Connect with us

Vijesti

‘Prsten’ i stranke iz RH i BiH za zajednički nastup na izborima

Objavljeno

-

Okupljanje HNS-a podupire Pantovčak, SDP i HDZ Hrvatske

[su_spacer]

HNS-PRSTEN_2

Čelnici hrvatskih političkih stranaka koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora, te nekih drugih stranaka susreli su se jučer u hotelu Sheraton u Zagrebu s čelništvom Prstena, najveće udruge bosanskohercegovačkih Hrvata u Hrvatskoj, a sastanku su nazočili i predstavnici dviju najvećih hrvatskih stranaka HDZ-a i SDP-a te ureda predsjednika Republike Hrvatske. Razgovaralo se dominantno oko predstojećeg izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Prvi sastanak održan je prije nekoliko mjeseci u Mostaru, a drugi jučer s istom temom suradnje Prstena i HNS-a o položaju Hrvata u BiH.

Zastupljena sva područja

 

PrstenLogoPri tome je prva tema bila zajednički nastup stranaka HNS-a BiH na općim izborima BiH u listopadu 2014. godine. Pri tome su predstavnici Prstena istaknuli kako očekuju da na izbornim listama stranaka budu zastupljeni kandidati sa svih područja BiH. Također su predstavnici Prstena i HNS-a i ostalih hrvatskih političkih stranaka razmotrili mogućnost zajedničkog nastupa na izborima s drugim strankama gdje to okolnosti zahtijevaju, ponajprije na području Republike Srpske. Također, jedna od tema bio je i stav HNS-a BiH o zajedničkom nastupu na općim izborima s ostalim strankama koje nisu članice ovog političkog, nadstranačkog saveza. Kako doznajemo, predstavnici najvećeg broja hrvatskih stranaka iz BiH i RH, kao i Prstena poduprli su zajednički nastup na izborima u BiH kako se glasovi ne bi rasipali, a Hrvati sebe doveli u poziciju da im brojniji narodi biraju političke predstavnike u vlasti, što je kulminiralo posljednjih godina s izborom člana Predsjedništva BiH, te nametanjem Vlade FBiH bez legitimnih hrvatskih političara.

Ujediniti se oko HNS-a

Po riječima člana Prstena i Savjeta za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske Ivana Milolože, dojmovi su više nego dobri nakon sastanka zbog želje najvećeg broja sudionika da jačaju veze i rade na popravljanju pozicije Hrvata u BiH. – Govorim u svoje ime i bilo bi mi osobno jako važno da se u nadolazećim izborima hrvatske stranke u BiH ujedine u jednom – da stave cijeli hrvatski korpus i hrvatskoga čovjeka na prvo mjesto – rekao je Miloloža za Večernjak. Novi susret dužnosnika iz RH i BiH najavljen je za sredinu srpnja u Mostaru. Na sastanku je sudjelovala savjetnica predsjednika RH Romana Vlahutin, zastupnik SDP-a Ivo Jelušić, te zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet, te dužnosnici Prstena Ilija Tolić, Pavo Zubak…

Zoran Krešić/Večernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari