Connect with us

BiH

Provokacija: Nakon smjene katolika, u Vatikan BiH poslala pravoslavnog teologa

Objavljeno

-

Foto: Hina

Nakon naprasnih smjena veleposlanika, a za što je jedini razlog kada je u pitanju Željko Komšić bila odmazda prema kadrovima Hrvata, nastavlja se s, najblaže rečeno, potezima koji BiH dodatno etabliraju kao banana-republiku u zemljama u kojima je imala akreditirane predstavnike.

Naime, nakon sječe kadrova od sredine prošlog mjeseca, kada su završili misije, u dobrome dijelu njih odmah nije imenovan nitko kao nasljednik. Pri Svetoj Stolici je razriješen Josip Gelo. U Vatikanu, državi kojoj je na čelu Sveti Otac, i zahvaljujući čijem je angažiranju BiH među prvima priznata, te joj je bio na pomoći punih 15 dana, nije doslovno bilo nijednog službenog predstavnika, piše Večernji list BiH.

Poruka Vatikanu i Hrvatima

U sjedištu papinske države diplomatska misija Bosne i Hercegovine doslovno je bila “oslonjena” na poslovnu tajnicu, koja se javlja na telefonske pozive i prima poštu, te vozača. Tek nakon nekoliko urgencija ministar vanjskih poslova na odlasku Igor Crnadak odlučio je “popuniti rupu” u ovoj diplomatskoj destinaciji.

Izbor je za otpravnika poslova u Veleposlanstvu BiH u Vatikanu pao na dosadašnjeg prvog tajnika u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Italiji Dejana Mačkovića. Službeni Vatikan nije uopće ništa komentirao vezano za ovo imenovanje, no valja reći kako je Mačković pravoslavni teolog i dugogodišnji službenik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najprije smjena veleposlanika, pa onda imenovanje pravoslavnog teologa pri Svetoj Stolici kao otpravnika poslova u zemlji u kojoj su Hrvati katolici njezin sastavni dio, u najmanju je ruku provokacija, ali i vrlo ružna poruka. Najprije prema samoj državi i jednome od triju konstitutivnih naroda, ali i trima dominantnim religijskim zajednicama, ali i prema Vatikanu.

Kada bi se pak odnosi vlasti BiH prema Svetoj Stolici promatrali odranije, onda bi se zasigurno moglo govoriti o kontinuitetu. Naime, prije 13 godina potpisani međudržavni ugovor između BiH i Svete Stolice ni u jednome dijelu nije proveden.

Posljednja poruka Vatikanu samo je preslika i onoga što se događa s drugim državama svijeta. Od ukupno 44 destinacije gdje BiH ima diplomatsko-konzularna predstavništva, u njih 23 sada BiH uopće nema stalnog predstavnika, uključujući i predstavnike u stalnim misijama. To su veleposlanstva u Bruxellesu, Sofiji, Pragu, Podgorici, Kairu, Ateni, Zagrebu, Rimu, odnosno Veleposlanstvo u Izraelu u Tel Avivu.

Diplomatskog predstavnika nema ni za Kanadu u glavnom gradu Otawi, odnosno u Budimpešti, zatim Skoplju, Berlinu, Varšavi, Bukureštu, ali i u glavnome gradu SAD-a Washingtonu te Ljubljani, Beogradu, Madridu, zatim glavnom gradu Švicarske u Bernu, prijestolnici Švedske Stockholmu te Londonu.

BiH je nakon prve zajedničke odluke sadašnjeg tročlanog bh. Predsjedništva ostala i bez stalnih predstavnika pri EU u Bruxellesu, zatim Vijeću Europe u Strasbourgu te Ujedinjenim narodima u New Yorku. Bez akreditiranog diplomata su i konzularna predstavništva u Istanbulu i Milanu. U međuvremenu je tek postalo poznato kako Komšić planira u Berlin pozicionirati Jadranku Negodić, a u Belgiju stranačku predstavnicu iz Livna Ivanu Robović koja je bez ikakva iskustva u diplomaciji.

Milijunska šteta

Uz štetu koju su načinili članovi Predsjedništva BiH jer su pojedine destinacije diplomati doslovno napuštali dan nakon što su predali vjerodajnice, što je događaj bez presedana, proizvest će i veliku financijsku štetu državi koju navodno predstavljaju.

Ministar Igor Crnadak ranije je procijenio da će to biti oko 300.000 KM, no objektivne procjene kažu da će to koštati BiH više od milijun KM. Tu treba pribrojati i dodatne “nevidljive” troškove dolaska novih veleposlanika, njihov smještaj u hotelu, izgubljene depozite za rezidencije, zatim penale, agencijske provizije pa sve do troškova prijevoza. Za trošenje novca poreznih obveznika i rasipanje, po svemu sudeći, nitko neće snositi odgovornost, piše Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas