij smatraju potrebnim zahvaliti vam za cjelokupan doprinos i zalaganje koje ste učinili u proteklom razdoblju – navodi se u pismu koje su Uprava i NO Aluminija uputili Čoviću.

Također se ističe da nakon prosvjeda djelatnika Aluminija ispred središnjice HDZ BiH te “orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste Vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje”.

-Aktivnim djelovanjem kroz “krizno vijeće” i uz pomoć svih članova ovog vijeća, doprinijeli ste da sada svi zajedno drugačije promišljamo budućnost Aluminija.

Kroz dugotrajne rasprave i razmjene mišljenja na sjednicama ovog privremenog tijela, uspjeli ste iskristalizirati i jasno prenijeti svim članovima namjere onih koji su kroz lažne vijesti i ciljano ubačene krive informacije željeli i još uvijek žele manipulirati sudbinom zaposlenika Aluminija.

Posebno nas žalosti činjenica da ste i osobno morali doživjeti neugodnosti prouzročene željom nekih da kroz politiziranje procesa gašenja jednog poduzeća izazovu čak i socijalne nerede u Mostaru i Hercegovini – ističe se u pismu.

Članovi Nadzornog odbora i Uprave Aluminija sa svoje će strane, kako navode, učiniti sve što je moguće, u okviru njihovih zakonskih ovlasti, da se preko mjerodavnih institucija istraži zakonitost poslovanja Aluminija u posljednjih desetak ili više godina i o tome transparentno i objektivno informira javnost.

– Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj.

Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja – zaključuje se u pismu koje su Uprava i Nadzorni odbor Aluminija uputili Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari