Pratite nas

BiH

Provokacija: Nakon smjene katolika, u Vatikan BiH poslala pravoslavnog teologa

Objavljeno

na

Foto: Hina

Nakon naprasnih smjena veleposlanika, a za što je jedini razlog kada je u pitanju Željko Komšić bila odmazda prema kadrovima Hrvata, nastavlja se s, najblaže rečeno, potezima koji BiH dodatno etabliraju kao banana-republiku u zemljama u kojima je imala akreditirane predstavnike.

Naime, nakon sječe kadrova od sredine prošlog mjeseca, kada su završili misije, u dobrome dijelu njih odmah nije imenovan nitko kao nasljednik. Pri Svetoj Stolici je razriješen Josip Gelo. U Vatikanu, državi kojoj je na čelu Sveti Otac, i zahvaljujući čijem je angažiranju BiH među prvima priznata, te joj je bio na pomoći punih 15 dana, nije doslovno bilo nijednog službenog predstavnika, piše Večernji list BiH.

Poruka Vatikanu i Hrvatima

U sjedištu papinske države diplomatska misija Bosne i Hercegovine doslovno je bila “oslonjena” na poslovnu tajnicu, koja se javlja na telefonske pozive i prima poštu, te vozača. Tek nakon nekoliko urgencija ministar vanjskih poslova na odlasku Igor Crnadak odlučio je “popuniti rupu” u ovoj diplomatskoj destinaciji.

Izbor je za otpravnika poslova u Veleposlanstvu BiH u Vatikanu pao na dosadašnjeg prvog tajnika u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Italiji Dejana Mačkovića. Službeni Vatikan nije uopće ništa komentirao vezano za ovo imenovanje, no valja reći kako je Mačković pravoslavni teolog i dugogodišnji službenik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najprije smjena veleposlanika, pa onda imenovanje pravoslavnog teologa pri Svetoj Stolici kao otpravnika poslova u zemlji u kojoj su Hrvati katolici njezin sastavni dio, u najmanju je ruku provokacija, ali i vrlo ružna poruka. Najprije prema samoj državi i jednome od triju konstitutivnih naroda, ali i trima dominantnim religijskim zajednicama, ali i prema Vatikanu.

Kada bi se pak odnosi vlasti BiH prema Svetoj Stolici promatrali odranije, onda bi se zasigurno moglo govoriti o kontinuitetu. Naime, prije 13 godina potpisani međudržavni ugovor između BiH i Svete Stolice ni u jednome dijelu nije proveden.

Posljednja poruka Vatikanu samo je preslika i onoga što se događa s drugim državama svijeta. Od ukupno 44 destinacije gdje BiH ima diplomatsko-konzularna predstavništva, u njih 23 sada BiH uopće nema stalnog predstavnika, uključujući i predstavnike u stalnim misijama. To su veleposlanstva u Bruxellesu, Sofiji, Pragu, Podgorici, Kairu, Ateni, Zagrebu, Rimu, odnosno Veleposlanstvo u Izraelu u Tel Avivu.

Diplomatskog predstavnika nema ni za Kanadu u glavnom gradu Otawi, odnosno u Budimpešti, zatim Skoplju, Berlinu, Varšavi, Bukureštu, ali i u glavnome gradu SAD-a Washingtonu te Ljubljani, Beogradu, Madridu, zatim glavnom gradu Švicarske u Bernu, prijestolnici Švedske Stockholmu te Londonu.

BiH je nakon prve zajedničke odluke sadašnjeg tročlanog bh. Predsjedništva ostala i bez stalnih predstavnika pri EU u Bruxellesu, zatim Vijeću Europe u Strasbourgu te Ujedinjenim narodima u New Yorku. Bez akreditiranog diplomata su i konzularna predstavništva u Istanbulu i Milanu. U međuvremenu je tek postalo poznato kako Komšić planira u Berlin pozicionirati Jadranku Negodić, a u Belgiju stranačku predstavnicu iz Livna Ivanu Robović koja je bez ikakva iskustva u diplomaciji.

Milijunska šteta

Uz štetu koju su načinili članovi Predsjedništva BiH jer su pojedine destinacije diplomati doslovno napuštali dan nakon što su predali vjerodajnice, što je događaj bez presedana, proizvest će i veliku financijsku štetu državi koju navodno predstavljaju.

Ministar Igor Crnadak ranije je procijenio da će to biti oko 300.000 KM, no objektivne procjene kažu da će to koštati BiH više od milijun KM. Tu treba pribrojati i dodatne “nevidljive” troškove dolaska novih veleposlanika, njihov smještaj u hotelu, izgubljene depozite za rezidencije, zatim penale, agencijske provizije pa sve do troškova prijevoza. Za trošenje novca poreznih obveznika i rasipanje, po svemu sudeći, nitko neće snositi odgovornost, piše Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Zbog Izetbegovićeve prijetnje zabrinut sam za budućnost BiH

Objavljeno

na

Objavio

-Provedba presuda Ustavnog suda BiH je obveza pod prijetnjom kaznene odgovornosti. Stoga je Tužiteljstvo i ranije moralo pokrenuti pravnu proceduru jer je Odluka Ustavnog suda donesena 1. prosinca 2016., s obvezom provedbe u roku od 6 mjeseci. Bez obzira hoće li i kako Tužiteljstvo i Sud reagirati, odgovornost za izmjene izbornog zakona je na legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda i građana- rekao je predsjednik Glavnog Vijeća HNS-a Božo Ljubić, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis dopis iz Tužiteljstva BiH koji je u Parlament BiH stigao zbog osnovane sumnje da je to zakonodavno tijelo počinilo kazneno djelo “neprovođenje presude Ustavnog suda BiH”.

Konkretno, radi se o neprovođenju presude u “predmetu Ljubić” temeljem koje se nalaže osiguravanje prava na legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama.

Ljubić dodaje da su u temelju Ustava konstitutivni narodi, a kako kaže, konstitutivnost naroda je neodvojiva od legitimnog predstavljanja naroda, što je i Ustavni sud u svojoj Odluci od 1. prosinca 2016. (predmet Ljubić) u paragrafu 49 i izrijekom naglasio: „pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa.“

Legitimno predstavljanje preduvjet stabilnosti

Sarajevski mediji i političari, međutim, tvrde kako Dragan Čović (s ostatkom HDZ-a BiH i HNS-a) vrši pritisak kako bi se izmijenio Izborni zakon baš po mjeri “Čovića i HDZ-a”, kako navode.

Komentirajući taj bošnjački medijsko-politički spin, Ljubić ističe da je jamstvo institucionalne ravnopravnosti, prvenstveno kroz legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, preduvjet političke stabilnosti, funkcioniranja i opstojnosti ovako ustrojene države.

“Stoga je to pitanje svih pitanja u Bosni i Hercegovini. Pokušaj redukcije ovog interesa na jednu osobu, jednu stranku , čak i samo na jedan narod, samo produžava političku krizu s posljedicama koje mi danas ne možemo do kraja predvidjeti. Alternativa institucionalnoj ravnopravnosti i legitimnom zastupanju je koncept nacionalne ravnopravnosti temeljen na etno-teritorijalnom principu”, rekao je Ljubić.

“Zabrinut sam za budućnost BiH”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio da je “HDZ BiH ljestvicu postavio previsoko i da im je sada problem spustiti je”.

“Bojim se da će prijedlozi za izmjene Izbornog zakona koje kane predstaviti koalicijskim partnerima i javnosti ovih dana, ponovo biti u koliziji s obvezujućim dokumentima EU-a, poput Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, i presuda Europskog suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, a time i neprihvatljivi za bošnjačke i građanske stranke.

HDZ nakon toga može kroz cijeli mandat nastaviti s blokadom uspostavljanja nove strukture vlasti u Federaciji BiH, i podrškom SNSD-u u blokadi formiranja i rada Parlamentarne skupštine BiH, ali to ničem dobrom neće voditi”, rekao je Izetbegović dodavši da će bošnjačke stranke (probosanske, kako ih on naziva) krenuti u “trajno razbijanje blokada već od izbora 2022.”

Komentirajući ovu Izetbegovićevu prijetnju Ljubić je rekao da je ozbiljno zabrinut za funkcioniranje i budućnost BiH.

-Ako je za nekoga tko sudjeluje o odlukama o sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine nacionalna ravnopravnost i pravo na legitimno zastupanje „previsoko postavljena ljestvica“ odnosno neprihvatljivo, ja sam ozbiljno zabrinut za funkcioniranje i budućnost države BiH.

Nije istina da su prijedlozi Hrvatskog narodnog sabora u koliziji s „obvezujućim dokumentima Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji“ kako to sugerira Bakir Izetbegović, već naprotiv apsolutno u suglasju sa stajalištima EK.

Dakle, u izvješću EK, Europskom parlamentu i Vijeću i ostalim europskim institucijama o (ne)napretku BiH za 2018., u poglavlju 2. Politički kriteriji i vladavina prava, potpoglavlje 2.1.1. Demokracija stoji: „Kada su u pitanju izbori, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u prosincu 2016. godine proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda Federacije. Uslijed neuspjeha Parlamentarne skupštine da provede odluku u danom roku od šest mjeseci, Ustavni sud je u srpnju 2017. godine ukinuo neustavne odredbe čime je stvorena pravna praznina koja potencijalno može otežati provođenje rezultata općih izbora 2018. godine”. I to se upravo događa, pojasnio je Ljubić koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Raskrinkati dezinformacije

Upitan kako će HNS odgovoriti na takvu zapaljivu bošnjačku retoriku Ljubić kaže da HNS nudi rješenja kroz konstruktivni pristup.

“Uz to treba argumentirano raskrinkavati dezinformacije i manipulacije, što sam i ja pokušao u ovom razgovoru kroz par citata”, rekao je Ljubić.

Argumentirano i otvoreno raspravljati

Božo Ljubić, predsjednik GV HNS, za HMS je kazao da je mišljenja da u predstojećem razdoblju HNS BiH ne treba nuditi bilo kakve nove prijedloge glede izmjene Izbornog zakona.

“Neophodno je otvoriti otvorenu i argumentiranu raspravu o našim prijedlozima s predstavnicima druga dva naroda. Spremni smo također na argumentiranu i otvorenu raspravu s prijedlozima partnera iz druga dva naroda koji će biti temeljeni na načelima Ustava BiH i presuda Ustavnog suda BiH što znači na načelima konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda odnosno legitimnog narodnog zastupanja na svim razinama kako je to i Ustavni sud BiH u svojoj Odluci od 1. prosinca 2016. naložio”, objasnio je Ljubić. (B. Galić./HMS)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Procurila snimka! Policija dislocirala tisuću migranata iz Bihaća na Vučjak (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona jučer je pokrenulo akciju dislociranja ilegalnih migranata iz Bihaća. Svi oni koji su boravili u napuštenim objektima i objektima koji nisu registrirani za pružanje usluga smještaja, kao i na javnim površinama prebačeni su na Vučjak.

Kako piše USKinfo do 16 sati prebačeno je između 400 i 500 migranata, a nakon toga još 250. Međutim, tamošnja redakcija tada je zaprimila snimku na kojoj se vidi da policija predvodi kolonu od čak 1000 osoba.

Gradonačelnik Bihaća upozorava da je stanje sa 6.000 migranata izmaklo kontroli

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari